Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 04 04 /16:18

Pabėgęs V.Putino apsaugos karininkas atskleidė Rusijos prezidento paslaptis

Federalinės apsaugos tarnybos (FSO) kapitonas Glebas Karakulovas, iki 2022 m. spalio vidurio dirbęs inžinieriumi valdyboje, kuri užtikrino slaptą ryšį Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, išvyko į užsienį ir pasmerkė karą prieš Ukrainą. Antradienį centras „Dosjė“ paskelbė interviu su G.Karakulovu. Jis išsamiai pasakoja apie savo darbą, V.Putino keistenybes ir sprendimą pasitraukti, rašo „Radio Svoboda“.
Rusijos lyderis Vladimiras Putinas
Rusijos lyderis Vladimiras Putinas / „AP“/„Scanpix“

„Dosjė“ pabrėžia, kad G.Karakulovas yra aukščiausio rango žvalgybos pareigūnas nuo Rusijos plataus masto invazijos į Ukrainą pradžios, kuris pabėgo iš šalies ir pasmerkė karą. Rusijoje jam iškelta byla dėl dezertyravimo.

Kaip ir kodėl pabėgo iš Rusijos

Kapitonas G.Karakulovas viename interviu sakė, kad pagrindinė jo išvykimo priežastis buvo plataus masto Rusijos invazija į Ukrainą. Pasak buvusio FSO karininko, jis „tiesiog negalėjo daugiau būti šio prezidento tarnyboje“. Jis pavadino V.Putiną „karo nusikaltėliu“ ir pareiškė, kad nebegali jam dirbti.

G.Karakulovas papasakojo savo pabėgimo detales. Spalio mėnesį jis buvo išsiųstas į komandiruotę Kazachstane. Ten taip pat buvo išvykusi jo žmona ir vaikas. Iš ten paskutinę G.Karakulovo komandiruotės dieną jis su šeima išskrido į Stambulą, naudodamasis tarnybiniu pasu. Tą patį vakarą jo pasigedo tarnyba, tačiau jis jau buvo jai nepasiekiamas.

Rūmai, specialusis traukinys ir karantinas

Pareigūnas pateikė keletą detalių apie FSO veiklą, pavadinęs šią specialiąją tarnybą „labai nepriklausoma organizacija“.

V.Putinas, pasak jo, nesinaudoja nei mobiliuoju telefonu, nei internetu.

„Visą informaciją jis gauna tik iš tiesiogiai jam artimų žmonių. Jis gyvena savotiškame informaciniame vakuume“, – tvirtino specialiųjų ryšių karininkas.

„Reuters“/„Scanpix“ ir A.Navalno komandos nuotr./Vladimiro Putino rūmai
„Reuters“/„Scanpix“ ir A.Navalno komandos nuotr./Vladimiro Putino rūmai

Pats G.Karakulovas nėra buvęs vadinamuosiuose V.Putino rūmuose netoli Gelendžiko prie Juodosios jūros, tačiau teigė, kad vienas jo buvusių kolegų dažnai ten vyksta ir tikrina ryšį. Jis patvirtino, kad V.Putinas naudojasi minėtu objektu. Pareigūnas taip pat patvirtino faktą, kad V.Putinas naudojasi specialiu traukiniu.

G.Karakulovas: visą informaciją jis gauna tik iš tiesiogiai jam artimų žmonių. Jis gyvena savotiškame informaciniame vakuume.

„Prezidentas taip pat turi vidinio ryšio kabiną, kurią pasiimame į kiekvieną užsienio kelionę. Tai vieta, iš kurios galima vesti derybas, užtikrinant slaptumą. Kabina, žinoma, yra didelių gabaritų. Tai maždaug 2,5 m aukščio kubas. Jos viduje yra darbo vieta ir telefonas, kuriuo galima kalbėtis nebijant, kad pokalbį gali išgirsti ar nuskaityti užsienio žvalgyba“, – sakė G.Karakulovas. Jis taip pat patvirtino, kad V.Putino kabinetai Sankt Peterburge, Sočyje ir Novo Ogariove yra visiškai identiško interjero.

Ar V.Putinas serga?

Jis taip pat patvirtino, kad žmonėms, kurie turėtų būti viename kambaryje su V.Putinu, vis dar taikomas dviejų savaičių karantinas. Anot karininko, niekas nesupranta, kam to reikia, jei visi V.Putino aplinkos žmonės vakcinuoti, nuolat atlieka testus, kitaip tikrina savo sveikatą.

Tačiau, pasak G.Karakulovo, jam nėra žinoma, kad prezidentas sunkiai sirgtų. Apie tai nekalbėjo ir kiti karininkai. Anot jo, jei ir yra kokių sveikatos problemų, tai dėl amžiaus.

G.Karakulovas teigė, kad V.Putinas labai daug dirba ir daug laiko, bent jau iki koronaviruso pandemijos, praleisdavo varginančiose komandiruotėse.

„Galiu pasakyti, kad mes su juo dažnai vykstame į komandiruotes, o iki 2020 m. jis labai dažnai keliaudavo. Paskui jis sėdėjo bunkeryje ir per metus surengdavo gal vieną ar tris komandiruotes. O iki koronaviruso buvo daug komandiruočių. Realiai iš Maskvos galėdavome išvykti 2-3 savaitėms ar net mėnesiui“, – sakė G.Karalukovas. Anot jo, nuo 2009 m., kai jis pradėjo dirbti, gal tik viena ar dvi komandiruotės buvo atšauktos dėl to, jog V.Putinas sirgo.

Pasak karininko, komandiruotėse V.Putinas dirba iki vėlumos, susitikimai, posėdžiai vyksta net naktimis.

Kaip V.Putinas vadina dukras?

G.Karakulovas teigia, jog tarnyboje niekam nebuvo paslaptis, kad V.Putinas turi vaikų, tačiau jo dukros Kremliuje nesilankė.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Marija Voroncova ir Katerina Tichonova
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Marija Voroncova ir Katerina Tichonova

„Daugeliui žmonių ne paslaptis, kad jis turi vaikų, bet dukras kažkodėl vadina „šiomis moterimis“. Tačiau kol pats negaliu patvirtinti tam tikros informacijos, nesu pasirengęs teigti, kad taip yra iš tikrųjų. Tačiau vienos komandiruotės metu sėdėjome ir telefonistė pasakė, kad Katerina (JKaterina Tichonova, V.Putino dukra, – red. past.) turi adjutantą ir kad ji atostogauja rezidencijoje Sočyje. Putinas ten buvo tuo pačiu metu kaip ir ji“, – sakė karininkas. Jis patvirtino, kad K.Tichonovą saugo FSO karininkas. Apie kitos dukros, Marijos Voroncovos, apsaugą G.Karakulovas nėra girdėjęs.

G.Karakulovas taip pat nežino, ar V.Putinas turi anūkų. Anot jo, apie tai tarnyboje nebuvo kalbama. Jis taip pat nežino, ar V.Putinas, kaip teigiama, turi bendrų vaikų su buvusia gimnaste Alina Kabajeva. Anot jo, apie tai buvo kalbama tik kaip apie gandus.

Scanpix ir Instagram nuotr. /Vladimiras Putinas ir Alina Kabajeva
Scanpix ir Instagram nuotr. /Vladimiras Putinas ir Alina Kabajeva

„Du skirtingi žmonės“

FSO kapitonas 2009 m. V.Putiną ir dabartinį Rusijos prezidentą apibūdino kaip „du skirtingus žmones“. Taip esą pasikeitė V.Putino elgesys ir pasaulio suvokimas.

„Dabar jis labai užsisklendęs. Jis apsistatė nuo pasaulio visokiais barjerais, taip pat karantinu, informacijos trūkumu. Jo realybės suvokimas tapo iškreiptas“, – sakė jis.

Stopkadras/G.Karakulovas
Stopkadras/G.Karakulovas

G.Karakulovas teigė, kad viešuose pokalbiuose dauguma jo buvusių kolegų iš FSO palaiko V.Putiną ir karą. Nepaisant to, G.Karakulovas kreipėsi tiek į juos, tiek į kitus Rusijos karininkus, kad jie nevykdytų, kaip jis sako, nusikalstamų įsakymų.

„FSO karininkai visą laiką būna šalia prezidento. Jūs galite tiesiog užeiti ir leisti suprasti, kad tai yra nusikaltimas. Ir savo rankose turite galimybę labai greitai sustabdyti šią beprotybę“, – sakė G.Karakulovas.

Rusijos pareigūnai kol kas nekomentavo buvusio FSO pareigūno interviu.

Kitas bandęs pabėgti karininkas ilgam pasodintas

2023 m. kovą Barnaulo teismas FSO majorą Michailą Žiliną, pabėgusį į Kazachstaną dėl karo su Ukraina, nuteisė 6,5 metų kalėti griežtojo režimo kolonijoje. Jis dirbo pamainos viršininku Rusijos FSO specialiųjų ryšių ir informacijos skyriuje Sibiro federalinėje apygardoje, buvo atsakingas už V.Putino vyriausybinį ryšį su regionais ir oficialiai turėjo prieigą prie valstybės paslapčių, todėl jam buvo uždrausta išvykti iš šalies.

2022 m. rugsėjį M.Žilinas kirto Rusijos ir Kazachstano sieną ir buvo sulaikytas, tačiau netrukus buvo paleistas. Jis pasiprašė politinio prieglobsčio, tačiau gruodžio mėnesį buvo deportuotas į Rusiją ir nuteistas kalėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant