Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

OPCW: nepakanka įrodymų, kad prieš Sirijos karius buvo panaudotos nuodingos dujos

Pasaulinė cheminių ginklų priežiūros institucija antradienį pareiškė, kad nepakanka įrodymų, jog 2017 metais per du incidentus prieš Sirijos karius buvo panaudotos nuodingos dujos.
Alepas, Sirija
Alepas, Sirija / „SIPA“/„Scanpix“

Damaskas tvirtino, kad septyni Sirijos kariai buvo sužeisti per dvi minosvaidžio atakas, kurių metu per susirėmimus su sukilėliais Charbit Masasnės kaime centrinėje Chamos provincijoje buvo panaudotas cheminis ginklas.

Tačiau Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos (OPCW) tyrėjai nustatė, kad yra neatitikimų ir trūksta įrodymų, patvirtinančių šiuos Sirijos kaltinimus.

Jie „padarė išvadą, kad nėra pagrįsto pagrindo teigti, jog per incidentus, apie kuriuos pranešta, cheminės medžiagos buvo panaudotos kaip ginklas“, sakoma Hagoje įsikūrusios OPCW pareiškime.

Damaskas paprašė priežiūros tarnybos ištirti tai, ką jis pavadino dviem minosvaidžių atakomis su nuodingomis dujomis 2017 metų liepą ir rugpjūtį per vyriausybės pajėgų puolimą prieš Laisvąją Sirijos armiją ir islamistų sukilėlius.

Sirija pranešė, kad trys kariai buvo nuvežti į ligoninę, o jiems pasireiškė tokie simptomai kaip kvėpavimo sutrikimai, traukuliai ir putos iš burnos, ir tvirtino, kad per išpuolį buvo panaudotos chloro dujos.

Ji teigė, kad panašūs simptomai pasireiškė ir per rugpjūčio incidentą nukentėjusiems keturiems asmenims.

OPCW tyrėjai kelis sykius vyko į Siriją ir apklausė 18 žmonių, įskaitant nukentėjusiuosius. Jie surinko įrodymų, tarp kurių buvo nuotraukos, vaizdo įrašai iš ligoninės bei medicininiai dokumentai.

Tačiau priežiūros institucija teigė, kad ieškodami informacijos jie susidūrė su sunkumais.

Be kita ko, jie negalėjo apsilankyti įtariamų išpuolių vietoje, o Sirija nepateikė jokių nuotraukų ar vaizdo įrašų, šaudmenų likučių, kraujo, drabužių ar dirvožemio mėginių.

Todėl tyrėjai „negali patikimai pateikti toksikologinio poveikio, apie kurį pranešta, įvertinimo“, teigiama OPCW ataskaitoje.

Prezidento Basharo al Assado režimas kaltinamas dėl kelių cheminių atakų per Sirijos pilietinį karą, įskaitant atakas panaudojant zarino ir chloro dujas 2017 metų kovą Lataminoje, netoli Charbit Masasnės.

OPCW nustatė, kad džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS) per 2015 metų išpuolį Sirijos šiaurėje panaudojo ipritą.

Damaskas neigia naudojęs cheminius ginklus ir tvirtina perdavęs savo atsargas pagal 2013 metų susitarimą, sudarytą po įtariamos zarino dujų atakos, per kurią sostinės priemiestyje Gutoje žuvo 1 400 žmonių.

2021 metais Sirijos balsavimo teisės OPCW buvo laikinai panaikintos dėl jos atsisakymo bendradarbiauti su šia organizacija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas