Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

P. Korėjos medicinos profesoriai svarsto prisijungti prie gydytojų stažuotojų streiko

Pietų Korėjos sveikatos apsaugos ministras antradienį įspėjo apie grėsmę pacientams po to, kai medicinos profesoriai pareiškė svarstantys galimybę prisijungti prie jau tris savaites trunkančio gydytojų stažuotojų streiko. 
Lim Soon-seok / AP
Lim Soon-seok / AP

Vasario 20 dieną tūkstančiai medikų stažuotojų išėjo iš darbo protestuodami prieš vyriausybės planus smarkiai padidinti gydytojų skaičių. Pasak vyriausybės, tai yra būtina siekiant kovoti su medikų trūkumu ir aptarnauti sparčiai senėjančią Pietų Korėjos visuomenę. Gydytojai stažuotojai teigia, kad vyriausybės planai pablogins teikiamų paslaugų kokybę. 

Vyriausybė ragina juos nedelsiant grįžti į darbą ir grasina imtis teisinių veiksmų ir sustabdyti gydytojų stažuotojų licencijų galiojimą.

Vieno geriausių šalies universitetų medicinos profesoriai paskelbė, kad kitą savaitę masiškai išeis iš darbo, jei vyriausybė neras racionalaus sprendimo šiam ginčui užbaigti. 

„Esu labai susirūpinęs dėl šio sprendimo“, – antradienį sakė sveikatos apsaugos ministras Cho Kyoo-hongas (Čo Kjohongas), ragindamas profesorius, kurie taip pat yra daugelio ligoninių vyresnieji gydytojai, įtikinti streikuojančius kolegas grįžti į darbą, o ne prisijungti prie jų. 

„Tai kels grėsmę pacientų sveikatai ir gyvybei“, – pridūrė jis.

Antradienį Pietų Korėjos medicinos profesorių asociacija nurodė, kad vyresnieji gydytojai stengiasi padėti ligoninėms teikti svarbiausias paslaugas, kol tęsiasi streikas.

Profesoriai viliasi, kad gydytojų stažuotojų streikas netrukus baigsis, tačiau įspėja, kad jei vyriausybė su jais nesiderės, prie streiko prisijungs daugiau specialistų. 

Pietų Korėjos prezidentas Yoon Suk-yeolas (Jun Sukjolas) antradienį pažadėjo, kad vyriausybė neatsisakys savo reformų planų, pranešė jo biuras. 

Prezidento atstovė spaudai Kim Soo-kyung (Kim Sokiung) sakė, kad Yoon Suk-yeolas liepė savo padėjėjams kuo greičiau pradėti medicinines reformas. 

Seulas sutelkė kariuomenės medikus ir skyrė milijonus dolerių iš valstybės rezervų, siekdamas sušvelninti padėtį. 

Pagal reformas nuo 2025 metų į medicinos mokyklas priimamų studentų skaičius turėtų išaugti 65 proc. – papildomai 2 tūkst. žmonių per metus. 

Gydytojai stažuotojai baiminasi, kad reforma pablogins paslaugų ir švietimo kokybę, tačiau jos šalininkai kaltina gydytojus noru išsaugoti savo atlyginimus ir socialinį statusą.

Remiantis Pietų Korėjos įstatymais, gydytojams draudžiama streikuoti, o Sveikatos apsaugos ministerija paprašė policijos atlikti tyrimą dėl asmenų, susijusių su darbo sustabdymu. 

Nors reforma sulaukė didelio visuomenės palaikymo, viena nauja vietos žiniasklaidos užsakymu atlikta apklausa parodė, kad 34 proc. žmonių norėtų, jog vyriausybė derėtųsi dėl šios aklavietės užbaigimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus