Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Opozicija tremtyje smerkia Švedijos „gėdingą“ sprendimą išlaisvinti buvusį Irano pareigūną

Irano opozicijos tremtyje grupė ir aktyvistai šeštadienį pasmerkė kaip gėdingą Švedijos įvykdytą buvusio Irano pareigūno, įkalinto dėl jo vaidmens 1988 metais vykdant masines disidentų egzekucijas, paleidimą mainais į du švedus.
Johan Ahlander / REUTERS
Johan Ahlander / REUTERS

Buvęs Irano kalėjimų pareigūnas Hamidas Noury (Hamidas Nuris) buvo nuteistas ir įkalintas Švedijoje pagal universaliosios jurisdikcijos principą, pagal kurį valstybės gali teisti už kitose šalyse įvykdytus nusikaltimus. Tai tebėra vienintelė tokia byla, susijusi su žiaurumais Irane.

H. Noury išlaisvinimas yra „gėdingas ir nepateisinamas“, „įžeidimas Švedijos teismų sistemai“, pareiškė Irano nacionalinė pasipriešinimo taryba – Irane uždraustos Liaudies modžahedų organizacijos (PMOI/MEK), kurios nariai sudarė didžiąją daugumą žudynių kalėjimuose aukų, politinis sparnas.

Ji įspėjo, kad H. Noury paleidimas tik paskatins Irano valdžią „stiprinti terorizmą, įkaitų grobimą ir šantažą“.

Aktyvistai kaltina Irano valdžią 1988 metais, baigiantis karui su Iraku, Irano kalėjimuose įvykdžius egzekucijas tūkstančiams disidentų, daugiausia MEK šalininkų.

Tarp kaltinamųjų dėl šių žudynių buvo ir buvęs prezidentas Ebrahimas Raisi (Ebrahimas Raisis), kuris praėjusį mėnesį žuvo sudužus sraigtasparniui ir kurį aktyvistai kaltina dirbus keturių narių „mirties komitete“, tvirtinusiame egzekucijas.

Kelios teisių gynimo grupės, kaip ir MEK, sveikino Švedijos įvykdytą H. Noury suėmimą jos teritorijoje ir rėmė kampaniją, kuria buvo siekiama patraukti jį atsakomybėn.

Norvegijoje įsikūrusios nevyriausybinės organizacijos „Iran Human Rights“ direktorius Mahmoodas Amiry-Moghaddamas (Mahmudas Amiri-Mogadamas) teigė, kad tokiu savo žingsniu Švedija „apdovanoja įkaitų grobikus ir nusikaltėlius“.

„Irano režimui siunčiama žinia: nesvarbu, kokius nusikaltimus jūs darote, mes esame pasirengę su jumis bendradarbiauti. Šis sprendimas sukels dar didesnį pavojų visiems Vakarų piliečiams, keliaujantiems į Iraną ir kaimynines šalis“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.

„H. Noury paleidimas yra gėdingas Švedijos vyriausybės istorijos puslapis“, – pridūrė jis.

Pasak Shadi Sadr (Šadi Sadr), Londone įkūrusios nevyriausybinę organizaciją „Justice for Iran“, kuri siekia atsakomybės už Irane įvykdytus nusikaltimus, „kokie bebūtų“ šio Švedijos žingsnio „motyvai“, „jo paleidimas yra įžūlus, begėdiškas veiksmas, dėl kurio daugybė aukų ir platesnė Irano visuomenė patyrė šoką“.

Pažymėjusi, kad jo įkalinimas buvo „pirmoji ir vienintelė“ universaliosios jurisdikcijos byla, susijusi su nusikaltimais Irane, ji sakė, kad „tai kelia rimtų klausimų dėl politinės įtakos universaliosios jurisdikcijos byloms“.

Iranas mainais išlaisvino Johaną Floderusą iš ES diplomatinės tarnybos, kuris Irane buvo laikytas nuo 2022 metų balandžio ir kuriam grėsė mirties bausmė dėl kaltinimų šnipinėjus, ir Saeedą Azizi (Saedą Azizį), kuris buvo suimtas 2023 metų lapkritį. Tuo tarpu H. Noury buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius