Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pakistane pirmą kartą į Senatą išrinkta moteris iš dalitų bendruomenės

Pakistane, kurio gyventojų daugumą sudaro musulmonai, pirmą kartą senatore išrinkta moteris iš žemiausios hinduistų dalitų kastos, be to, savaitgalio rinkimai sustiprino valdančiąją partiją prieš visuotinius rinkimus.
Krishna Kumari Kohli
Krishna Kumari Kohli / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Pakistanas

Netikėta opozicijos kandidatės Krishnos Kumari Kohli pergalė sukėlė optimizmo bangą socialinėje žiniasklaidoje: pakistaniečiai šventė retą laimėjimą, pasiektą moters iš žemiausios hinduistų kastų hierarchijos bendruomenės.

„Jaučiu pasididžiavimą, esu dėkinga Pakistano liaudies partijai (PPP), kad iškėlė mano kandidatūrą“, – sekmadienį naujienų agentūrai AFP sakė K.K.Kohli.

„Pagarba PPP už #KrishnaKohli išrinkimą ... Siekiant tikros demokratijos, mūsų parlamente turėtų būti visų religijų, klasių ir lyčių atstovų“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė teisių gynėjas Jibranas Nasiras.

Pakistano hinduistai, kurie sudaro maždaug 2 proc. iš 200 mln. šalies gyventojų, ilgą laiką susidurdavo su ekonomine ir socialine diskriminacija.

K.K.Kohli pergalė buvo paskelbta po slapto parlamento ir provincijų asamblėjų narių balsavimo. Daugelis tai laiko vidaus derybomis prieš šią vasarą įvyksiančius rinkimus.

Valdančioji Nawazo Sharifo Pakistano musulmonų lyga (PML-N) laimėjo 15 vietų Senate ir užsitikrino iš viso 33 iš 104 vietų aukštuosiuose parlamento rūmuose. Drauge su sąjungininkų parama tai reiškia kone dominuojančią dauguma šiuose rūmuose.

PPP pagal gautų vietų skaičių yra antra, o buvusios kriketo žvaigždės Imrano Khano partija „Pakistan Tehreek-e-Insaf“ (PTI) toliau praranda pagreitį ir liko trečia.

„PML-N užsitikrino aiškią daugumą Senato rinkimuose“, – vėlai šeštadienį savo oficialioje „Twitter“ paskyroje paskelbė partija.

Užtikrintą daugumą valdančioji partija gavo Aukščiausiajam Teismui liepos mėnesį dėl įtarimų korupcija pašalinus PML-N lyderį N.Sharifą iš premjero posto.

Prieš balsavimą dėl Senato Aukščiausiasis Teismas uždraudė N.Sharifui vadovauti savo partijai, todėl visi PML-N kandidatai buvo priversti dalyvauti kaip nepriklausomi, nes juos išrinko nušalintasis lyderis.

Nepaisant Teismo sprendimų, PML-N laimėjo virtinę papildomų rinkimų.

Sharifų klanas ir jo šalininkai ne kartą neigė įtarimus korupcija, užsimindami, kad Nawazas tapo įtakingų Pakistano kariškių sąmokslo auka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento