Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Oleksijus Reznikovas jachtoje su vyno taure: ar tikrai jis taip šventė atsistatydinimą?

Neseniai atleistas Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas jau tapo melagienos herojumi. Internete dalijamasi gandais, neva jis užfiksuotas Vakarų Europoje besilinksminantis jachtoje. Tai nėra tiesa – nuotrauka, iš kurios gimė tokia išvada, buvo padaryta prieš ketverius metus Turkijoje, kai būsimasis Vyriausybės narys pasipiršo dabartinei žmonai.
Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas
Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas / „Reuters“/„Scanpix“

Kalba apie uždarbio šventimą

„Buvęs Ukrainos gynybos ministras O.Reznikovas po atsistatydinimo jau yra Europoje ir jachtoje“, – neseniai pranešė viena „Facebook“ vartotoja.

Ji taip pat paaiškino, esą, „eksministras „gana gerai „išaugo“ su Amerikos pagalba ir trilijonais dolerių be jokios kontrolės ar stebėjimo“.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Melagiena apie Oleksijų Reznikovą pasiekė ir Lietuvą
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Melagiena apie Oleksijų Reznikovą pasiekė ir Lietuvą

„O gal jis visą turtą susikrovė ir nusipirko sutaupęs už savo valstybinį atlyginimą!“ – tokiu spėjimu įrašą baigė internautė.

Savo žodžius ji iliustravo nuotrauka, kurioje matyti vyras, panašus į O.Reznikovą ir besilinksminantis su kažkokia kompanija. Greta stovi tamsiaplaukė moteris, jie abu ir dar bent vienas vyras, kurio į kadrą patekusi tik ranka, pakėlę taures su vynu.

Galima suprasti, kad kompanija pramogauja laive, prisišvartavusiame netoli kažkokios pilies.

Ta pačia nuotrauka su panašiais komentarais dalijamasi ir kituose socialiniuose tinkluose, ji publikuojama ir rusiškuose tinklalapiuose.

„Buvęs Ukrainos gynybos ministras O.Reznikovas po atsistatydinimo – jau jachtoje Europoje. Matyt, švenčia sėkmingus uždarbius“, – rugsėjo 10-ąją pasvarstyta šioje „Twitter“ paskyroje. Šis įrašas peržiūrėtas beveik 500 tūkst. kartų.

Ekrano nuotr. iš news-kharkov.ru/Nuotrauka daug dėmesio sulaukė rusiškuose tinklalapiuose
Ekrano nuotr. iš news-kharkov.ru/Nuotrauka daug dėmesio sulaukė rusiškuose tinklalapiuose

Panašiu metu kitoje to paties socialinio tinklo paskyroje paskelbta: „Atleistas Ukrainos gynybos ministras O.Reznikovas linksminasi jachtoje, prišvartuotoje prie Cote d’Azur, gal išleidžia dalį tų milijonų, kuriuos pavogė? Tuo tarpu ukrainiečiai, kuriuos jis vertė eiti į kariuomenę, kasdien siunčiami mirti.“

Kitą dieną šiame rusiškame tinklalapyje pasirodė panašus ironiškas įrašas: „Buvęs Ukrainos gynybos ministras – jau jachtoje Europoje. O sakė, kad Ukraina išgyvena nuosmukį ir jai trūksta galimybių.“

Dar po dienos propagandiniame tinklalapyje „ZOV Charkov“ publikuota žinutė su daugiau detalių: „Atleistas Ukrainos gynybos ministras O.Reznikovas jau pramogauja jachtoje Prancūzijos Rivjeroje su putojančio vyno taure.“

Daugelyje socialinių tinklų įrašų (čia, čia, čia) keliama prielaida, neva eksministras neblogai uždirbęs iš karo, taip pat ironiškai siūloma teikti Ukrainai dar daugiau paramos.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Netiesa, kad Oleksijus Reznikovas taip šventė atsistatydinimą iš ministrų, – jis buvo ką tik pasipiršęs mylimajai
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Netiesa, kad Oleksijus Reznikovas taip šventė atsistatydinimą iš ministrų, – jis buvo ką tik pasipiršęs mylimajai

Fotografija yra autentiška ir joje tikrai užfiksuotas O.Reznikovas, bet ją lydi klaidingi komentarai.

Atleidimas – po įtarimų

Rugsėjo 3-iąją, praėjus pusantrų metų nuo Rusijos plataus masto invazijos į Ukrainą pradžios, buvo pranešta apie O.Reznikovo atleidimą iš pareigų.

„Manau, kad ministerijai reikia naujo požiūrio ir kitokių bendravimo formatų ir su kariuomene, ir su visa visuomene“, – tuomet sakė prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Kaip žinoma, O.Reznikovo vadovauta ministerija sulaukė įtarimų dėl kyšininkavimo, susijusio su kariuomenės aprūpinimu, žiniasklaidoje pasirodžius pranešimams, kad karo su Rusija metu uniformos buvo perkamos per brangiai.

Kelios žiniasklaidos priemonės pranešė, kad Gynybos ministerija praėjusių metų pabaigoje pasirašė sutartį su viena Turkijos bendrove dėl žieminių kovinių drabužių tiekimo, tačiau po sutarties sudarymo kaina išaugo trigubai.

Taip pat skaitykite: O.Reznikovas atleistas – kodėl V.Zelenskis nusprendė jį pakeisti?

Ukrainos žurnalistai taip pat išsiaiškino, kad Turkijoje žiemos įrangos galima įsigyti gerokai pigiau.

Netrukus buvo paskelbta, kad Gynybos ministerijai skiriamas vadovauti Rustemas Umerovas – Krymo totorių kilmės Ukrainos politikas, verslininkas, investuotojas ir filantropas, Valstybės turto fondo vadovas.

Taip pat skaitykite: Karo įkarštyje Kyjivas keičia gynybos ministrą: kas žinoma apie Rustemą Umerovą?

O.Reznikovas, paskirtas likus trims mėnesiams iki Rusijos invazijos, vadovavo Kyjivo deryboms dėl pajėgų aprūpinimo modernia ginkluote iš sąjungininkų.

Nufotografuotas ką tik pasipiršęs

Tačiau platinama eksministro nuotrauka nesusijusi nei su pirkimais kariuomenei ir tariamai iš jų uždirbtais pinigais, nei su korupcijos atvejais, nei su karu apskritai.

Atlikus jos atvirkštinę paiešką, pirmas iš pasiūlytų rezultatų yra Ukrainos televizijos „24 kanalas“ portale dar 2021 m. lapkritį publikuotas rašinys apie teisininką O.Reznikovą. Jis – ligtolinis Ukrainos vicepremjeras ir laikinai okupuotų Ukrainos teritorijų reintegracijos ministras – žurnalistų dėmesio sulaukė, mat buvo ką tik paskirtas gynybos ministru.

Ilgo ir gausiai iliustruoto rašinio pabaigoje pasakojama ir apie tuometį O.Reznikovo asmeninį gyvenimą. Priminta, kad jis vedęs jau antrą kartą, su pirma žmona užaugino dukrą ir sūnų, sulaukė dviejų anūkų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Oleksijus Reznikovas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Oleksijus Reznikovas

Atskleista detalių ir apie politiko audringą romaną su kanalo ICTV ryto laidos vedėja Julia Zorij. Paaiškėjo, kad advokatas ir žinoma moteris susipažino „Eurovizijos“ vakarėlyje Kyjive. Po kelerių metų draugystės, 2019-ųjų rudenį, plaukdamas jachta Bosforo sąsiauriu (Turkija) vyras pasipiršo mylimajai.

Kaip tik tuomet ir buvo padaryta nuotrauka, kuri dabar aktyviai platinama internete. Ja iliustruotas ir šis straipsnis. Šalia O.Reznikovo stovi jo sužadėtinė J.Zorij. Fotografiją vyras paviešino 2020-aisiais Valentino dieną, taip paskelbdamas apie sužadėtuves. Santuokos ceremonija įvyko dar tais pačiais metais liepą.

Naujienų agentūra AFP patvirtino, kad buvo fotografuota Stambulą į dvi dalis dalijančiame Bosforo sąsiauryje, prieš Rumelio tvirtovę. Nuotraukoje matomą jachtą galima išsinuomoti.

Netrukus po ministro atleidimo poros nuotrauka buvo publikuota satyriniame memų tinklalapyje 9GAG (čia, čia). Prie jų pridėti tokie patys sarkastiški komentarai: esą eksministras švenčia atsistatydinimą jachtoje Europoje, mėgaujasi geru gyvenimu dėl JAV siunčiamų dolerių, „pusantrų metų sunkaus darbo ir viskas pavyko“.

Ekrano nuotr. iš 9gag.com/Nuotrauka netrukus po Oleksijaus Reznikovo atsistatydinimo pasirodė memų tinklalapyje
Ekrano nuotr. iš 9gag.com/Nuotrauka netrukus po Oleksijaus Reznikovo atsistatydinimo pasirodė memų tinklalapyje

Galima spėti, kad kažkas, neįžvelgęs ironijos, o gal specialiai ėmė platinti nuotrauką su panašiais aprašymais.

15min verdiktas: melas. Nuotraukoje matomas dabar jau buvęs Ukrainos gynybos ministras O.Reznikovas, bet jis nufotografuotas ne švenčiantis šį gyvenimo posūkį. Vyras buvo įamžintas 2019 m., kai pasipiršo mylimajai J.Zorij, ji ir matoma greta.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius