Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
14:36 /14:51

Pamatykite: Kursko mirties kelyje – rusų technikos kapinynas

Ukrainos 82-oji atskiroji oro desanto šturmo brigada „Bukovyna“ penktadienį pasidalijo vaizdo įrašu, kuriame užfiksuotas 14 km ruožas Rusijos Kursko srityje, pramintas „mirties keliu“. Jis nusėtas sunaikintos Rusijos karinės technikos metalo laužu, kurio vertė siekia milijonus dolerių.

Rugpjūčio mėnesį Ukrainos pajėgoms pradėjus netikėtą puolimą Rusijos Kursko srityje, pirmosiomis dienomis netrūko liepsnojančios Rusijos karinės technikos, skubėjusios ginti teritoriją, vaizdų.

Tačiau 82-oji atskiroji oro desanto šturmo brigada atskleidė pilną Rusijos nuostolių paveikslą, parodžiusi įrašą iš 14 kilometrų ilgio kelio ruožo tarp Snagosto ir Zelenyj Šliach gyvenviečių.

VIDEO: Ukrainos kariškiai nufilmavo „mirties kelią“ Rusijos Kursko srityje: tai karinės technikos kapinynas

„Mirties kelias Kursko srityje. Tai kelias, nuklotas sunaikinta priešo technika, išdegintas takas, kurį jis paliko po savęs, patyręs pralaimėjimą“, – pažymima brigados pranešime.

Rusai šį kelią praminė „mirties keliu“, nes jame patyrė drakoniškų nuostolių ir nesugebėjo sulaikyti Ukrainos pajėgų puolimo.

„82-osios brigados desantininkai ir kiti Ukrainos ginkluotųjų pajėgų daliniai metodiškai šlavė nuo žemės paviršiaus priešo karinę techniką, iš vadinamosios „antrosios pasaulio armijos“ palikdami tik pelenus ir nuolaužas“, – šaipėsi kariškiai.

Brigada pridūrė, kad daugiausia nuostolių šioje srityje patyrė Rusijos Ramiojo vandenyno laivyno 155-oji atskiroji jūrų pėstininkų brigada.

Kariams pavyko suskaičiuoti, kad vien šiame 14 km ruože yra 147 negrįžtamai sugadintos šarvuotosios technikos vienetai, 22 artilerijos pabūklai ir 38 suniokoti automobiliai.

„AFP“/„Scanpix“/Sunaikinta Rusijos karinė technika
„AFP“/„Scanpix“/Sunaikinta Rusijos karinė technika

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų operacija Kursko srityje prasidėjo rugpjūčio 6 d. Tik rugpjūčio 12 d. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pirmą kartą patvirtino žiniasklaidoje pasirodžius pranešimus.

Jis pabrėžė, kad pagrindinis operacijos tikslas – išlaisvinti Ukrainos pasienio teritorijas nuo Rusijos kariuomenės, kuri nuolat apšaudo Sumų sritį. Greičiausiai dar vienas iš tikslų buvo atitraukti Rusijos kariuomenės pajėgumus iš Rytų Ukrainos.

Nuo rugpjūčio mėnesio Rusija palaipsniui stiprina savo pajėgas šia kryptimi, o spalio 10 d. Ukrainos vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas Oleksandras Syrskis pareiškė, kad Rusija iš kitų krypčių į Kursko sritį perkėlė 50 tūkst. karių.

Spalio 16 d. V.Zelenskis nurodė, kad jo „pergalės plane“ numatyta tęsti operacijas Rusijos teritorijoje ir stiprinti Ukrainos puolamąjį potencialą.

Spalio 18 d. Karo tyrimų instituto paskelbtoje suvestinėje teigiama, kad Rusijos pajėgos pasistūmėjo į priekį vakarinėje Ukrainos iškyšulio dalyje Kursko srityje, palei ją tęsiantis mūšiams.

Spalio 20 d. pranešta, kad O.Syrskis aplankė Kursko srityje kovojančius dalinius.

Rusijos nuostoliai

Penktadienį Ukrainos pajėgų vadas paneigė Kremliaus vadovo Vladimiro Putino pareiškimą, kad Ukrainos kariai buvo apsupti Kursko srityje.

„Šalies agresorės vadovo pareiškimas BRICS viršūnių susitikime dėl Ukrainos karių apsupimo Kursko srityje neatitinka tikrovės. Tai akivaizdi dezinformacija, neatspindinti tikrosios padėties“, – rašė generolas susirašinėjimo platformos "Telegram" kanale.

Pasak O.Syrskio, Ukrainos kariai ir toliau vykdo aktyvias operacijas Kursko sektoriuje, jau trečią mėnesį iš eilės naikindami rusų kovinį potencialą. Jis pažymėjo, kad, nepaisant nuožmaus Rusijos pajėgų spaudimo šiame rajone, rusai patiria didelių personalo ir karinės technikos nuostolių.

Jo duomenimis, nuo rugpjūčio 8 d. iki šiol Rusijos kariai šiame fronto ruože prarado:

  • karių – 17819 žmonių;
  • tarp kurių žuvusiųjų – 6662 žmonės;
  • sužeistųjų – 10446 žmonės;
  • karo belaisvių – 711 žmonių.

Generolas taip pat sakė, kad Rusijos ginkluotųjų pajėgų nuostoliai ginklais ir karine technika per šį laikotarpį yra tokie:

  • 45 tankai;
  • 256 šarvuotos kovos mašinos;
  • 565 vienetai automobilių technikos;
  • 99 artilerijos sistemos;
  • 5 daugkartinio paleidimo raketų sistemos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai