Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 09 22 /22:52

Pakistano bažnyčioje per išpuolį žuvo mažiausiai 78 žmonės

Per dviejų mirtininkų išpuolį prie bažnyčios Pakistane žuvo mažiausiai 78 žmonės, o dar daugiau kaip šimtas buvo sužeista, pranešė pareigūnai.
Išpuolis Pakistane
Išpuolis Pakistane / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Pakistanas

Šis sekmadienio išpuolis, įvykdytas neramiame Pakistano šiaurės vakarų regione esančiame Pešavare, yra daugiausiai aukų pareikalavusi pastarojo meto teroro ataka prieš krikščionis.

Du užpuolikai ataką įvykdė baigiantis pamaldoms Visų šventųjų bažnyčioje. Pešavaras yra pagrindinis miestas Chaiber Pachtunchvos provincijoje, kuriai pastaraisiais metais teko pagrindiniai kruvino islamistų sukilimo smūgiai.

Šalies vidaus reikalų ministras Chaudhry Nisaras Ali Khanas nurodė, kad vienuolikos žmonių iš daugiau kaip šimto sužeistųjų būklė yra kritiška.

„Tarp žuvusiųjų yra 34 žmonės ir septyni vaikai“, – žurnalistams Pešavare sakė Ch.N.A.Khanas.

Ministras pridūrė, kad federalinė valdžia paskelbė trijų dienų nacionalinį gedulą.

Atsakomybę už šį kruviną išpuolį prisiėmė Talibano judėjimas. Šis islamistinis kovotojų tinklas nurodė įsteigęs naują grupuotę „Junood ul-Hifsa“, kurios tikslas bus keršyti užsieniečiams už JAV bepiločių orlaivių atakas prieš Talibano ir „Al Qaeda“ smogikus.

„Mes įvykdėme savižudžių sprogdintojų atakas Pešavaro bažnyčioje ir toliau atakuosime užsieniečius ir nemusulmonus, kol bus nutrauktos bepiločių orlaivių atakos“, – AFP telefonu sakė šio judėjimo atstovas Ahmadas Marwatas.

Birželio mėnesį ši grupuotė prisiėmė atsakomybę už 10 užsieniečių alpinistų, tarp jų lietuvio Ernesto Markšaičio, nužudymą bazinėje stovykloje netoli Nanga Parbato kalno .

Pakistano premjeras Nawazas Sharifas pasmerkė šį išpuolį ir sakė, kad juo buvo pažeisti islamo principai.

Sprogmenų neutralizavimo būrio vadas Abdul Haqas sakė, kad prie bažnyčios, iš kurios tuo metu žmonės ėjo po sekmadienio mišių, susisprogdino du mirtininkai.

Sahibzada Aneesas, vienas aukščiausio rango pareigūnų Pešavare, žurnalistams sakė, kad sprogdintojai smogė vos pasibaigus pamaldoms.

„Dauguma sužeistųjų yra kritinės būklės“, – sakė S.Aneesas.

Buvęs tarpkonfesinės santarvės ministras Paulas Bhatti ir provincijos deputatas Fredrichas Azeemas Ghauri sakė, kad tai daugiausiai aukų pareikalavęs išpuolis prieš krikščionis Pakistane.

Maža ir daugiausia skurdi krikščionių bendruomenė patiria diskriminaciją šioje šalyje, kur dauguma gyventojų yra musulmonai, tačiau išpuoliai prieš juos susprogdinant bombas yra itin reti.

50 metų mokytojas Naziras Khanas sakė, kad mišios buvo ką tik pasibaigusios ir mažiausiai 400 tikinčiųjų sveikinosi vieni su kitais, kai nugriaudėjo galingas sprogimas.

„Galingas sprogimas parbloškė mane ant žemės, o kai tik atsipeikėjau, įvyko antras sprogimas ir visur mačiau sužeistus žmones“, – sakė jis.

Krikščionys Karačyje, Lahore, Multane ir kituose miestuose surengė protesto mitingus, kuriuose smerkė išpuolį ir reikalavo valstybės apsaugos savo gyvybei ir turtui, pranešė reporteriai.

Pakistano Ulemų taryba, kurioje posėdžiauja pagrindiniai islamo teisės jurisprudentai ir teologai, griežtai pasmerkė išpuolį prieš bažnyčią ir nurodė, kad nekaltų žmonių žudymas pažeidžia islamo principus.

„Tai itin gėdinga ataka, kuri užtraukė gėdą visiems pakistaniečiams ir musulmonams“, – sakė Tarybos vadovas Allama Tahiras Mehmoodas Ashrafi.

„Islame nėra vietos tokiems teroristiniams aktams“, – pabrėžė jis.

Chaiber Pachtunchva yra itin konservatyvi provincija, besiribojanti su genčių rajonais palei Afganistano sieną, kuriuose įsikūrę Talibano ir „al Qaeda“ kovotojai.

F.A.Ghauri sakė, kad provincijoje gyvena maždaug 200 tūkst. krikščionių, 70 tūkst. jų – Pešavare.

Tik maždaug 2 proc. Pakistano gyventojų, kurių iš viso yra 180 mln., yra krikščionys. Jų bendruomenė skundžiasi vis didėjančia diskriminacija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai