Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2015 11 22 /2015 11 23

Operacija Belgijoje: 19 reidų, 3 kratos, 16 sulaikytųjų, Salahas Abdeslamas – vis dar laisvėje

Belgijos sostinė sekmadienį yra uždaryta jau antra diena, policininkai ir kariai ieško kelių įtariamųjų, susijusių su atakomis Paryžiuje. Sekmadienio vakare Briuselyje pradėta didelė paieškos operacija – buvo atlikta 19 reidų. Dar trys kratos – Šarlerua mieste. Sulaikyta 16 asmenų, tačiau tarp jų nėra ieškomiausio Europoje žmogaus – vieno iš Paryžiaus teroro aktų vykdytojų Salaho Abdeslamo.

Svarbiausios žinios:

  • Briuselyje – antrą dieną iš eilės paskelbtas aukščiausias – ketvirtas – pavojaus lygis; žmonės raginami vengti minių, didelių renginių, prekybos centrų;
  • Pirmadienį tebebus uždaryti metro, mokyklos, universitetai;
  • Prancūzijos policija paskelbė trečio savižudžio sprogdintojo nuotrauką;
  • Briuselyje vakare surengta 19 reidų, Šarlerua – 3 namų kratos;
  • Sulaikyta 16 žmonių, S.Abdeslamo tarp jų nėra; vienas asmuo – sužeistas. Pirmadienį bus sprendžiama, ar juos palikti sulaikytus.
  • Žiniasklaidos pranešimų, kad S.Abdeslamas ištrūko policijai iš rankų Lježo mieste, pareigūnai nekomentuoja.

1.40 val. 19 reidų, 3 kratos, 16 sulaikytųjų

Belgijos prokuroras spaudos konferencijoje pranešė, kad sekmadienį Briuselyje buvo surengta 19 reidų, Šarlerua atliktos kratos 3 namuose. Reidų metų nerasta nei ginklų, nei sprogmenų.

Iš viso sulaikyta 16 asmenų. Vienas asmuo buvo sužeistas Molenbeko rajone Briuselyje, kai jis pareigūnus taranavo automobiliu ir spruko. Į jį buvo paleisti du šūviai, vėliau vyras buvo sulaikytas.

Pareigūnų teigimu, kad S.Abdeslamas nebuvo rastas.

Žurnalistams spaudos konferencijoje nebuvo leista užduoti klausimų.

1.14 val. Salahas Abdeslamas​ paspruko?

Belgijos žiniasklaidoje pasirodė pranešimai, kad įtariamas vienas iš Paryžiaus teroro aktų vykdytojų Salahas Abdeslamas ištrūko iš policijos rankų.

Salahas Abdeslamas
Salahas Abdeslamas

Net keli portalai praneša, kad šalies pareigūnai jį sekmadienį apie 19.30 val. BMW automobilyje pastebėjo Lježo mieste. Tačiau įtariamam teroristui pavyko nuo policijos pabėgti – dar kartą. Iškart po teroro aktų Paryžiuje automobilį, kuriuo vyko S.Abdeslamas, pareigūnai buvo sustabdę pasienyje su Belgija, tačiau tuo metu dar nebuvo žinoma, kad tai jis vykdė išpuolius Paryžiuje.

Ieškomiausiu Europos žmogumi vadinamas S.Abdeslamas, skelbiama, paspruko greitkeliu Vokietijos link.

1.05 val. „France 24“ taip pat skelbia, kad operacijos metu buvo sulaikyti šeši įtariami teroristai. Jų teigimu, vienas iš sulaikytųjų buvo sužeistas.​

00.50 val. Sekmadienio operacijos metu Briuselio centre buvo sulaikyti šeši įtariami teroristai, skelbia belgų svetainė „Derniere Heure“.​

00.40 val. Policijos operacija Briuselyje baigta. Tai paskelbė šalies generalinis prokuroras. Vidurnaktį vietos laiku bus rengiama spaudos konferencija.

Tuo tarpu Belgijos žiniasklaida praneša, kad policijos reidai sekmadienį vykdomi ir kituose šalies miestuose – Šarlerua, Antverpene, Lježe.​

00.32 val. Belgų atsakas į policijos prašymą neviešinti operacijos detalių – kačių nuotraukų lavina

00.04 val. Briuselyje esantis „The Telegraph“ žurnalistas teigia, kad panašu, jog šiąnakt gali vykti didelė teroristų medžioklės operacija.

Generalinis prokuroras pranešė, kad surengs spaudos konferenciją, kai policijos ir specialiųjų pajėgų operacija baigsis.

Pareigūnai žiniasklaidai nekomentuoja, kodėl yra uždaryti keli miesto centro kvartalai, ir kas yra reidų Molenbeko ir Eterbeko rajonuose taikiniai. Pastaruosiuose rajonuose skraido ir policijos sraigtasparniai.

22.44 val. Europos Vadovų Taryba paskelbė pakelianti pavojaus lygį iki oranžinio ir atšaukianti daugumą susitikimų pirmadienį, kurie nėra ypatingai svarbūs.​ Eurogrupės ir Švietimo, jaunimo, kultūros ir sporto tarybos susitikimai vyks.

22.23 val. Nepaisant to, kad mieste paskelbtas aukščiausias pavojaus lygis, o sekmadienio vakare pareigūnai uždarė dalį centro ir ten pradėjo operaciją, likęs Briuselis neapmirė, tvirtina „Channel 4“ žurnalistas – restoranuose ir baruose pilna žmonių​.

22.09 val. Policija kreipėsi į žiniasklaidą ir visuomenę prašydama neatskleisti tikslių pareigūnų buvimo vietų.

21.56 val. Briuselyje esantis „ABC News“ žurnalistas „Twitter“ tinkle paskelbė, kad pareigūnai skubių veiksmų sekmadienio vakare ėmėsi, kai gavo informacijos apie pavojų policijos komisariatams.

21.49 val. Pranešama, kad informacija apie Gran Plaso evakuaciją buvo netiksli – ten esančių žmonių buvo tik rekomenduota, o ne liepta pasišalinti. Panašu, kad pagrindinės policijos ir karių pajėgos telkiamos aplink Midi gatvę (Rue de Midi).

21.17 val. „Radison Blu“ gyventojams liepta likti viešbutyje

Briuselio senamiestyje policija uždarė kelias gatves. Socialinių tinklų vartotojai skelbia, kad kariai evakuoja Gran Plasą, neleidžia žmonėms išeiti iš „Radison Blu“ viešbučio.​

20.54 val. Briuselyje – policijos operacija prie Gran Plaso, istorinio miesto centro. RTL skelbia, kad žmonėms liepta nesiartinti prie langų.​

20.17 val. Briuselyje bus uždarytos mokyklos, universitetai, metro

Belgijos valdžia sekmadienio vakare paskelbė, kad pirmadienį bus uždarytos miesto mokyklos. Taip pat neveiks ir nuo šeštadienio uždarytas metro.

Briuselyje tebėra paskelbtas aukščiausias – ketvirtas – galimų teroro išpuolių pavojaus lygis.​

20.17 val. Prancūzijos policija paskelbė trečio savižudžio sprogdintojo nuotrauką

„Scanpix“/AP nuotr./Vienas iš Paryžiaus teroro aktų vykdytojų
„Scanpix“/AP nuotr./Vienas iš Paryžiaus teroro aktų vykdytojų

Sekmadienį Prancūzijos policija paviešino  trečio mirtininko, kuris lapkričio 13 d. rengė išpuolį prie nacionalinio šalies stadiono Paryžiuje, nuotrauką.

Policija kreipėsi į visuomenę su prašymu padėti nustatyti šio vyro tapatybę. 

Tyrėjai teigia, kad šis vyras spalio 3 d. kartu su pabėgėlių grupe buvo Graikijos Leros saloje. Su juo buvo ir dar vienas iš Paryžiaus teroro akto vykdytojų.

BBC skelbia, kad jų žurnalistas matė jo dokumentus ir yra tikras, kad nuotraukoje – vyras, žinomas, kaip M al Mahmodas.​

Briuselyje antra diena medžiojami įtariami teroristai​​

Pasaulyje susidarius kritiškai padėčiai dėl džihadistų keliamos grėsmės, JAV prezidentas Barackas Obama sakė, kad galingiausias įrankis kovoje su ekstremistų grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) teroru yra pasakyti, „kad mes nebijome“.

Paryžiuje prancūzų gynybos ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas sakė, kad cheminė ar biologinė ataka „buvo tarp grėsmių“, tačiau buvo imtasi visų įmanomų atsargumo priemonių tam išvengti.

Belgijos pareigūnai vėliau sekmadienį turi susitikti ir nuspręsti, ar pratęsti saugumo parengtį Briuselyje, kuri buvo paskelbta dėl nuogąstavimų, kad džihadistai planuoja išpuolius, panašius į lapkričio 13-osios atakas Paryžiuje, kai žuvo 130 žmonių.

Briuselio metropoliteno sistema ir visuomeniniai pastatai šeštadienį buvo uždaryti. Parengtį dėl galimų teroro išpuolių padidinus iki aukščiausio ketvirto laipsnio, šiuo pavyzdžiu pasekė parduotuvės ir restoranai.

Briuselio centras, kuris šeštadienio vakarais paprastai būna labai gyvas, buvo beveik tuščias, tik gatvėse patruliavo policininkai ir kariai.

Briuselio centras, kuris šeštadienio vakarais paprastai būna labai gyvas, buvo beveik tuščias, tik gatvėse patruliavo policininkai ir kariai.

Vidaus reikalų ministras Janas Jambonas sakė, kad pareigūnai ieško ne tik Paryžiaus atakų įtariamojo Salaho Abdeslamo, kuriam po skerdynių Paryžiuje pavyko prasmukti pro prancūzų saugumo pajėgas.

Ministras perspėjo, kad Belgijoje gimusio 26 metų S.Abdeslamo, kurio brolis susisprogdino vienoje kavinėje Paryžiuje, sugavimas pats savaime grėsmės nepanaikins.

„Tai susiję su keliais įtariamaisiais, štai kodėl mes įvedėme tokias išimtines priemones“, – vienai flamandų televizijai sakė J.Jambonas, kurio žodžius citavo naujienų agentūra „Belga“.

„Stebime situaciją minutė po minutės. Yra reali grėsmė, bet dieną ir naktį darome visa, kas įmanoma, kad būtume pasirengę šiai situacijai“, – sakė J.Jambonas.

VIDEO: Šeštadienį Briuselyje paskelbtas aukščiausio pavojaus lygis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas