Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Panama Papers: „Mossak Fonseca“ dokumentuose – dešimtys sukčių iš Amerikos

Nutekėję Panamos teisininkų kompanijos „Mossack Fonseca“ duomenys rodo, kad šios įmonės paslaugomis mėgo naudotis dešimtys Jungtinių Valstijų piliečių, šalies teisėsaugos siejamų su finansiniu sukčiavimu. Naujausi radiniai dokumentuose liudija, kad „Mossack Fonseca“ į tarptautinius kovos su pinigų plovimu standartus žiūri pro pirštus.
Tarp „Mossack Fonseca“ klientų – ir sukčiai iš JAV
Tarp „Mossack Fonseca“ klientų – ir sukčiai iš JAV / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Duomenis tarptautinėms žurnalistų pajėgoms parūpino Vokietijos leidinys „Süddeutsche Zeitung“ ir tiriamosios žurnalistikos centras „International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ).

Informatoriaus tapatybė iki šiol nežinoma, bet mįslingasis šaltinis praėjusį penktadienį pagaliau prabilo apie didžiausią visų laikų informacijos nutekinimą. Iš bendrovės „Mossak Fonseca“ nutekėjo net 11,5 mln. vidinių dokumentų.

Šešėlis jau kritęs ant Rusijos, Azerbaidžano, Islandijos ir daugybės kitų šalių, tarp jų – ir Lietuvos, politikų bei verslininkų. Apie daugelį kilusių skandalų rašė ir 15min. O dabar Panama Papers pastebėti dešimčių amerikiečių, siejamų su finansiniu sukčiavimu, pėdsakai.

Nekreipė dėmesio į biografiją

Į verslą JAV Oregono valstijoje pasukęs buvęs amerikietiškojo futbolo klubo „Atlanta Falcons“ žaidėjas Lenas Gotshalkas buvo sukaupęs nemažai teisinių problemų, kai 2010 metais panoro įsigyti ofšorinę kompaniją.

Buvęs NFL žaidėjas įvairiose bylose buvo kaltinamas sukčiavimu ir reketavimu, tad „Mossack Fonseca“ – kompanija, kuri ir pardavinėja ofšorines kompanijas klientams – iš pradžių L.Gotshalkui pranešė negalėsianti su juo dirbti.

Tačiau amerikietis įtikino teisininkų firmą persigalvoti. Elektroniniame laiške jis aiškino anksčiau turėjęs ofšorinių sąskaitų Europoje, Bahamose ir Belize ir su jokiomis problemomis nesusidūręs.

Po trijų mėnesių – 2010 metų gegužės 21 dieną – federaliniai prokurorai Filadelfijoje paviešino kaltinamąjį aktą, esą L.Gotshalkas buvo itin svarbus schemos, kuria, naudojantis vadinamaisiais dėkingumo mokesčiais ir panašia taktika, buvo siekiama išpūsti vienos technologijų bendrovės akcijų kainą, dalyvis.

Po trijų dienų – gegužės 24 dieną – L.Gotshalkas pervedė „Mossack Fonseca“ 3055 JAV dolerius. Kaip rodo nutekėję bendrovės vidiniai dokumentai, taip buvo sumokėta už Didžiosios Britanijos Mergelių salose įsikūrusią kompaniją „Irishmyst Consultants Limited“.

Tad panašu, kad „Mossack Fonseca“ vis dėlto spjovė į amerikiečio biografiją. O be L.Gotshalko, ir dar dešimtys amerikiečių, dėl kurių praeities kyla įtarimų, laisvai naudojosi Panamos kompanijos paslaugomis.

Ofšorą mėgsta tie, kas nemėgsta skaidrumo

ICIJ ir šio žurnalistikos centro partneriai nustatė, kad „Mossack Fonseca“ dokumentuose slepiasi bendrovės, siejamos mažiausiai su 36 įtartinos reputacijos JAV piliečiais.

Vieni jų nuteisti dėl finansinio sukčiavimo. Tarp tokių – Lance'as Lockardas, 2009 metais pripažinęs kaltę dėl didžiausios nusikalstamos paskolų išdavimo schemos Aliaskos valstijos istorijoje. Taip pat – su milžinišku skandalu Oregone siejamas Andrew Wiederhornas.

Kiti buvo paduoti į teismą civilinėse bylose, kurias jiems iškėlė privatūs ieškovai ar prekybos vertybiniais popieriais priežiūros institucijos.

Tarp tokių amerikiečių – šeši apsukruoliai, kaltinami pasinaudoję ofšorine kompanija „Dressel Investment Ltd.“, kad pastatytų finansinę piramidę ir iš tūkstančių žmonių Indonezijoje pavogtų per 150 mln. JAV dolerių. Kompaniją jiems, beje, padėjo įsteigti „Mossack Fonseca“.

Šiems machinatoriams JAV Vašingtono valstijoje iškeltoje byloje teigiama, kad mažiausiai du iš jų investuotojams prisistatinėjo kaip finansų ekspertai, nors iš tiesų vienas buvo namų apyvokos reikmenų pardavėjas, o kitas – autobuso vairuotojas Jutoje.

Finansinių piramidžių, dar žinomų kaip Ponzi schemos, ekspertai tvirtina, kad ofšorinės kompanijos labai dažnai vaidina svarbų vaidmenį įstatymus pažeidžiančių verslininkų machinacijose.

„Sukčiai mėgsta ofšorą, nes nemėgsta skaidrumo, – teigė buvusi federalinė prokurorė Niujorke Ellen Zimiles. – Jei ofšorinės struktūros gabiai sukonstruojamos, tyrėjams prireikia daug laiko norint išsiaiškinti galutinį naudos gavėją.“

Tikino, kad su sukčiais nebendradarbiauja

Darbiniai „Mossack Fonseca“ ir dešimčių amerikiečių, prie kurių pavardžių limpa finansinių machinacijų etiketės, santykiai kelia klausimų dėl to, ar Panamos kompanija tikrai uoliai laikosi tarptautinių kovos su pinigų plovimu standartų.

„Mossack Fonseca“ ir kitos panašios teisininkų kompanijos pagal tarptautines normas privalo prižiūrėti, ar ofšoru nesinaudoja nusikaltėliai.

Šios kompanijos atstovai į žurnalistų užklausas dėl tyrimo apie pilkojoje zonoje veikiančius amerikiečius neatsakė. Tačiau ankstesniuose pranešimuose teigė, kad firma „veikia nepriekaištingai tiek Panamoje, tiek kitose jurisdikcijose“.

„Mūsų kompanija niekada nebuvo apkaltinta nusikalstama veikla. Visada tikriname, ar įmonės, su kuriomis dirbame, nėra naudojamos mokesčių slėpimui, pinigų plovimui, teroristų finansavimui ir kitais tikslais“, – viename pranešimų skelbė „Mossack Fonseca“.

Esą potencialūs klientai, kurie anksčiau buvo nuteisti dėl bet kokių nusikaltimų, yra iškart atmetami.

Vis dėlto ICIJ ir partnerių tyrimas parodė, kad „Mossack Fonseca“ ekspertai tikrai nebūtų daug užtrukę, jei būtų norėję išsiaiškinti, ar tyrime minimi amerikiečiai yra įtartini.

Visą tyrimą apie ofšore plaukiojančius JAV piliečius anglų kalba skaitykite čia, o daugiau medžiagos apie Panama Papers skandalą rasite čia.

Tyrimą anglų kalba galite skaityti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas