Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 08 23 /14:50

Pakistane dėl potvynių evakuota apie 100 tūkst. gyventojų – gelbėjimo tarnybos

Pakistano Pandžabo provincijoje iš užtvindytų kaimų trečiadienį evakuota apie 100 tūkst. žmonių, pranešė gelbėjimo tarnybų atstovas.
AFP-Scanpix nuotr.
AFP-Scanpix nuotr.

Sekmadienį iš krantų išsiliejus Sutledžo upei, centrinėje provincijoje buvo užlieti keli šimtai kaimų ir tūkstančiai hektarų dirbamos žemės.

Pandžabo vyriausybės vadovas Mohsinas Naqvi (Mohsinas Nakvis) sakė, kad musoninės liūtys paskatino Indijos pareigūnus išleisti perteklinį rezervuarų vandenį į Sutledžo upę, dėl to Pakistano pusėje prasidėjo potvyniai.

„Prieš porą dienų prasidėjo potvynis ir visi mūsų namai buvo apsemti. Buvo sudėtinga iki čia ateiti pėstute“, – antradienį naujienų agentūrai AFP pasakojo 29 metų Kashifas Mehmoodas (Kašifas Mehmudas), kuris su žmona ir trimis vaikais pabėgo į stovyklą nukentėjusiesiems. 

Per vasaros liūčių sezoną, trunkantį nuo birželio iki rugsėjo, Pietų Azijoje iškrenta 70–80 proc. metinio kritulių kiekio.

Toks kritulių kiekis regione, kuriame gyvena apie du milijardai žmonių, yra gyvybiškai svarbus ūkininkams, tačiau jis taip pat sukelia nuošliaužas ir potvynius, dėl kurių tenka dažnai evakuotis.

„Išgelbėjome 100 tūkst. žmonių ir perkėlėme juos į saugesnes vietas“, – AFP sakė Pandžabo gelbėjimo tarnybų atstovas Farooqas Ahmadas (Farukas Ahmadas).

Nuo birželio pabaigos, kai prasidėjo musonų sezonas, Pakistane per su lietumi susijusius incidentus žuvo daugiau kaip 175 žmonės, daugiausia dėl elektros smūgių ir pastatų griūčių, pranešė gelbėjimo tarnybos.

Su indų pareigūnais iš karto nepavyko susisiekti.

„Ant kelių susikaupė 1,5–1,8 metro vandens. Vienintelis kelias, kuriuo buvo galima atvažiuoti ir išvažiuoti, dabar yra po vandeniu. Šiuo 15 ar 16 kilometrų maršrutu dabar plaukiama valtimis, kad galėtume gelbėti žmones“, – antradienį AFP sakė stovykloje savanoriškai dirbantis vietos gydytojas Muhammadas Aminas (Muhamadas Aminas).

Pandžabo nelaimių valdymo agentūra perspėjo, kad dėl artimiausiomis dienomis prognozuojamų musoninių liūčių potvyniai gali dar labiau padidėti.

Pakistanas vis dar bando atsigauti po niokojančių potvynių, kurie 2022 metais užliejo beveik trečdalį šalies teritorijos ir nuo kurių nukentėjo daugiau kaip 33 mln. žmonių.

Mokslininkai teigia, kad dėl klimato kaitos sezoninės liūtys tampa smarkesnės ir sunkiau nuspėjamos.

Pasak pareigūnų, Pakistanas, penkta pagal gyventojų skaičių pasaulio valstybė, išmeta mažiau nei vieną procentą pasaulio šiltnamio efektą sukeliančių dujų, tačiau yra labai pažeidžiamas dėl ekstremalių oro sąlygų, kurias dar labiau sustiprina klimato kaita.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito