Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pakistane prisaikdintas naujas parlamentas

Naujos sudėties Pakistano parlamentas prisaikdintas šeštadienį, užbaigiant pirmąjį demokratinį valdžios perdavimą šalyje, kurią kariškiai valdė pusę jos istorijos.
Pakistano parlamentarai
Pakistano parlamentarai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Naujai išrinkti įstatymų leidėjai ėjo į parlamento pastatą duoti priesaikos, kai sostinės Islamabado „Raudonojoje zonoje“, kurioje yra svarbiausi vyriausybiniai pastatai, buvo sustiprintas saugumas, nurodė naujienų agentūros AFP fotografas.

Nacionalinės asamblėjos pirmininkė vadovavo įstatymų leidėjų prisaikdinimo ceremonijai, kurią tiesiogiai transliavo televizija. Sesija prasidėjo nuskambėjus valstybiniam himnui ir po tradicinio Korano ištraukos skaitymo.

Nacionalinės asamblėjos sekretoriato pranešime sakoma, kad parlamento pirmininkas ir jo pavaduotojas bus išrinkti slaptu balsavimu pirmadienį (birželio 3-ąją), o trečiadienį (birželio 5-ąją) žemųjų rūmų nariai oficialiai išrinks premjerą Nawazą Sharifą.

Buvusio ministro pirmininko N.Sharifo Pakistano musulmonų lyga (PML-N) iškovojo pergalę ir dabar turės 177 mandatus 342 vietų parlamente. Tokia padėtis šiai partijai suteikia galimybę neleisti grįžti į šalies vadovo postą dabartiniam prezidentui Asifui Ali Zardari, kai jo kadencija baigsis ateinantį rugsėjį.

63-ejų N.Sharifas trečiadienį bus prisaikdintas ministru pirmininku precedento neturinčiai trečiai kadencijai. Per ankstesnes dvi kadencijas (1990-1993 ir 1997-1999 metais) jis pelnė karštakošio ir peštuko reputaciją.

„Dėkoju Dievui, kuris suteikė mūsų šaliai galimybę įgyti naują vyriausybę rinkimuose“, – N.Sharifas sakė žurnalistams Islamabado oro uoste, į kurį jis atskrido iš Lahoro miesto, kur jis gyvena.

„Gerai, kad šiandien vyksta taikus demokratinis (valdžios) perdavimas. Negali būti geresnio būdo pakeisti vyriausybę negu rinkimai. Dėl to sveikinu šalį“, – pridūrė jis.

Analitikų nuomone, N.Sharifui dirbti nebus lengva, šlubuojant šalies ekonomikai, nuolat dingstant elektrai ir aktyviai veikiant islamistams sukilėliams.

„Vangi ekonomika, elektros krizė ir terorizmas yra trys pagrindinės problemos, į kurias nedelsiant turės sutelkti dėmesį naujasis parlamentas ir vyriausybė“, – politikos analitikas Hasanas Askari sakė AFP.

65 Pakistano gyvavimo metus pažymėjo trys kariškių valdymo laikotarpiai. Demokratija šioje šalyje perkopė svarbų slenkstį, kai koalicinė vyriausybė, vadovaujama Pakistano liaudies partijos (PPP), išsilaikė visą penkerių metų kadenciją.

Tačiau PPP buvo sutriuškinta per rinkimus: rinkėjai ją kaltino dėl penkerius metus trukusios apatijos ir nuosmukio, dėl kurio paaštrėjo elektros stygiaus problema, o kovotojai tebeveikia beveik netrikdomai.

PML-N lyderiai žadėjo bendradarbiauti su opozicija, sprendžiant įvairias Pakistano problemas.

„Glaudžiai tarsimės su opozicijos partijomis, kaip spręsti milžiniškas problemas, kurias patiria mūsų šalis“, – aukšto rango PML-N veikėjas ir naujai išrinktas parlamento narys Ahsanas Iqbalas (Ahsanas Ikbalas) sakė žurnalistams.

Dėl daugelį metų trukusio prasto infrastruktūros tvarkymo, nepakankamų lėšų ir korupcijos energetikos sektoriuje elektra kai kur išjungiama iki 20 valandų per parą vasaros kaitroje, kai oro temperatūra pakyla net iki 50 laipsnių Celsijaus.

N.Sharifas pažadėjo, kad šią problemą turėtų išspręsti naujų elektrinių statyba. Elektros stygius yra milžiniškas stabdis ekonomikai, dėl kurio, Planavimo komisijos duomenimis, Pakistano bendrasis vidaus produktas sumažėja maždaug keturiais procentais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai