Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pakistane kaimo taryba įsakė viešai išžaginti šešiolikmetę

Pakistano policija Multano regione sulaikė per dvi dešimtis žmonių ir apkaltino juos organizavus paauglės išžaginimą už tai, kad jos brolis išžagino kitą mergaitę, pranešė BBC.
Šešiolikmetė „už bausmę“ buvo prievartaujama bendruomenės susirinkimo akivaizdoje.
Šešiolikmetė „už bausmę“ buvo prievartaujama bendruomenės susirinkimo akivaizdoje. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Abiejų mergaičių šeimas sieja giminystės ryšiai, skelbia vietos policija.

Šių dviejų šeimų nariai bendru sutarimu nusprendė, kad už vieną seksualinės prievartos atvejį turi būti atsakyta tuo pačiu, kad būtų išgelbėta pirmosios šeimos garbė.

„Džirga (red. – kaimo taryba) įsakė išžaginti 16 metų mergaitę už tai, kad jos brolis prieš tai išžagino dvylikametę“, – naujienų agentūrai AFP sakė policijos atstovas Allahas Bakshas.

Pasak jo, anksčiau šį mėnesį į tarybą kreipėsi vienas vyriškis, kuris pasiskundė, kad jo 12 metų seserį išprievartavo jos pusbrolis. Tuomet, kaip teigia policija, taryba skundo autoriui įsakė išžaginti kaltininko seserį.

Pakistano laikraštis „Dawn“ pranešė, kad šešiolikmetė buvo priversta stoti prieš kaimo žmonių susirinkimą ir tada buvo prievartaujama susirinkusiųjų ir jos tėvų akivaizdoje.

Vėliau abiejų mergaičių motinos kreipėsi į policiją. Medicinos ekspertizės patvirtino mergaičių išžaginimo faktą.

Kitas policijos pareigūnas, Ahsanas Younasas, sakė, kad kaltinimai pareikšti 25 žmonėms, tačiau dvylikametės žagintojas vis dar nėra surastas ir sulaikytas.

Džirgos, iš vyresniųjų sudarytos bendruomenių tarybos, dažnai sprendžia ginčus kaimiškosiose Pakistano vietovėse. Jos įstatymiškai laikomos nelegaliomis ir buvo ne kartą pasmerktos už kontroversiškus sprendimus, tokius kaip įsakymai įvykdyti vadinamuosius „nužudymus dėl garbės“ ir ne kartą anksčiau pasitaikiusius „keršto išžaginimus“.

2002-aisiais džirga įsakė įvykdyti grupinį 28 metų Mukhtar Mai išžaginimą už tai, kad jos dvylikametis brolis buvo įtartas netinkamais santykiais su vyresne moterimi. M.Mai kreipėsi į teismą – tai buvo neeilinės drąsos aktas, nes lytinės prievartos aukos Pakistane yra stigmatizuojamos.

Kai prievartautojus išteisino Pakistano Aukščiausiasis teismas, moteriai buvo pasiūlyta išvykti iš šalies, tačiau ji nusprendė likti savo kaime ir atidarė mergaičių mokyklą bei nuo smurto nukentėjusių moterų prieglaudą. M.Mai tapo žymia Pakistano moterų teisių aktyviste, o jos istorijos pagrindu 2014-aisiais Niujorke buvo pastatyta opera.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento