Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 07 16 /22:59

Ukrainos žvalgyba: Rusija rengiasi naujam puolimo etapui, S.Šoigu nurodė sustiprinti karo veiksmus

Nuo Rusijos atakų Ukrainoje toliau kenčia civiliai – beveik 70 proc. Rusijos atakų nukreiptos prieš civilinius objektus, teigia Ukraina. Penktadienį nuo rusų raketų nukentėjo universitetai ir civilinės infrastruktūros objektai Mykolajive, per ataką prieš pramonės įmonę Dnipre žuvo mažiausiai trys žmonės. Savo ruožtu Ukraina per pastarąją savaitę sunaikino daugiau kaip 30 Rusijos karinių objektų – tai jai atlikti leidžia nauja iš Vakarų gauta ginkluotė.
Vladimiras Putinas ir Sergejus Šoigu
Vladimiras Putinas ir Sergejus Šoigu / Rusijos prezidento kanceliarijos nuotr.

Svarbiausios žinios iš Ukrainos

  • Ukraina teigia, kad per pastarąją savaitę sunaikino daugiau kaip 30 Rusijos karinių logistikos centrų
  • Ukraina skaičiuoja, kad Rusija prarado daugiau kaip 38 tūkst. karių
  • Į Ukrainą atvyko pirmosios daugkartinio paleidimo raketų sistemos M270
  • Ukraina teigia, kad beveik 70 proc. Rusijos raketų smūgių nukreipti į civilius objektus
  • Nuo invazijos pradžios iš Ukrainos į Rusiją išvežta daugiau kaip 2,5 mln. žmonių, teigia JK Gynybos ministerija

Svarbiausias penktadienio naujienas skaitykite ČIA.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

07:43

Apie naujausius įvykius Ukrainoje skaitykite čia.

Karas Ukrainoje žengia į naują, pavojingą etapą

22:59

Bandydami paaiškinti pastarojo meto Rusijos armijos sėkmę Ukrainoje, kai kurie Ukrainos pareigūnai ėmė sakyti, jog „visi žiopli rusai jau negyvi“.

Tai – komplimentas, reiškiantis, kad rusai pagaliau sumąstė, kaip veiksmingiau kovoti šiame kare po to, kai iš pradžių jų nekompetencija nusinešė tūkstančius jų pačių karių gyvybių.

Kaip tik todėl, kad atrodo, jog Ukrainos karas virto slegiamu sekinimo karu – Rusija dabar daugiausia laikosi santūriai ir tiesiog apšaudo bei leidžia raketas į Ukrainos miestus rytuose, paverčia juos griuvėsiais ir taip stumiasi pirmyn – galima pamanyti, kad blogiausias šio konflikto etapas jau praėjo.

Tai būtų klaida.

Pasak „The New York Times“ autoriaus Thomaso L.Friedmano, Ukrainos karas netrukus pereis į naują etapą, nes, nors gali būti, kad daugybė Rusijos karių ir generolų žuvo, tvirti Ukrainos sąjungininkai Vakaruose jau pavargo.

Plačiau apie tai skaitykite čia.

V.Zelenskis: išlaisvinsime okupuotas teritorijas

22:39

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sako, kad po vasario 24 d. jau pavyko išlaisvinti dalį okupuotos šalies teritorijos, o palaipsniui bus išlaisvintos ir kita Rusijos okupuota šalies dalis.

„Ukraina atsilaikė prieš žiaurius Rusijos smūgius. Mums jau pavyko išlaisvinti dalį teritorijos, kuri buvo okupuota po vasario 24 d. Palaipsniui išlaisvinsime ir kitas okupantų valdomas mūsų šalies teritorijas“, – vakariniame kreipimesi sakė V.Zelenskis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis

 

Identifikuoti visi žuvusieji per ataką Vynycioje

22:24

Identifikuoti visi žuvusiųjų kūnai Vynycioje, pranešė regiono gubernatorius.

Pasak Vynycios srities gubernatoriaus Serhijaus Borzovo, šiuo metu ligoninėse gydomi 68 žmonės, 14 iš jų būklė sunki.

Anksčiau buvo skelbta, kad vienas JAV pareigūnas penktadienį atmetė Rusijos tvirtinimą, kad Ukrainos Vinycios mieste taikėsi į ukrainiečių oro pajėgų vadovybės ir Vakarų tiekėjų atstovų susitikimą, o ne į civilius.

Per ketvirtadienio išpuolį žuvo 23 žmonės, įskaitant vaikus, praneša Kyjivas.

Ukrainos žvalgyba: Rusija rengiasi naujam puolimo etapui

20:44

Rusai ruošiasi naujam puolimo veiksmų etapui, o dabar grėsmė iš Baltarusijos pusės nėra tokia didelė kaip vasario mėnesį prieš Rusijos invaziją, sako Ukrainos Gynybos ministerijos Vyriausiosios žvalgybos valdybos atstovas Vadimas Skibitskis.

„Šiandien karinė žvalgyba daugiausia dėmesio skiria priešo veiklai. Tai ne tik raketų atakos iš oro ir jūros. Matome, kad palei visą fronto liniją vyksta apšaudymas, aktyviai naudojama taktinė aviacija ir atakos sraigtasparniai. Taigi iš tiesų yra tam tikras priešo suaktyvėjimas visoje fronto linijoje. Akivaizdu, kad rengiamasi kitam puolimo etapui“, – atstovą cituoja pravda.ua.

Kodėl šalys taip nevienodai tiekia ginklų Ukrainai? Skiriasi požiūriai ir tikslai

19:02

Ukrainoje vyksta du karai: vienas – mūšio lauke, kitas – dėl ginklų tiekimo. Nuo pastarojo labai priklauso, kaip keisis jėgų pusiausvyra.

Kare dėl ginklų yra didelis skirtumas tarp Didžiosios Britanijos, Lenkijos ir JAV tiekiamų ginklų ir to, kiek atsiunčia likusi Europa, todėl nuolat kyla klausimas, ar kai kurios šalys netiekia ginklų taip lėtai todėl, kad nori sutrumpinti karą ir paspartinti derybas.

Tie šnabždesiai, garsiausiai sklindantys iš rytinio NATO flango šalių, kurios yra arčiausiai karo, netyla, nepaisant to, kad birželį keletas svarbiausių Europos lyderių – iš Prancūzijos, Vokietijos ir Italijos – apsilankė Ukrainos sostinėje Kyjive, nuramindami ukrainiečius savo palaikymu.

Atvirkščiai – įtarimai tik sustiprėjo, nes Vakaruose vis labiau jaučiamas ekonominis karo skausmas, konfliktas pereina į naują sekinimo etapą ir nerimaujama, kad mūšiai persimes į Vakarų Europą – galbūt jei Rusija pasijaus įsprausta į kampą ir pažeminta.

Apskritai atrodo, kad Vakarai suteikia Ukrainai „tik tiek“ ginklų, kad jai pakaktų išgyventi, o ne tiek, kad ji atsikovotų teritoriją, sakė Vokietijos užsienio politikos analitikas Ulrichas Speckas.

Plačiau apie tai skaitykite čia.

Numušė keturias Rusijos raketas

18:51

Ukrainos priešlėktuvinės gynybos pajėgos numušė keturias rusų raketas, kurias okupantai paleido iš Kaspijos jūros, pranešė Karinių oro pajėgų vadovybės spaudos tarnyba.

Teigiama, kad iš viso buvo paleistos šešios raketos.

 

Per ataką Odesoje sužeistas žmogus

17:07

Per šeštadienio rytą Odesoje surengtą raketų ataką buvo sužeistas vienas žmogus, rašo pravda.ua.

Primename, kad ankstų rytą Odesos miestą Rusijos pajėgos apšaudė raketomis.

TVF įspėjo apie ekonomines perspektyvas

16:22

Šeštadienį TVF vadovė Kristalina Georgieva perspėjo G-20 šalių atstovus imtis skubių veiksmų kovai su infliacija ir įspėjo, kad „itin neaiškios“ pasaulio ekonomikos perspektyvos gali pablogėti, jei kainos ir toliau didės.

K.Georgieva, kalbėdama 20-ies didžiųjų ekonomikų grupės finansų pareigūnų susitikime Indonezijoje, sakė, kad dėl stiprėjančio Rusijos karo Ukrainoje padidėjo spaudimas žaliavų ir energijos kainoms, o pasaulinės finansinės sąlygos griežtėja labiau nei tikėtasi.

Tuo pat metu su pandemijomis susiję trikdžiai ir atsinaujinę tiekimo grandinės trikdžiai toliau daro neigiamą poveikį ekonominiam aktyvumui.

Sumų meras patarė išvykti iš miesto

15:51

Sumų meras Oleksandras Lysenko patarė miesto gyventojams laikinai išvyksti iš miesto.

„Venkite didelių žmonių susibūrimų ir neignoruokite oro pavojaus signalo. Jei yra galimybė išvykti iš miesto, geriau ja pasinaudoti...

Manau, kad šiandien, rytoj ir poryt turėtumėte skirti daug dėmesio savo saugumui. Prašau visų pasinaudoti mano patarimais“, – skelbė jis feisbuke.

 

JK žvalgyba: Rusijos veiksmai sulėtėjo

15:23

JK gynybos ministerija kasdien atnaujinamoje karo Ukrainoje atskaitoje skelbia, kad pastarosiomis dienomis Rusijos veiksmai sulėtėjo, o Ukrainos pajėgoms „pavyko atremti Rusijos atakas po to, kai buvo perduotas Lysyčanskas ir sutrumpinta bei ištiesinta Ukrainos gynybinė linija“.

 

Rusija skelbia Ukrainoje sunaikinusi rakeų dalių gamyklą

13:51

Rusijos ginkluotosios pajėgos Ukrainos Dniepro mieste sunaikino gamyklą, kurioje buvo gaminamos balistinių raketų „Tochka-U“ dalys, šeštadienį pranešė Rusijos gynybos ministerija.

Rusijos pajėgos taip pat numušė tris Ukrainos lėktuvus ir du sraigtasparnius, nurodė ministerija.

Baltieji rūmai: rusų pareigūnai lankėsi Irane apžiūrėti dronų

13:42

Baltieji rūmai teigia, kad pastarosiomis savaitėmis Rusijos pareigūnai bent du kartus lankėsi viename aerodrome centriniame Irane, kad apžiūrėtų bepiločius orlaivius, įskaitant kovinius dronus, kuriuos Maskva nori naudoti Ukrainoje.

Administracija šią informaciją paskelbė JAV prezidentui Joe Bidenui šeštadienį ruošiantis susitikti su šešių Persijos įlankos arabų šalių, taip pat Egipto, Jordanijos ir Irako vadovais regioniniame aukščiausiojo lygio susitikime.

Tikimasi, kad baigdamas keturių dienų kelionę regione, kuria siekiama sustiprinti JAV pozicijas ir sutelkti regione atsvarą Iranui, J.Bidenas paskelbs „svarbų pareiškimą“, kuriame paaiškins savo viziją dėl Vidurinių Rytų.

Daugelis Persijos įlankos šalių, ypač Saudo Arabija, yra labai susirūpinusios dėl Irano kenkėjiškos veiklos regione.

Baltųjų rūmų duomenimis, Iranas birželio 8 dieną ir liepos 15 dieną Kašano aerodrome demonstravo dronus Rusijos pareigūnams.

Plačiau apie tai skaitykite čia.

S.Šoigu nurodė sustiprinti karo veiksmus

13:31

Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu įsakė Ukrainoje veikiantiems Rusijos kariniams daliniams sustiprinti savo operacijas, kad būtų užkirstas kelias smūgiams Rytų Ukrainoje ir kitose Rusijos kontroliuojamose teritorijose, sakoma šeštadienį ministerijos pareiškime jos interneto svetainėje.

Jame teigiama, kad S Šoigu „davė būtinus nurodymus toliau didinti grupių veiksmus visose operatyvinėse srityse, kad būtų atmesta galimybė Kyjivo režimui pradėti masinius raketų ir artilerijos smūgius civilinei infrastruktūrai ir gyvenviečių Donbase bei kituose regionuose gyventojams“, praneša „Reuters“.

Du mobilūs ginekologijos kabinetai išsiųsti į karo zoną 

13:29

Lietuvoje ir už jos ribų veikianti nevyriausybinė organizacija ,,Lygiai“ į Ukrainą išsiuntė dvi mobilias ginekologijos stotis. Specialūs automobiliai padės moterims ir mergaitėms, patyrusioms prievartą, neturinčioms prieigos prie medicinos paslaugų, nėščiosioms gauti gydytojo(-s) ginekologo(-ės) paslaugas sterilioje aplinkoje, pranešė organizacija.

Ginekologijos automobiliai yra greitosios pagalbos transporto priemonės su specialia įranga ginekologinėms procedūroms atlikti. Automobiliai buvo pagaminti Ispanijoje, pagal asociacijos „Lygiai“ užsakymą. Lietuvos gyventojai organizacijai paaukojo virš 90 tūkstančių eurų, už kuriuos buvo perkamos mobiliosios klinikos. Specialios transporto priemonės buvo pristatytos į Lvivo ir Volynės savivaldybes Ukrainoje. Surinkti tokią sumą per sąlyginai trumpą laiką ,,Lygiai“ nariams buvo maloni staigmena.

Rusijos atakos prieš kelis miestus Ukrainoje pareikalavo gyvybių

13:09

šeštadienį suintensyvinus puolimą prieš Ukrainą, keliuose šalies miestuose buvo pranešta apie žuvusius ir sužeistus civilius.

Paryčiais per Rusijos raketų smūgį Ukrainos šiaurės rytiniame Čuhujivo mieste žuvo mažiausiai trys civiliai gyventojai ir dar trys buvo sužeisti, pranešė regiono policijos aukšto rango pareigūnas.

Charkivo srities policijos pajėgų vadovo pavaduotojas Serhijus Bolvinovas sakė, kad raketos greičiausiai buvo paleistos iš Rusijos teritorijos. Čuhujivas yra maždaug už 120 km nuo sienos.

„Keturios Rusijos raketos, tikriausiai paleistos iš (Rusijos miesto) Belgorodo apylinkių naktį, apie 3 val. 30 min., pataikė į gyvenamąjį namą, mokyklą ir administracinius pastatus“, – socialiniame tinkle „Facebook“ parašė S. Bolvinovas.

Jis pridūrė, kad buvo apgriautas dviejų aukštų daugiabutis.

„Po griuvėsiais buvo rasti trijų žmonių kūnai. Dar trys buvo sužeisti. Aukos yra civiliai“, – sakė S.Bolvinovas.

Gretimoje Sumų srityje vienas civilis žuvo ir dar mažiausiai septyni buvo sužeisti rusams iš minosvaidžių ir artilerijos apšaudžius tris netoli Rusijos sienos esančius miestus ir kaimus, šeštadienio rytą platformoje „Telegram“ pranešė regiono administracijos vadovas Dmytro Žyvyckis.

Per pastarąją parą Ukrainos rytinės Donecko srities miestuose žuvo septyni civiliai gyventojai, o dar 14 buvo sužeisti, šeštadienio rytą pranešė jos administracijos vadovas.

Tačiau netoliese Ukrainos kariai naktį atrėmė Rusijos puolimą strategiškai svarbiame rytiniame greitkelyje, sakė Luhansko srities administracijos vadovas Serhijus Haidajus.

Jo teigimu, Rusija „daugiau nei du mėnesius“ bandė užimti pagrindinį kelią, jungiantį Lysyčansko ir Bachmuto miestus.

„Jie vis dar negali kontroliuoti kelių kilometrų šio kelio“, – „Telegram“ parašė S.Haidajus.

Tuo metu Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu liepė kariams suintensyvinti operacijas Ukrainos teritorijoje, šeštadienį socialinėje žiniasklaidoje pranešė Gynybos ministerija.

Socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbtame pranešime teigiama, kad S.Šoigu davė „nurodymus toliau intensyvinti dalinių veiksmus visuose operatyviniuose rajonuose, kad būtų atmesta galimybė Kyjivo režimui pradėti masinius raketų ir artilerijos smūgius prieš civilinę infrastruktūrą ir Donbaso bei kitų regionų gyvenviečių gyventojus“.

AFP/ „Scanpix“ nuotr./S.Šoigu ir V.Putinas
AFP/ „Scanpix“ nuotr./S.Šoigu ir V.Putinas

Pranešime rašoma, kad šeštadienį S.Šoigu apžiūrėjo kai kuriuos Ukrainoje buvusius Rusijos dalinius ir įteikė apdovanojimus „už drąsą“.

Rusijos pajėgos daugiausia dėmesio skiria Donecko ir Luhansko sritis apimančiam Donbasui Ukrainos rytuose, tačiau, artėjant karo penkių mėnesių žymai, rusai taip pat puola kitas šalies dalis, nesiliaudamos stengtis atimti iš Ukrainos teritoriją ir susilpninti jos lyderių, civilių ir karių moralę.

Ukrainos pietuose, į šiaurės rytus nuo prie Juodosios jūros įsikūrusio Mykolajivo miesto esančioje Baštankoje per Rusijos apšaudymą buvo sužeisti du žmonės, rašoma regiono administracijos vadovo Vitalijaus Kimo „Telegram“ žinutėje.

Pasak V.Kimo, ankstyvosiomis šeštadienio valandomis rusai vėl apšaudė ir patį Mykolajivą. Penktadienio rytą jis paskelbė vaizdo įrašus, kuriuose, jo teigimu, užfiksuota Rusijos raketų ataka prieš du didžiausius miesto universitetus, ir pasmerkė Rusiją kaip „teroristinę valstybę“.

Po Rusijos raketų smūgio prieš rytinį Dnipropetrovsko srities Nikopolio miestą, įsikūrusį šalia Dnipro upės, viena moteris buvo paguldyta į ligoninę, o dar du žmonės įstrigo po griuvėsiais, socialinėje žiniasklaidoje pranešė regiono gubernatorius.

Dnipropetrovsko srities administracijos vadovas Valentynas Rezničenka platformoje „Telegram“ sakė, kad per ataką nukentėjo penkiaaukštis daugiabutis, mokykla ir profesinio rengimo centras.

Tuo metu penktadienį vėlai vakare Rusijos strateginių bombonešių paleistoms sparnuotosioms raketoms smogus pietrytiniam Ukrainos Dnipro miestui, žuvo mažiausiai trys žmonės, dar 16 buvo sužeisti.

Ataka Dnipre buvo įvykdyta kitą dieną po to, kai per Rusijos raketų smūgį į pietvakarius nuo sostinės Kyjivo esančiame Vinycios mieste žuvo mažiausiai 23 žmonės ir daugiau kaip 200 buvo sužeisti.

Rusų gynybos ministerija penktadienį pareiškė, kad Vinycioje taikėsi į „Ukrainos oro pajėgų vadovybės susitikimą su užsienio ginklų tiekėjų atstovais“, bet Ukraina neigia, kad netoliese būtų buvęs koks nors karinis taikinys.

Ukrainos vidaus reikalų ministerija penktadienį pareiškė, kad per karą Rusijos pajėgos sudavė daugiau kaip 17 000 smūgių civiliams taikiniams, per kuriuos žuvo tūkstančiai karių ir civilių gyventojų, o milijonai žmonių buvo priversti palikti savo namus.

Nuo vasario 24 dienos, kai pradėjo invaziją į Ukrainą, Rusija nuolat kaltinama, kad taikosi į civilinę infrastruktūrą. Karas nuniokojo daug miestų.

Rusija neigia atsakomybę dėl civilių mirčių Ukrainoje, o prezidentas Vladimiras Putinas sako, kad pranešimai apie rusų karius, šaudančius į civilius, yra „suklastoti“.

Invazija taip pat paveikė pasaulio ekonomiką: sukrėtė rinkas, padidino maisto kainas ir prisidėjo prie milžiniškos infliacijos.

JAV pareigūnas atmeta Rusijos tvirtinimą, kad Vinycioje taikėsi į karinį objektą

12:22

Vienas JAV pareigūnas penktadienį atmetė Rusijos tvirtinimą, kad Ukrainos Vinycios mieste taikėsi į ukrainiečių oro pajėgų vadovybės ir Vakarų tiekėjų atstovų susitikimą, o ne į civilius.

Per ketvirtadienio išpuolį žuvo 23 žmonės, įskaitant vaikus, praneša Kyjivas.

„Neturiu jokios informacijos, kad kur nors netoliese būtų buvęs karinis taikinys“, – žurnalistams sakė aukšto rango gynybos pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

„Tai atrodė kaip gyvenamasis namas“, – sakė pareigūnas, kuris taip pat patvirtino, kad Rusija raketą ketvirtadienį paleido iš povandeninio laivo.

Šio pareigūno skaičiavimais, paremtais viešais pranešimais, per pastarąsias dvi savaites Rusijos smūgiai, įskaitant išpuolį Vinycioje, pareikalavo nuo 100 iki 150 Ukrainos civilių gyventojų gyvybių.

Vinycia yra centrinis Ukrainos miestas, esantis už kelių šimtų kilometrų nuo fronto linijos, kur nuo Rusijos invazijos pradžios vasario mėnesį buvo palyginti ramu.

Rusų gynybos ministerija penktadienį pareiškė, kad taikėsi į „Ukrainos oro pajėgų vadovybės susitikimą su užsienio ginklų tiekėjų atstovais“.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad šia ataka rusų pajėgos sąmoningai siekė terorizuoti civilius, pavadindamas Rusiją „šalimi žudike, teroristine šalimi“.

„Kiekvieną dieną Rusija naikina civilius gyventojus, žudo Ukrainos vaikus, nukreipia raketas į civilius objektus. Kur nėra karinių [taikinių]. Kas tai, jeigu ne atviras terorizmo aktas?“ – sakoma prezidento žinutėje, paskelbtoje per platformą „Telegram“.

Nuo vasario 24 dienos, kai pradėjo invaziją į Ukrainą, Rusija nuolat kaltinama, kad taikosi į civilinę infrastruktūrą. Karas nuniokojo daug miestų.

Rusija neigia atsakomybę dėl civilių mirčių Ukrainoje, o prezidentas Vladimiras Putinas sako, kad pranešimai apie rusų karius, šaudančius į civilius, yra „suklastoti“.

Vaizdai iš Odesos atakos

11:43

Šeštadienio rytą atakuota Odesa. Ukraina praneša, kad bent viena raketa pataikė į sandėlį, kuriame buvo kilęs gaisras.

Pirminiais duomenimis, per raketų ataką niekas nenukentėjo.

Socialinėje erdvėje pasirodė vaizdo įrašai iš atakos vietų.

 

Nukauta daugiau nei 38 tūkst. Rusijos karių

10:48

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas naujausioje ataskaitoje skelbia, kad nuo karo pradžios Rusija jau neteko 38 140 karių.

15min atkreipia dėmesį, kad šios informacijos karo metu patikrinti neįmanoma.

Rusijai apšaudžius pietrytinį Ukrainos Dnipro miestą, žuvo trys žmonės

10:05

Rusijos strateginių bombonešių paleistos sparnuotosios raketos penktadienį vėlai vakare smogė pietrytiniam Ukrainos Dnipro miestui, žuvo mažiausiai trys žmonės ir 15 buvo sužeisti, pranešė pareigūnai.

Ataka Dnipre buvo įvykdyta kitą dieną po to, kai per Rusijos raketų smūgį į pietvakarius nuo sostinės Kyjivo esančiame Vinycios mieste žuvo mažiausiai 23 žmonės ir daugiau kaip 200 buvo sužeisti.

Ukrainos valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos nuotr./Gelbėtojai dirba apšaudymo vietoje Vinycioje
Ukrainos valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos nuotr./Gelbėtojai dirba apšaudymo vietoje Vinycioje

Rusijos pajėgos daugiausia dėmesio skiria Donbasui Ukrainos rytuose, tačiau, artėjant karo penkių mėnesių žymai, rusai taip pat puola kitas šalies dalis, nesiliaudamos stengtis atimti iš Ukrainos teritoriją ir susilpninti jos lyderių, civilių ir karių moralę.

Ukrainos karinės oro pajėgos pranešė, kad kelios sparnuotosios raketos Ch-101, paleistos iš strateginių bombonešių Tu-95MS virš Kaspijos jūros, apie 22 val. (vietos ir Lietuvos laiku) pataikė į gamyklą Dnipro mieste, įsikūrusiame prie Dnipro upės.

Buvo perimtos keturios atskriejančios raketos, sakoma pranešime. Socialinėje žiniasklaidoje paskelbtuose vaizdo įrašuose matyti galingi sprogimai ir tamsūs dūmai.

Dnipropetrovsko srities vadovas Valentynas Rezničenka sakė, kad raketos pataikė į gamyklą ir netoliese esančias gatves, žuvo mažiausiai trys žmonės ir 15 buvo sužeisti.

Vienas iš žuvusiųjų buvo autobuso vairuotojas, kuris buvo ką tik baigęs darbą ir buvo pakeliui į depą, kai įvyko raketinis smūgis, sakė miesto tarybos narys Ivanas Vasiučkovas.

Gelbėjimo tarnyba pranešė, kad sudegė dvi transporto priemonės, o dar 10 buvo apgadinta. Nuo raketų smūgių taip pat užsidegė gamykla ir išdužo netoliese esančių daugiabučių namų langai.

Taip pat pranešta apie oro smūgius Kremenčuke, kitame mieste prie Dnipro upės į pietryčius nuo Kyjivo.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis paragino visus reaguoti į oro pavojaus sirenas ir slėptis.

„Okupantai supranta, kad mes pamažu stiprėjame, ir jų teroro tikslas yra labai paprastas – spausti mus, daryti spaudimą mūsų visuomenei, įbauginti žmones, padaryti kuo didesnę žalą Ukrainos miestams, bent jau kol rusų teroristai dar gali tai daryti“, – sakė jis savo naktiniame vaizdo kreipimesi į tautą.

Gaisrą gesino visą naktį

09:06

Ukrainos gelbėtojai visą naktį gesino gaisrą, kilusį po to, kai penktadienį vakare Rusijos raketa pataikė į vieną iš Dniepropetrovsko pramonės įmonių.

Apie tai pranešė Dniepropetrovsko srities tarybos vadovas Mykolaivas Lukašukas.

Jo skelbiamais duomenimis, į Dniepropetrovską skriejo šešios raketos, iš kurių keturios buvo numuštos. Kai kurios nuolaužos nukrito ant kitos regione esančios pramonės įmonės, buvo sužeistas vienas iš darbuotojų – jį teko paguldyti į reanimaciją.

Ukraina: Rusija Zaporižios atominėje elektrinėje laiko raketas

08:33

Ukrainiečių branduolinė agentūra penktadienį pareiškė, kad Rusija naudoja didžiausią Europoje atominę elektrinę kaip bazę ginklams, įskaitant „raketų sistemas“, laikyti ir aplinkinėms Ukrainos teritorijoms apšaudyti.

Pietryčių Ukrainoje, prie Dnipro upės, esančią Zaporižios atominę elektrinę nuo pirmųjų Maskvos invazijos savaičių kontroliuoja Rusija, nors ją vis dar valdo Ukrainos darbuotojai.

Ukrainos branduolinės agentūros „Enerhoatom“ prezidentas penktadienį per televiziją transliuotame interviu sakė, kad padėtis yra „labai įtempta“, o elektrinę kontroliuoja iki 500 Rusijos karių.

„Okupantai ten veža savo techniką, įskaitant raketų sistemas, iš kurių jie jau apšaudo kitą Dnipro upės krantą ir Nikopolio teritoriją“, – sakė Petro Kotinas, turėdamas omenyje netoliese esantį miestą.

„Jie fiziškai kontroliuoja perimetrą. Okupantų sunkioji technika ir sunkvežimiai su ginklais ir sprogmenimis lieka Zaporižios atominės elektrinės teritorijoje“, – sakė jis.

„Spaudimas okupantams palikti elektrinės teritoriją yra nepakankamas“, – pridūrė jis.

Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) „žaidžia kažkokius politinius žaidimus, balansuodama tarp Rusijos ir Ukrainos“, sakė P. Kotinas.

TATENA teigė turinti apsilankyti elektrinėje, kad galėtų atlikti būtinus techninės priežiūros darbus.

Kyjivas prieštarauja tokiam vizitui, o „Enerhoatom“ pareiškė, kad TATENA ekspertų kelionė į elektrinę tik legitimizuotų „branduolinių teroristų“ okupaciją.

Ketvirtadienį TATENA generalinis direktorius Rafaelis Grossi dar kartą pabrėžė, kad svarbu „turėti galimybę nuvykti į (Zaporižios atominę elektrinę), kad būtų galima atlikti svarbiausius saugos, saugumo ir garantijų užtikrinimo veiksmus“, sakoma pranešime.

Jis taip pat „dar kartą išreiškė didėjantį susirūpinimą dėl sunkių ir sudėtingų sąlygų, su kuriomis susiduria Zaporižios atominės elektrinės darbuotojai, ir tokių sąlygų poveikio elektrinės saugai ir saugumui“.

Agentūrai nepavyksta apsilankyti elektrinėje nuo pat vasario 24 dienos, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą.

Zaporižios sritį, kuriame yra elektrinė, daugiausia kontroliuoja Maskva, o jai neteisėtai primestos administracijos pareigūnai ketvirtadienį pareiškė šiemet planuojantys referendumą dėl prisijungimo prie Rusijos.

Charkivo srityje per raketų ataką žuvo du žmonės

08:24

Raketomis apšaudytas ir Charkivo srityje esantis Čuhujivo miestas.

Apie tai savo „Telegram“ kanale pranešė Charkivo srities Valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos vyriausiasis departamentas.

„03.20 val. Čuhujivas buvo apšaudytas raketomis. Dėl apšaudymo buvo iš dalies sugriautas dviejų aukštų gyvenamasis namas. Sužeisti du žmonės, iš kurių vienas buvo išgelbėtas iš po griuvėsių ir paguldytas į vietos ligoninę. Gelbėtojai taip pat iš po griuvėsių ištraukė dviejų žmonių – vyro ir moters – kūnus“, – sakoma pranešime.

 

Atsargos pulkininkas G.Bagdonas: Ukrainos fronte – didžiulis pozityvus virsmas

07:54

„Okupantai jau puikiai pajuto, kas yra šiuolaikinė artilerija. Jie neturės saugaus užnugario niekur mūsų žemėje“, – pareiškė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Ukrainiečiai naudodami amerikiečių raketų sistemas HIMARS jau sunaikino daugiau kaip 20 stambių Rusijos amunicijos sandėlių ir vadaviečių, kurios anksčiau buvo per toli pasiekti tradicine artilerija. Atsargos pulkininkas Gintaras Bagdonas sako, kad fronte matomas pozityvus virsmas ukrainiečių naudai, tačiau persilaužimui pasiekti Vakarai turi plėsti ginklų tiekimą.

VIDEO: Fronte – naujas ukrainiečių ginklas: kaip rusų amunicijos naikinimas keis karo eigą?

„Svarbiausia įtaka – ukrainiečiai naikina logistinius centrus ir vadavietes, kurie yra užnugaryje. Istoriškai Rusijos logistikos pajėgumai, lyginant su Vakarų šalimis, yra tris ar keturis kartus mažesni, Rusijos kariuomenei yra sudėtingiau atgabenti aprūpinimą, o logistika yra kone pagrindinis dalykas šiuolaikiniame kare“ , – 15min laidoje „Kas naujo fronte“ kalbėjo G.Bagdonas, buvęs Lietuvos karinės žvalgybos vadas ir Rytų Europos studijų centro asocijuotas ekspertas.

Plačiau apie tai skaitykite čia.

Odesa apšaudyta raketomis

07:43

Ankstų šeštadienio rytą Rusijos kariai surengė raketų ataką prieš Odesos miestą.

„Telegram“ tinkle liudininkai skelbė, kad po atakos virš miesto iškilo tamsūs dūmų debesis.

Vietos valdžios institucijos ragina miestiečius neskelbti jokių nuotraukų ir filmuotos medžiagos socialiniuose tinkluose.

Vėliau paaiškėjo, kad bent viena raketa pataikė į civilinį objektą, rašo ukrainiečių naujienų agentūra UNIAN.

Kol kas apie patirtą žalą ir atakos aukas nėra jokios informacijos.

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas