Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Obamagate“: D.Trumpas kaltina savo pirmtaką, bet neįvardija jo nusikaltimų

JAV prezidentas Donaldas Trumpas kaltina savo pirmtako Baracko Obamos administraciją rimtais nusikaltimais, tačiau viešai jų neįvardijo. Politologas Kęstutis Girnius 15min teigė, kad rimtų nusikaltimų, panašu, nebuvo, o tokią D.Trumpo retoriką reikėtų sieti su lapkritį vyksiančiais JAV prezidento rinkimais.
Donaldas Trumpas ir Barackas Obama
Donaldas Trumpas ir Barackas Obama / AFP/„Scanpix“ nuotr.

D.Trumpas apie „Obamagate“ pradėjo kalbėti sekmadienį. Dieną prieš buvo paviešinta informacija, kad B.Obama privačiame pokalbyje smarkiai sukritikavo Baltųjų rūmų atsaką į COVID-19 krizę.

Priesaga „gate“ dažnai naudojama ką nors prilyginti Watergate'o skandalui, nuvertusiam JAV prezidentą Richardą Nixoną.

Sekmadienį D.Trumpas pasidalijo dešiniųjų pažiūrų tinklalaidės kūrėjo Bucko Sextono „Twitter“ įrašu, kuriame teigiama, kad nueinantis prezidentas B.Obama paskutinėmis prezidentavimo savaitėmis taikėsi į būsimus pareigūnus, kad sabotuotų būsimą administraciją.

D.Trumpas pridūrė, kad tai – „kol kas didžiausias politinis nusikaltimas Amerikos istorijoje“.

Praeitą ketvirtadienį D.Trumpas tvirtino, kad B.Obama taikėsi į buvusį jo patarėją nacionalinio saugumo klausimais Michaelą Flynną, taip siekiant nuversti patį D.Trumpą. Tačiau konkrečių įrodymų jis nepateikė.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Michaelas Flynnas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Michaelas Flynnas

Tą dieną JAV teisingumo departamentas atsiėmė ieškinį prieš M.Flynną, kuris 2017 metų gruodį pripažino melavęs Federaliniam tyrimų biurui (FTB) dėl 2016-ųjų gruodį vykusių pokalbių su tuometiniu Rusijos ambasadoriumi Jungtinėse Valstijose Sergejumi Kisliaku.

Departamento teigimu, FTB tyrimas M.Flynno atžvilgiu neturėjo „teisėto tyrimo pagrindo“, pats buvęs patarėjas tikina nemelavęs.

D.Trumpas naudojasi neseniai paviešintais FBT dokumentais, kuriuose fiksuoti pokalbiai su M.Flynnu. Esą šie dokumentai įrodo, kad jis buvo „nešvarių policininkų“ auka, rašo „The Guardian“.

Ranka rašytame tuometinio FTB kontržvalgybos direktoriaus laiškelyje rašoma: „Koks mūsų tikslas? Tiesa/pripažinimas, ar priversti jį meluoti, kad galėtumėte imtis baudžiamojo persekiojamo ir padaryti taip, kad jis būtų atleistas?“

Kokių įrodymų turi kaltintojai?

„The Guardian“ cituoja naujienų agentūros „Associated Press“ išvadą.

„Tiesa, kad tyrimas dėl ryšių su Rusija ir D.Trumpo kampanija, ir ypač dėl Rusijos, prasidėjo B.Obamos administracijos metais. Tačiau tęsėsi prie paties D.Trumpo administracijos. Tyrimą dėl M.Flynno perėmė specialusis prokuroras, kurį paskyrė D.Trumpo generalinio prokuroro pavaduotojas Rodas Rosensteinas“, – rašo AP faktų tikrintojai.

D.Trumpas: „Tai vyko ilgą laiką. Tai vyko ilgą laiką prieš išrenkant mane. Gėda, kad tai įvyko.“

„Vidinė FTB korespondencija, paviešinta per pastarąsias dvi savaites, taip pat neatskleidžia, kad agentai sakytų, jog tyrimo tikslas – nuversti prezidentą“, – rašo jie.

Savaitės pradžioje paprašytas suteikti daugiau informacijos apie B.Obamos nusikaltimą, D.Trumpas nebuvo labai detalus.

„Tai vyko ilgą laiką. Tai vyko ilgą laiką prieš išrenkant mane. Gėda, kad tai įvyko“, – sakė jis žurnalistams Baltųjų rūmų sode.

„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

„Jūs žinote, koks tai nusikaltimas. Nusikaltimas visiems yra labai akivaizdus. Jums tereikia skaityti laikraščius, išskyrus jūsiškį“, – atsakė jis „The Washingon Post“ žurnalistei.

JAV Senato Teismų komiteto pirmininkas Lindsey Grahamas ketvirtadienį sakė, kad komitetas aiškinsis Teisingumo departamento sprendimą nutraukti M.Flynno persekiojimą ir B.Obamos administracijos veiksmus norint matyti M.Flynno vardą žvalgybos ataskaitose per Rusijos tyrimą.

Teismų komitetas taip pat aiškinsis, ar Robertą Muellerį derėjo paskirti specialiuoju prokuroru Rusijos tyrimui. Taip pat aiškinsis potencialų piktnaudžiavimą Užsienio žvalgybos stebėjimo įstatymu (FISA) per tyrimą dėl buvusio D.Trumpo rinkimų kampanijos patarėjo Carterio Page'o.

FTB C.Page'ą identifikavo pradėjusi savo tyrimą dėl Rusijos kišimosi į 2016 metų JAV rinkimų kampaniją ir slapta sekė jo elektroninį bendravimą.

Viena federalinė priežiūros agentūra vėliau padarė išvadą, kad FTB padarė reikšmingų klaidų paraiškose JAV užsienio žvalgybos teismui dėl leidimo klausytis C.Page'o pokalbių. Šios klaidos paskatino vidaus pakeitimus FTB ir išprovokavo Kongreso debatus dėl to, ar reiktų apriboti FTB sekimo įrankius, rašo AFP.

„Scanpix“/AP nuotr./Jamesas Comey
„Scanpix“/AP nuotr./Jamesas Comey

Vienas neįrodytų naratyvų, populiarus tarp D.Trumpo rėmėjų, yra šis: esą B.Obama kartu su tuometiniu viceprezidentu Joe Bidenu, buvusiu FTB vadovu Jamesu Comey, keliomis žvalgybos tarnybomis JAV ir užsienyje, taip pat su buvusiu Nacionalinės žvalgybos direktoriumi Jamesu Clapperiu ir keliais Ukrainos oligarchais sukūrė sąmokslo teoriją, kad D.Trumpas susimokė su Rusija, jog nugalėtų 2016-ųjų prezidento rinkimuose.

Pastarosiomis dienomis žibalo į ugnį įpylė buvęs Baltųjų rūmų gydytojas Ronny Jacksonas, kuris su Respublikonų partija ketina dalyvauti rinkimuose į Kongresą – jame atstovautų Teksaso valstijai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ronny Jacksonas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ronny Jacksonas

„Prezidentas Obama kaip ginklą pasitelkė aukščiausius mūsų vyriausybės sluoksnius, kad šnipinėtų prezidentą Trumpą. Kiekvienas valstybės valstybėje išdavikas nusipelno teisingumo už savo bjaurius veiksmus“, – tviteryje rašė R.Jacksonas.

Vienas B.Obamos pareigūnas administracijos pareigūnas CNN sakė, kad tuometinis prezidentas gerai sutarė su R.Jacksonu, vienas kitą pažino per ilgas keliones. Pasak CNN šaltinio, tarp jų niekada nesijautė priešiškumo, esą R.Jacksonas niekada neišreiškė politinių pažiūrų.

Neįžvelgia nusikaltimų

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) dėstytojas, politologas Kęstutis Girnius teigė, kad, remiantis viešai prieinama informacija, nepanašu, jog B.Obamos administracija padarė rimtų nusikaltimų.

„Reikia prisiminti, kad kai reporterė paklausė Trumpo, koks tas nusikaltimas, Trumpas atsakė: „Jūs skaitote laikraščius, patys žinote, kas tai buvo“. Net pats prezidentas negali labai aiškiai pasakyti, kokie tai nusikaltimai.

Manau, kad Trumpas turi šiokių tokių priekaištų dėl to, jog baigiantis Obamos kadencijai, 2017 metų pradžioje, vyko jo susitikimas su nacionalinio saugumo komanda. Ir ten galbūt buvo nutarta, kad reikia labiau ištirti Flynną. Ir dar buvo diskutuojama, ar galima kai kurią medžiagą apsaugoti nuo Trumpo komandos. Galbūt tai buvo medžiaga, susijusi su galimais Trumpo komandos ryšiais su Rusija“, – 15min sakė politologas.

Pasak K.Girniaus, D.Trumpo B.Obamai metamus kaltinimus labiausiai reikėtų sieti artėjančiais prezidento rinkimais ir netiesiogiai su COVID-19 pandemija.

JAV – viena labiausiai koronaviruso paveiktų valstybių pasaulyje. Čia nustatyta virš 1,4 mln. užsikrėtimo atvejų, 86 970 su COVID-19 siejamų mirčių.

„Daugelio šalių vadovų reitingai yra smarkiai pakilę, o Trumpo – nė kiek. Kai kas sako, kad Trumpas net praranda rėmėjus. Tai – rinkimų reikalas“, – sakė jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kęstutis Girnius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kęstutis Girnius

VU TSPMI dėstytojas atkreipė dėmesį į seną D.Trumpo priešiškumą B.Obamai. Dabartinis Baltųjų rūmų vadovas jau seniai kalbėjo, esą B.Obama neturėtų būti prezidentas, nes nėra tikras JAV pilietis, reikalavo įrodyti, kad jis gimė Havajuose. Kai B.Obama paviešino savo gimimo liudijimą, „Trumpas toliau puolė Obamą“.

K.Girniaus teigimu, prezidentavimo metais D.Trumpas bandė panaikinti tokius svarbiausius B.Obamos laimėjimus kaip sveikatos apsaugos reforma „Obamacare“ ir 2015-ųjų „branduolinis susitarimas“ su Iranu.

TAIP PAT SKAITYKITE: Branduolinis susitarimas „mirė“, o įžeisti Irano nuosaikieji į naujas derybas gali nesileisti

Pasak politologo, prisiekusiems D.Trumpo rėmėjams šie B.Obamai metami kaltinimai patiks, nes „įrodo, kad jų didvyris buvo nuskriaustas“. Tačiau, K.Girniaus teigimu, dabartinėmis aplinkybėmis neapsisprendusių rinkėjų tokie kaltinimai nepaveiks.

„Jei specialus prokuroras Durhamas, kuris tiria, kokie ir dėl kokių priežasčių buvo priimti nutarimai, kad reikia tirti Trumpo komandos ryšius su Rusija, ką nors rastų, viešai iškeltų kokius nors kaltinimus iki lapkričio rinkimų, tai galėtų turėti rimtesnį poveikį, nes tai būtų rimtesnis teisinis pagrindas priekaištams. O dabar viskas vyksta gandų lygyje“, – 15min teigė politologas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas