Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Pakistaną svilina karščio banga: žuvo beveik 600 žmonių, ligoninės ir morgai perpildyti

Dėl karščio bangos Pakistane tūkstančiai žmonių pateko į ligonines, keli šimtai mirė. Ypač nukentėjo didžiausias šalies miestas Karačis. Temperatūra mieste viršijo 40 °C, tačiau dėl didelės drėgmės jutiminė temperatūra siekė 49-50 °C.

Didžiausią šalyje greitosios pagalbos tarnybą valdančio Edhi fondo vadovas Faisalas Edhi sakė, kad savaitės pradžioje jų automobiliai į morgus nugabeno dešimtis kūnų. Žmonės mirė neatlaikę karščio bangos, rašo BBC.

Paprastai Karačio miesto morgas kasdien priima 30-40 kūnų. Tačiau per pastarąsias šešias dienas jų skaičius išaugo iki 568, iš kurių 141 buvo atvežtas vien antradienį. F.Edhi taip pat pažymėjo, kad „dauguma jų buvo iš neturtingų miesto rajonų“.

Trijuose fondo morguose Karačyje iš viso yra 264 kūnai. Visi morgai yra užpildyti.

„Esame priversti laikyti po tris kūnus vienoje lentynoje. Taip pat turėjome skubiai palaidoti 22 neatsiimtus kūnus, kad atsirastų vietos. Su vietos trūkumu susiduria visi miesto morgai, net ir tie, kurie yra prie mečečių ir gedulo salių“, – sako F.Ehdi.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Karščiai Pakistane
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Karščiai Pakistane

Kol kas neaišku, ar visi jie mirė nuo šilumos smūgio, tačiau aukšta temperatūra neabejotinai buvo viena iš mirties priežasčių.

Karačio civilinės ligoninės skubios pagalbos skyriaus vedėjas Imranas Sarwaras Sheikhas naujienų agentūrai „Associated Press“ sakė, kad nuo sekmadienio iki trečiadienio dėl šilumos smūgio kreipėsi 267 žmonės, iš kurių 12 vėliau mirė.

„Dauguma į ligoninę patekusių žmonių buvo šešiasdešimtmečiai ir septyniasdešimtmečiai. Tačiau kai kurie buvo maždaug 45 metų ir net keli 20-mečiai, – sakė jis BBC. – Daugelis iš tų, kuriems suteikėme pagalbą, dirbo lauke. Patarėme jiems gerti kuo daugiau vandens ir dėvėti lengvus drabužius, kurie yra būtini esant tokiai aukštai temperatūrai.“

Šilumos smūgio simptomai: vėmimas, viduriavimas ir aukšta temperatūra.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Karščiai Pakistane
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Karščiai Pakistane

Karščio banga Pakistaną užklupo savaitgalį. Valdžios institucijos atidarė specialius centrus, bandydamos padėti nuo karščio bangos nukentėjusiems žmonėms.

Deja, ne visi, kuriems reikėjo pagalbos, galėjo ją gauti laiku.

Pavyzdžiui, 56 metų apsaugos darbuotojas Wasimas Zafaras, grįžęs namo po 12 valandų trukusios naktinės pamainos, nugriuvo.

Kai Wasimo šeima nuvežė jį į ligoninę, jau buvo per vėlu. Gydytojai pranešė, kad jis mirė, greičiausiai nuo širdies smūgio.

Padėtį dar labiau pablogino Karačyje nutrūkęs elektros energijos tiekimas, dėl to neveikia oro kondicionieriai ir ventiliatoriai, kurie yra vienintelė galimybė išsigelbėti nuo karščio.

40 metų Mohammadas Aminas buvo vienas iš tų, kurie nukentėjo nuo laikino elektros energijos tiekimo nutraukimo. Pakistane gana įprasta, kad valdžios institucijos laikinai nutraukia elektros energijos tiekimą, bandydamos sureguliuoti nepakankamą elektros energijos tiekimą.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Karščiai Pakistane
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Karščiai Pakistane

Mohammado giminaitis sakė, kad jų bute elektros tiekimą nutraukdavo nuolat. Pasak jo, Mohammadui staiga pasidarė bloga ir po kurio laiko jis mirė. Mirties priežastis oficialiai nenustatyta, nors šeima įtaria, kad jį pražudė karštis.

Laikraščio „Dawn“ duomenimis, greitosios pagalbos gydytojai gatvėse rado 29 žmonių kūnus. Gydytoja Summaya Sayed sakė, kad daugelis jų galėjo piktnaudžiauti narkotikais.

„Ant jų kūnų nebuvo jokių sužalojimų žymių. Tačiau jų išvaizda ir tai, kad greitosios pagalbos automobilių vairuotojai jų kūnus matė ant šaligatvių ir pakelėse, leidžia manyti, kad jie tikriausiai buvo narkomanai“, – aiškino ji ir pridūrė, kad valdžios institucijos pradėjo svarstyti, jog tikėtina jų mirties priežastis – šilumos smūgis.

Ji sakė, kad tik mirusieji, kurių tapatybės nustatyti nepavyko, siunčiami į morgą atlikti teisinių formalumų, t. y. skrodimo, kad būtų nustatyta tiksli mirties priežastis.

Meteorologai teigia, kad karščio banga Karačyje tęsis ir kitą savaitę, nors prognozuojama, kad temperatūra bus šiek tiek žemesnė.

Tai jau ne pirma karščio banga Pakistane šiais metais. Praėjusį mėnesį Sindo provincijoje, kurios sostinė yra Karačis, buvo užfiksuota beveik rekordinė 52,2 °C temperatūra, praneša „Reuters“.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Karščiai Pakistane
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Karščiai Pakistane

Nuo karščio bangos kenčia ir artimiausi Pakistano kaimynai. Pavyzdžiui, Indijos sostinė Delis patiria precedento neturinčią užsitęsusią karščio bangą. Nuo gegužės mėnesio dienos temperatūra viršijo 40 °C, o kartais artėjo prie 50 °C.

Ekspertai sutaria, kad tokie ekstremalūs orų reiškiniai dėl klimato kaitos tampa vis dažnesni ir intensyvesni.

Be to, meteorologai teigia, kad šiemet musonų sezonas prasidės anksčiau nei įprastai ir atneš pusantro karto daugiau kritulių.

Pakistano nacionalinės nelaimių valdymo tarnybos pranešime teigiama, kad šių metų musonai prasidės liepos mėnesį ir gali sukelti potvynius, nuo kurių nukentės 200 000 žmonių.

Tačiau pareigūnai teigia, kad šių metų liūtys nebus tokios stiprios kaip 2022 m., kai per niokojančius potvynius žuvo 1 739 žmonės, buvo sugriauta 2 mln. namų ir vienu metu buvo apsemta beveik trečdalis šalies teritorijos, padaryta daugiau kaip 30 mlrd. dolerių žala.

Pakistano valdžios institucijos teigia, kad, nors šalis atsakinga tik už mažiau nei 1 proc. viso pasaulyje išmetamo anglies dioksido kiekio, ji patiria didžiausią klimato katastrofų poveikį.

Karščio bangos daro tiesioginį neigiamą poveikį žemės ūkiui, nes sunaikina pasėlius ir sumažina derlių. Tačiau kaitra netiesiogiai veikia ir kitas sritis, pavyzdžiui, švietimą: dėl karščio bangų kai kuriose vietovėse teko uždaryti mokyklas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius