Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Oligarchai ir jų kandidatai: kas yra kas Ukrainos prezidento rinkimuose?

Prieš kovo 31-ąją vyksiančius Ukrainos prezidento rinkimus šalies oligarchai bando „apsidrausti“ ir, pasinaudodami jiems priklausančiomis įtakingomis žiniasklaidos priemonėmis, remia po kelis kandidatus. 15min paaiškina, kuriems politikams ir kodėl oligarchai negaili eterio laiko.
Ihoris Kolomoiskis, Volodymyras Zelenskis, Julija Tymošenko, Viktoras Medvedčiukas, Petro Porošenka
Ihoris Kolomoiskis, Volodymyras Zelenskis, Julija Tymošenko, Viktoras Medvedčiukas, Petro Porošenka / 15min/R.Gutmano iliustracija

Kijevo tarptautinio sociologijos instituto ir tyrimų centro „Razumkov Centre“ 2018-ųjų rugsėjį atlikto tyrimo duomenimis, net 75,7 proc. Ukrainos gyventojų šalies ir pasaulio naujienas sužino iš televizijos.

76,25 proc. televizijos rinkos dalijasi keturios didžiausios žiniasklaidos grupės, priklausančios oligarchams. Savo televizijos kanalą turi ir dabartinis šalies prezidentas, vienas turtingiausių Ukrainos žmonių Petro Porošenka.

Todėl nenuostabu, kad į aukščiausius valdžios postus nusitaikiusiems politikams reikia žiniasklaidą savo rankose sugniaužusių oligarchų paramos.

O.Makarenko: „Priešrinkiminis periodas – laikotarpis, kai tradicinė Ukrainos žiniasklaida atskleidžia savo tamsiąją pusę.“

„Priešrinkiminis periodas – laikotarpis, kai tradicinė Ukrainos žiniasklaida atskleidžia savo tamsiąją pusę. Užuot suteikusi rinkėjams subalansuotą ir nešališką informaciją, kuri padėtų apsispręsti rinkimuose, žiniasklaida, panašu, įvykius nušviečia palankiai tam tikram kandidatui“, – pilietinės žurnalistikos portale euromaidanpress.com rašo žurnalistė Olena Makarenko.

„Televizija negali priversti žmonių per rinkimus paremti tam tikrą kandidatą. Tačiau ji gali sumažinti pasirinkimų skaičių, nes (televizijos) kanalai, nepaisant augančio socialinių tinklų ir interneto populiarumo, yra vienintelis šaltinis, galintis Ukrainoje išgarsinti žmogų“, – portalui ukraineworld.org teigė „Razumkov Centre“ sociologas Andrijus Byčenka.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Petro Porošenka ir Julija Tymošenko
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Petro Porošenka ir Julija Tymošenko

15min portalas, remdamasis žurnalistų tyrimais ir konsultacijomis su Ukrainos politologais, paaiškina, kokie ryšiai sieja šalies oligarchus ir ryškiausius kandidatus į prezidento postą kovo 31 dieną vyksiančiuose rinkimuose.

Igoris Kolomoiskis

Oligarcho, buvusio Dniepropetrovsko srities gubernatoriaus Igorio Kolomoiskio pavardė pasigirsta kalbant apie reitingų viršūnėse karaliaujantį komiką Volodymyrą Zelenskį. Naujausių apklausų duomenimis, už politinės patirties visiškai neturintį ir populiariame seriale prezidentą vaidinantį kandidatą ketina balsuoti 25,2 proc. apsisprendusių rinkėjų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos oligarchas Ihoris Kolomoiskis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos oligarchas Ihoris Kolomoiskis

V.Zelenskis ir I.Kolomoiskis, kuriam priklauso vienas populiariausių televizijos kanalų šalyje „1+1“, tikina, kad juos sieja tik verslas: šiame kanale rodomas komiko serialas „Visuomenės tarnas“ ir kiti jo projektai.

TAIP PAT SKAITYKITE: Serialas ar propaganda? Prezidentą vaidinantis komikas siekia vadovauti Ukrainai

Ukrainos žiniasklaidos plėtros centro ir partnerių atlikto tyrimo duomenimis, kanale „1+1“ V.Zelenskis nušviečiamas tik teigiamai, jis gauna dvigubai daugiau eterio laiko nei kitas galimai I.Kolomoiskio remiamas kandidatas į prezidentus Oleksandras Ševčenka.

Šis teigė, kad V.Zelenskio serialą, kuriame jis vaidina mokytoją, tapusį itin sąžiningu ir su oligarchais kovojančiu prezidentu, galima laikyti agitacija – serialas transliuojamas rinkimų kampanijos metu. Pasak O.Ševčenkos, V.Zelenskis jau seniai planavo kelti kandidatūrą rinkimuose, todėl iš anksto sukūrė juose padėti galintį serialą.

I.Kolomoiskio paramos V.Zelenskiui priežastis gali būti labai paprasta – kerštas P.Porošenkai. Prezidento pastangomis 2016 metais buvo nacionalizuotas oligarchui priklausęs bankas „PrivatBank“. Jis surinkdavo indėlininkų pinigus, o šiuos paskolų pavidalu dalydavo I.Kolomoiskio ir partnerių verslams.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis

Analitikai tikina, kad I.Kolomoiskis palaiko ir buvusią premjerę Juliją Tymošenko, reitinguose lipančią P.Porošenkai ant kulnų.

„Apskritai, kalbama, kad Kolomoiskis nesuinteresuotas, kad būtų išrinktas stiprus prezidentas, o tai logiškai paaiškina paramą Zelenskiui. Šiame kontekste bent dalinė parama Tymošenko yra iš išskaičiavimo, t.y. siekiant pakenkti Porošenkai“, – feisbuke rašė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) dėstytojas, politologas Laurynas Jonavičius.

Ekspertų nuomonės dėl V.Zelenskio priklausomybės nuo I.Kolomoiskio išsiskiria. Vilniaus politikos analizės instito (VPAI) renginyje dalyvavęs buvęs Ukrainos ekonomikos ir prekybos ministras Aivaras Abromavičius pabrėžė, kad, norint Ukrainoje vystyti televizijos projektus, neįmanoma išvengti ryšių su oligarchais.

Pavyzdžiui, anksčiau V.Zelenskis ėjo oligarchui Valerijui Choroškovskiui priklausančios žiniasklaidos grupės „Inter Media Group“ generalinio direktoriaus pareigas. Dabar ši grupė priklauso oligarchui Dmytro Firtašui.

Pasak A.Abromavičiaus, V.Zelenskio programos – itin populiarios, jis „16 metų valdo dideles žmonių grupes“, todėl „kyla klausimas, kas labiau nuo ko priklauso – ar televizijos nuo Zelenskio programų, ar Zelenskis nuo jų“.

Pasak A.Abromavičiaus, V.Zelenskio programos – itin populiarios, jis „16 metų valdo dideles žmonių grupes“, todėl „kyla klausimas, kas labiau nuo ko priklauso – ar televizijos nuo Zelenskio programų, ar Zelenskis nuo jų“.

Tyrimų centro „Internews Ukraine“ ekspertas, vyriausiasis portalo UkraineWorld.org redaktorius Volodymyras Jermolenka 15min teigė, kad teiginius, jog I.Kolomoiskį ir V.Zelenskį sieja tik verslo ryšiai, reikėtų vertinti atsargiai.

„Jei Zelenskis nėra tik Kolomoiskio marionetė, man kyla du klausimai: kuo Zelenskis remsis priimdamas pirmuosius politinius ir administracinius sprendimus, kai jis visiškai neturi jokios politinės patirties? Man atsakymas yra akivaizdus: daugiausia (remsis) Kolomoiskiu, kuris jau dešimtmečius yra žaidėjas Ukrainos politikoje“, – tikino V.Jermolenka.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Plakatas su užrašu „Oligarcho tarnas“. Ant jo – Ihoris Kolomoiskis ir Volodymyras Zelenskis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Plakatas su užrašu „Oligarcho tarnas“. Ant jo – Ihoris Kolomoiskis ir Volodymyras Zelenskis

Ekspertas siūlė pagalvoti: kas nutiktų, jei pirmaisiais V.Zelenskio prezidentavimo mėnesiais ar metais jo reitingams smarkiai pakenktų kompromatai?

„Atsižvelgiant į faktą, kad ukrainiečiai apskritai nepasitiki savo vyriausybe, o Kolomoiskis kontroliuoja tik vieną žiniasklaidos grupę, tačiau kitos gali būti panaudotos prieš šį duetą, įmanomas staigus Zelenskio populiarumo praradimas. Tuomet jam reikėtų stipraus žmogaus, į kurį jis galėtų atsiremti. Kas galėtų būti tas asmuo?“, – retoriškai klausė V.Jermolenka.

Viktoras Medvedčiukas

Viktoras Medvedčiukas – Ukrainoje itin prieštaringai vertinama asmenybė. Oligarchas, kurio atžalos krikštatėviu tapo Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, nė nebando slėpti savo simpatijų Kremliui.

TAIP PAT SKAITYKITE: Pilkasis Ukrainos kardinolas V.Medvedčiukas grįžta į politiką: sieks taikos su Rusija

Nenuostabu, kad kanalo „112“ savininkas prezidento rinkimuose palaiko atvirai prorusišką kandidatą Jurijų Boiką. Tiesa, jo šansai rinkimuose nedideli: apklausos jam prognozuoja 9,3 proc. apsisprendusiųjų balsų. J.Boika aršiai pasisako prieš P.Porošenką ir kitus valdančiuosius, kuriuos vadina „karo partija“.

„Scanpix“/AP nuotr./Viktoras Medvedčiukas
„Scanpix“/AP nuotr./Viktoras Medvedčiukas

Vis dėlto, J.Boiką remiantis V.Medvedčiuko kanalas „112“ pastaruoju metu gerokai sušvelnino kritiką P.Porošenkos atžvilgiu. Be to, kanale eterio laiko visai neskiriama J.Tymošenko.

„Laikau Medvedčiuką didžiausiu Ukrainos priešu Ukrainos viduje, todėl gandai apie jo ryšius (su Porošenka) yra labai keisti. Man jie nėra įtikinami, tačiau, atsižvelgiant į Medvedčiuko vaidmenį Minsko susitarimų įgyvendinimo procese ir Porošenkos ryšius su Medvedčiuko socialdemokratų partija 2000-ųjų pradžioje, komunikacija galėjo vykti“, – sakė V.Jermolenka.

15min primena, kad 2015-aisiais D.Medvedčiukas buvo paskirtas Ukrainos atstovu Minsko derybose. Šiose derybose, skirtose krizei Rytų Ukrainoje išspręsti, dalyvauja Prancūzijos, Vokietijos, Rusijos ir Ukrainos atstovai.

V.Jermolenka 15min teigė galįs įsivaizduoti jų „taktinį susitarimą“ informaciniame lauke.

„Boika būtų buvęs lengviausiai įveikiamas Porošenkos varžovas antrajame rinkimų ture. Tik todėl, kad jų retorika kardinaliai skiriasi: Boika, remiamas Medvedčiuko ir rusų, yra prorusiškas, Porošenka – antirusiškas. Tačiau dabar, kai Porošenkos ir Boikos susitikimas antrajame ture nėra įmanomas, taktinis susitarimas, jei toks ir buvo, žlugo“, – tikino analitikas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jurijus Boika
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jurijus Boika

Apie galimą taktinį susitarimą sufleruoja ir Ukrainos žiniasklaidos monitoringo rezultatai: „Detector Media“ duomenimis, P.Porošenką teigiamai nušviečiantis kanalas „Priamyj“ 2018-ųjų pabaigoje nemažai eterio laiko skirdavo J.Boikai.

Tiesa, svarbu paminėti, kad oficialiai su dabartiniu kandidatu siejamas kanalas priklauso buvusiam Viktoro Janukovyčiaus partiečiui Volodymyrui Makejenko.

Viktoras Pinčiukas

Plieno pramonės magnatas Viktoras Pinčiukas – ko gero, atsargiausias oligarchas varžybose dėl Ukrainos prezidento posto. Žiniasklaidos grupės „StarLightMedia“ savininkas savo kanalų eterio laiką stengiasi padalyti vienodai tiems kandidatams, kurie pirmauja apklausose – V.Zelenskiui, J.Tymošenko, P.Porošenkai ir parlamentarui Anatolijui Hrycenkai.

Ukrainiečių analitikas V.Jermolenka tikino, kad tokiu būdu V.Pinčiukas stengiasi būti „aukščiau visų“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Viktoras Pinčiukas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Viktoras Pinčiukas

„Galbūt tai pavyzdys oligarcho, kuris vengia rodyti specifinę paramą ir bando sukurti asmens, galvojančio apie taisykles, įvaizdį. Tačiau tai – veidmainystė, nes jis nesilaiko taisyklių. Vis dėlto, palyginti su kitais (oligarchais), šioje srityje jis yra labiausiai pažengęs. Galbūt todėl, kad šioje oligarchų planetoje praleido daugiau laiko nei kiti“, – 15min sakė V.Jermolenka.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Sviatoslavas Vakarčiukas
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Sviatoslavas Vakarčiukas

„Įdomu tai, kad Pinčukas ilgai investavo į „Okean Elzy“ vokalistą Sergejų Vakarčiuką, kuris galiausiai neiškėlė savo kandidatūros. Tikėtina, kad Pinčuko favoritas bus tas, kurį atvirai parems būtent Vakarčiukas (aišku, jeigu apskritai parems)“, – feisbuke rašė VU TSPMI dėstytojas L.Jonavičius.

Potencialiu kandidatu laikytas rokeris S.Vakarčiukas ilgą laiką laikėsi apklausų viršūnėse. Vis dėlto, sausio pabaigoje buvęs parlamentaras ir muzikantas paskelbė nedalyvausiantis rinkimuose: tikino, kad dėvėdamas džinsus jis gali nuveikti daugiau nei ryšėdamas kaklaraištį.

Rinatas Achmetovas

Prieš prasidedant rinkimų kampanijai kanalai paviešino politinių reklamų kainas. Paaiškėjo, kad brangiausiai eterio laikas kainuoja oligarchui Rinatui Achmetovui priklausančiame kanale „Ukraina“ – jame minutė atsieina 300 tūkst. grivinų (beveik 10 tūkst. eurų).

2019-ųjų „Forbes“ milijardierių sąraše 272-ąją vietą užimantis R.Achmetovas šiuose rinkimuose remia prorusišką kandidatą Oleksandrą Vilkulą, populistinės radikalų partijos atstovą Olehą Liaško ir partijos „Osnova“ įkūrėją Serhijų Tarutą. Nė vienam iš kandidatų neprognozuojama daugiau nei 5 proc. balsų.

„Sputnik” nuotr./Rinatas Achmetovas
„Sputnik” nuotr./Rinatas Achmetovas

L.Jonavičius rašo, kad parama O.Vilkului ir O.Liaško – „investicija į Rados rinkimus, o ne tikslas laimėti prezidento“. 15min primena, kad Ukrainos parlamento rinkimai vyks šių metų pabaigoje.

„Achmetovas verslo prasme visai gerai gyvena su Porošenka kaip prezidentu (būtent Porošenkos valdymo metais jis užsitikrino galimybę pelnytis iš vadinamosios „Roterdam+“ kainos formulės už anglis).

L.Jonavičius: „Achmetovo dėmesys greičiausiai bus (skirtas) Rados rinkimams, o prezidentinėje kampanijoje vadovaujamasi formule „geriau žvirblis rankoje (t.y. Porošenka valdžioje) nei briedis girioje.“

Taigi, Achmetovo dėmesys greičiausiai bus (skirtas) Rados rinkimams, o prezidentinėje kampanijoje vadovaujamasi formule „geriau žvirblis rankoje (t.y. Porošenka valdžioje) nei briedis girioje“, – rašo politologas.

Dmytro Firtašas

Viktoro Janukovyčiaus prezidentavimo metais Dmytro Firtašas džiaugėsi itin didele įtaka Ukrainoje. Šiuo metu oligarchui priklauso vienas populiariausių televizijos kanalų šalyje „Inter“, užsitarnavęs prorusiškos žiniasklaidos priemonės etiketę.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dmytro Firtašas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dmytro Firtašas

Žiniasklaidos monitoringą vykdančios organizacijos „Detector Media“ duomenimis, „Inter“ eteryje teigiamai nušviečiamas O.Liaško, nekritikuojamas J.Boika ir „Opozicijos platforma“ – partijų „Opozicijos blokas“ ir „Už gyvenimą“ aljansas.

„Opozicijos blokas“ susikūrė 2014 metais, kai susijungė šešios Maidano revoliucijai besipriešinusios partijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas