Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pakistane rinkimų išvakarėse per du sprogimus žuvo mažiausiai 22 žmonės

Pakistano pietvakariuose netoli dviejų politinių kandidatų biurų trečiadienį nugriaudėjus dviem sprogimams žuvo mažiausiai 22 žmonės, pranešė pareigūnai. 
ABDUL MAJEED / AFP
ABDUL MAJEED / AFP
Temos: 2 Pakistanas Rinkimai

Per pirmą sprogimą žuvo mažiausiai 12 žmonių ir dar 25 buvo sužeisti, o per antrąjį žuvo mažiausiai 10 žmonių. 

Tragiški incidentai įvyko rinkimų, rengiamų nepaisant smurto ir kaltinimų dėl išankstinio klastojimo, išvakarėse. 

Pirmas išpuolis įvykdytas netoli vieno nepriklausomo kandidato biuro Pišino rajone, esančiame maždaug už 50 km nuo Kvetos ir maždaug už 100 km nuo sienos su Afganistanu.

„Dvylika žmonių žuvo, o dar 25 buvo sužeisti“, – naujienų agentūrai AFP sakė Kvetos policijos pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

Pirminis tyrimas rodo, kad tai buvo savadarbio sprogstamojo užtaiso, padėto ant motociklo, sprogimas, nurodė jis.

Laikinasis Beludžistano provincijos informacijos ministras Janas Achakzai (Džanas Ačakzajus) patvirtino per pirmą sprogimą žuvusių asmenų skaičių.

„Tai buvo akivaizdus savadarbio sprogstamojo užtaiso sprogimas, per jį žuvo 12 žmonių, o daugiau kaip 25 buvo sužeisti“, – sakė jis.

Antras sprogimas įvyko netoli vieno partijos „Jamiat-ulema-e-Islam-F“ (JUI-F) kandidato rinkimų biuro Kila Saifuloje už 120 km į rytus, pranešė J. Achakzai.

„Mažiausiai 10 žmonių žuvo, o dar 12 buvo sužeisti“, – naujienų agentūrai AFP sakė jis.

Trečiadienį pradėta dislokuoti daugiau kaip pusė milijono saugumo pareigūnų, į daugiau kaip 90 tūkst. rinkimų apylinkių vežami balsavimo biuleteniai.

Rinkimus aptemdė įtarimai dėl išankstinio klastojimo – po to, kai buvo imtasi griežtų priemonių prieš įkalinto buvusio ministro pirmininko Imrano Khano (Imrano Chano) partiją. I. Khanas 2018 metais laimėjo rinkimus, bet po ketverių metų Nacionalinės Asamblėjos balsavimu dėl nepasitikėjimo buvo pašalintas iš valdžios.

Prieš ketvirtadienį vyksiantį balsavimą taip pat įvyko daug saugumo incidentų: mažiausiai du kandidatai buvo nušauti, o dar kelios dešimtys kandidatų tapo išpuolių taikiniais visoje šalyje.

Kampanija oficialiai baigėsi antradienio vakarą, o balsavimas prasidės ketvirtadienį 8 val. vietos (5 val. Lietuvos) laiku ir baigsis 17 val. vietos (14 val. Lietuvos) laiku. 

Lahore buvo matyti, kaip policijos lydimi rinkimų pareigūnai iš paskirstymo centro ima neoninės žalios spalvos maišus su balsavimo medžiaga ir veža juos į savo rinkimų apylinkes.

„Saugumo sistema yra daug geresnė, nes Pakistano rinkimų komisija įdiegė savo programą ir ėmėsi kitų priemonių“, – sakė Mohammadas Baqiras (Mohammadas Bakiras), turėdamas omenyje balsavimo medžiagą renkančių asmenų elektroninę kontrolę.

„Darbai vyksta sklandžiai“, – pridūrė jis. 

240 mln. gyventojų turinčioje šalyje, kuri yra penkta pagal gyventojų skaičių pasaulyje ir kurioje balsavimo teisę turi apie 128 mln. žmonių, rinkimų skaičiai yra stulbinantys.

Beveik 18 tūkst. kandidatų pretenduoja į 266 vietas Nacionalinėje Asamblėjoje (dar 70 vietų rezervuota moterims ir mažumoms) ir 749 vietas keturiose provincijų asamblėjose.

„Turime užtikrinti saugumo priemones visais lygiais“, – trečiadienį uostamiestyje Karačyje surengtoje spaudos konferencijoje sakė Sindo provincijos policijos viršininkas Rafatas Mukhtaras (Rafatas Muchtaras).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito