Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Oficialu: Latvija „Maskvos namus“ parduos, o gautas lėšas paaukos Ukrainai

Latvijos Seimui (Saeimai) priėmus sprendimą parduoti buvusį Rusijos politikos ir kultūros centrą Rygoje, Ukrainai bus paaukoti surinkti pinigai, praneša Latvijos nacionalinio transliuotojo portalas lsm.lv
Ukrainos vėliava
Ukrainos vėliava / Asociatyvi nuotr.

Kad valstybė galėtų pervesti Ukrainai pinigus, gautus pardavus Rygos centre esančius „Maskvos namus“ („Maskavas Nams“), Latvijos Seimas per galutinį svarstymą dar turėjo priimti atitinkamus įstatymo pakeitimus. Šie buvo patvirtinti gegužės 30 d.

Pakeitimai numato, kad pardavus „Maskvos namus“, Valstybinė nekilnojamojo turto agentūra gautas lėšas perves į valstybės biudžetą, iš kurio jos bus panaudotos paramos Ukrainos visuomenei priemonėms.

Dėl Rusijos invazijos į Ukrainą Latvijos Seimas šių metų sausį priėmė įstatymą dėl Maskvos namų Rygoje perdavimo valstybės nuosavybėn. Savo ruožtu Vyriausybė perdavė šį turtą Finansų ministerijai, kad vėliau Valstybinė nekilnojamojo turto agentūra galėtų jį parduoti aukcione.

Latvijos Seimas taip pat pritarė ir kitiems pakeitimams, kurie leis Ukrainai paaukoti 839 986 eurus, surinktus iš akcinės bendrovės „PrivatBank“ baudų.

Analogišką funkciją kaip ir Latvijoje turėję turėti „Maskvos namai“, Vilniuje pradėti statyti 2010 m., tačiau kontroversiškas projektas taip ir nebuvo pabaigtas. Skirtingai nei Vilniuje, Latvijoje Rusijos kultūros objektas atidarytas dar 2004 m., tiesa, tai ne iš naujo pastatytas, o rekonstruotas pastatas, perimtas iš Latvijos geležinkelių.

Vilniaus miesto apylinkės teismas dar 2016-ųjų gruodį pripažino 2008-aisiais Vilniaus savivaldybės išduotą statybą leidžiantį dokumentą negaliojančiu ir įpareigojo statytoją, t. y. viešąją įstaigą „Maskvos kultūros ir verslo centras Maskvos namai“ išsiimti naują leidimą ir pagal jį pertvarkyti statinį.

Statytojui nepertvarkius statinio, viešoji įstaiga įpareigota jį nugriauti, o šiai to nepadarius, teismas leido griovimo darbus vykdyti Statybos inspekcijai. 2020-ųjų vasarį sprendimo vykdymą pratęsė dvejiems metams, galutiniai jo vykdymo terminai suėjo pernai spalį.

Vis dėlto kaip portalui vz.lt teigė Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos atstovė Rasa Kėkštienė, griovimo darbų grafikas keitėsi, dėl pernai užsitęsusių viešųjų pirkimų.

Vis dėlto, balandį portalas madeinvilnius.lt atskleidė, kad Aplinkos ministerija norėtų šį pastatą išsaugoti.

„Savivaldybės žiniomis, Aplinkos ministerija ieško teisinių galimybių nacionalizuoti pastatą. Šiuo metu teisinė bazė to padaryti neleidžia. Kol kas teisinio vertinimo tam, kad tai galėtų būti įgyvendinta, iš ministerijos Vilniaus miesto savivaldybė nėra gavusi“, – portalui komentavo Vilniaus miesto savivaldybės Ryšių su žiniasklaida specialistas Gabrielius Grubinskas.

Šiuo metu ant pastato puikuojasi Ukrainai skirtas piešinys.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Meno projektas „Do Peremogi“ ant Maskvos namų pastato
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Meno projektas „Do Peremogi“ ant Maskvos namų pastato

Maskvos namų Vilniuje idėja vystyta nuo 2004-ųjų, po tuomečio Maskvos mero Jurijaus Lužkovo apsilankymo Vilniuje, karaliaus Mindaugo karūnavimo 750 metų jubiliejaus iškilmėse. Tuomet nutarta panašų Vilniaus namų projektą vykdyti ir Maskvoje.

2017 metų Valstybės saugumo departamentas Grėsmių nacionaliniam saugumui vertinime pažymėjo, kad „Maskvos namų“ projekto perspektyvos Vilniuje „turi palyginti didelę simbolinę ir praktinę reikšmę Rusijai kaip potencialus jos įtakos, tėvynainių politikos ir viešosios diplomatijos instrumentas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus