Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Palestiniečių prezidentas atmeta JAV ekonominį taikos planą

Palestiniečių prezidentas Mahmoudas Abbasas šeštadienį pakartojo griežtai atmetantis Jungtinių Valstijų parengtą Artimųjų Rytų ekonominį taikos planą, Vašingtonui paskelbus seniai lauktos iniciatyvos detalių.
Mahmudas Abbasas
Mahmudas Abbasas / „Scanpix“/AP nuotr.

Pasak palestiniečių lyderio, pirmiausiai turi būti išspręsti regiono politiniai klausimai.

JAV nurodė, kad Artimųjų Rytų taikos plano ekonominiai aspektai ateinančią savaitę bus išdėstyti per Bahreine vyksiančią konferenciją. Iki šiol atskleisti plano fragmentai numato, kad per ateinantį dešimtmetį palestiniečiams planuojama surinkti daugiau kaip 50 mlrd. dolerių (44 mlrd. eurų) ir sukurti milijoną darbo vietų.

„Pasakėme, kad nedalyvausime seminare Bahreine“, – M.Abbasas pažymėjo per savo partijos „Fatah“ centro komiteto posėdį okupuoto Vakarų Kranto pagrindiniame mieste Ramaloje.

„Priežastis – kad ekonominė padėtis neturėtų būti aptariama prieš politinę. Kol nėra jokio politinio [sprendinio], jokių ekonomikos klausimų nesprendžiame“, – pridūrė jis.

M.Abbaso vadovaujama Palestinos Autonomija jau yra pareiškusi, kad boikotuos dviejų dienų konferenciją, vadinamą seminaru „Taika klestėjimui“ (Peace to Prosperity Workshop), antradienį prasidėsiančią Bahreine.

Palestiniečiai tvirtina, kad JAV prezidentas Donaldas Trumpas, svarbus Izraelio sąjungininkas, mėgina juos papirkti ir atimti galimybę užsitikrinti nepriklausomą valstybę.

Pasak jų, Vašingtonas mėgina pasinaudoti pasiūlymu užtikrinti milijardus dolerių investicijų užuot padėjęs spręsti politines problemas, pavyzdžiui, dėl Izraelio vykdomos palestiniečių teritorijų okupacijos.

Anksčiau šeštadienį M.Abbaso ilgametis padėjėjas Hananas Ashrawi reagavo į viena po kitos skelbiamas JAV plano detales, pareiškęs, kad Vašingtonas pirmiausiai turėtų susirūpinti, kad baigtųsi „Izraelio vykdomas mūsų žemių grobimas“.

„Pirmiausiai atšaukite Gazos apsiaustį, sustabdykite Izraelio vykdomą mūsų žemių, išteklių ir lėšų grobimą, suteikite mums judėjimo laisvę ir sienų, oro erdvės, teritorinių vandenų ir kitų dalykų kontrolę. Tuomet stebėkite, kaip kuriame klestinčią ekonomiką, būdami laisva ir suvereni tauta“, – sakoma H.Ashrawi „Twitter“ žinutėje.

Šeštadienį Baltųjų rūmų paskelbtame plane, kuris taip pat veikiausiai supykdys palestiniečių lyderius, sakoma, kad lėšas palestiniečių ekonomikos gaivinimui kontroliuotu daugiašalis plėtros bankas. Tokiu būdu siekiama užtikrinti geresnį valdymą ir užkirsti kelią korupcijai.

„Taika klestėjimui“ yra ambicingiausios ir išsamiausios ligšiolinės tarptautinės pastangos dėl palestiniečių tautos“, – teigiama dokumente.

Baltieji rūmai tvirtina, kad šis planas, kurio detales tikimasi išsamiau aptarti Bahreine su naftos turtingų Persijos įlankos arabų valstybių finansų vadovais, yra istorinis.

Šį dokumentą ilgiau kaip dvejus metus rengė D.Trumpo žentas ir aukšto rango patarėjas Jaredas Kushneris, taip pat Amerikos prezidento pasiuntinys Vidurio Rytams Jasonas Greenblattas.

Palestiniečių vadovybė itin nepasitiki J.Kushneriu, palaikančiu glaudžius draugiškus santykius su Izraelio premjeru Benjaminu Netanyahu.

Neseniai paskelbtoje „Twitter“ žinutėje H.Ashrawi taip pat vadina J.Greenblattą „save pasiskyrusiu Izraelio advokatu/teisintoju“.

Gazos Ruožą kontroliuojančio palestiniečių islamistų judėjimo „Hamas“ lyderis Ismailas Haniya anksčiau šią savaitę irgi išreiškė nepritarimą konferencijai Bahreine.

Per retą spaudos konferenciją su tarptautiniais žurnalistais jis sakė, kad priimti amerikiečių siūlomą planą prilygtų arabų valstybių santykių su Izraeliu „normalizavimui“.

Keletas palestiniečių verslo įmonių irgi atmetė kvietimus dalyvauti konferencijoje.

Palestiniečiai boikotuoja JAV administraciją nuo D.Trumpo 2017 metų gruodį priimto sprendimo pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine, pažeidžiant dešimtmečius gyvavusį konsensusą, kad dėl šio miesto statuso turi būti sprendžiama platesnio Artimųjų Rytų taikos proceso kontekste.

Palestiniečiai nori, kad Izraelio aneksuota Rytų Jeruzalė taptų jų būsimos valstybės sostine.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas