Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Palestiniečiai teigia, kad Izraelio kariai Vakarų Krante nužudė vyrą

Izraelio pajėgos pirmadienį viename okupuoto Vakarų Kranto mieste, kuriame vyksta konfliktai, nužudė palestinietį, pranešė palestiniečių sveikatos apsaugos ministerija.
Palestiniečiai apžiūri apdegusį automobilį po to, kai jį, kaip įtariama, padegė izraeliečiai
Palestiniečiai apžiūri apdegusį automobilį po to, kai jį, kaip įtariama, padegė izraeliečiai / „AFP“/„Scanpix“

Šis nužudymas yra naujausias kraujo praliejimas per smurto protrūkį, be to, jis įvyko Jungtinių Valstijų valstybės sekretoriui Antony Blinkenui lankantis regione.

Izraelio kariuomenė iš karto nieko nekomentavo. Palestiniečių sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad 26 metų Nassimas Abu Fouda buvo nušautas Hebrone, kur dažnai vyksta Izraelio kariškių ir palestiniečių susirėmimai.

Pastarosiomis dienomis smarkiai padažnėjo Izraelio ir palestiniečių smurto protrūkiai: praėjusią savaitę Izraelio kariuomenei surengus reidą į kovotojų tvirtovę Vakarų Kranto Džanino mieste, žuvo devyni žmonės, dauguma jų – kovotojai, o per palestiniečių šaudymo išpuolį Rytų Jeruzalės žydų nausėdijoje žuvo septyni izraeliečiai.

Neramumai tęsėsi ir vėlesnėmis dienomis, paskatinę Izraelį patvirtinti keletą baudžiamųjų priemonių prieš palestiniečius ir padidinę įtampą kaip tik tuo metu, kai A.Blinkenas ruošiasi susitikimams su lyderiais.

Smurtas patrūko po kelis mėnesius trukusių Izraelio reidų Vakarų Krante, kurie buvo pradėti po to, kai 2022 metų pavasarį palestiniečiai surengė išpuolių prieš izraeliečius bangą, nusinešusią 19 gyvybių.

Praėjusiais metais Vakarų Krante ir Rytų Jeruzalėje buvo nužudyta beveik 150 palestiniečių, todėl, Izraelio teisių gynimo grupės „B'Tselem“ duomenimis, tai buvo kruviniausi metai šiose teritorijose nuo 2004-ųjų. Vėliau pernai žuvo dar 10 izraeliečių, todėl 2022 metais žuvusių izraeliečių skaičius išaugo iki 29.

Kraujo liejimas dar išaugo šį mėnesį, pirmosiomis naujosios Izraelio kraštutinių dešiniųjų vyriausybės, kuri pažadėjo laikytis griežtos pozicijos palestiniečių atžvilgiu ir spartinti nausėdijų statybą, darbo savaitėmis. Pirmadienį žuvus vyrui, šį mėnesį nužudytų palestiniečių skaičius padidėjo iki 35.

Tikimasi, kad A.Blinkeno vizitas, kuris buvo suplanuotas dar prieš paaštrėjant konfliktui, bus kupinas įtampos dėl nesutarimų tarp Joe Bideno administracijos ir Izraelio ministro pirmininko Benjamino Netanyahu naujosios vyriausybės, kurią sudaro nausėdijų rėmėjai. Dabar kelionės metu jam teks susidurti su papildomu iššūkiu – bandyti atkurti ramybę smurto akivaizdoje.

Po reido Džanine palestiniečiai pareiškė, kad nutrauks saugumo koordinavimą su Izraeliu, o suintensyvėjus išpuoliams prieš izraeliečius, Izraelis pareiškė, kad, be kitų priemonių, sustiprins žydų nausėdijų plėtimą Vakarų Krante.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas