Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 08 17 /20:48

Talibai žada neatimti iš moterų galimybės mokytis ir dirbti, kalba apie malonę oponentams

JAV prezidentas Joe Bidenas pirmadienį pareiškė, kad ilgesnis karas Afganistane būtų naudingas Kinijai ir Rusijai, nors amerikiečių diplomatijos vadovas jau pasikonsultavo su abiem šalimis dėl greitos Talibano pergalės. Tuo tarpu talibai skelbia amnestiją vyriausybės pareigūnams ir ragina moteris prisijungti prie valdžios, o tūkstančiai afganistaniečių bando prasiveržti į JAV karių saugomą Kabulo oro uostą.
Afganistaniečiai prie Kabulo oro uosto
Afganistaniečiai prie Kabulo oro uosto / „Scanpix“/AP nuotr.

„Tikrosios mūsų strateginės varžovės, Kinija ir Rusija, atiduotų viską, kad JAV ir toliau skirtų milijardų dolerių vertės išteklius ir dėmesį amžinoms pastangoms stabilizuoti Afganistaną“, – kreipdamasis į tautiečius pabrėžė J.Bidenas, tvirtai gindamas savo sprendimą išvesti karius iš karo draskomos valstybės.

VIDEO: J.Bidenas: Neprašysiu mūsų karių kovoti kitos šalies pilietiniame kare ir palikti gedinčias šeimas

Anksčiau valstybės sekretorius Antony Blinkenas vis dėlto aptarė padėtį Afganistane su Rusijos ir Kinijos užsienio reikalų ministrais, tiek Maskvai, tiek Pekinui suskubus pereiti prie bendradarbiavimo su Talibanu.

Pasak Rusijos, užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas su A.Blinkenu aptarė Maskvos pastangas užmegzti ryšius su įvairiomis Afganistano politinėmis jėgomis, siekiant „padėti užtikrinti stabilumą ir viešąją tvarką“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Antony Blinkenas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Antony Blinkenas

Jiedu „sutarė tęsti konsultacijas, dalyvaujant Kinijai, Pakistanui ir kitoms suinteresuotoms šalims, siekiant paruošti tinkamą dirvą galimybei naujomis sąlygomis pradėti įtraukų vidaus dialogą Afganistane“, rašoma rusų Užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

Tiek Rusija, tiek Kinija sutvirtino ryšius su Talibanu, Jungtinėms Valstijoms nusprendus pasitraukti iš Afganistano ir užbaigti 20 metų trukusią karinę intervenciją. Po šio sprendimo vyriausybė Kabule galiausiai subyrėjo.

Maskva, kuri sovietmečiu vykdė dešimtmetį trukusią ir brangiai atsiėjusią Afganistano okupaciją, per kurią kovojo su islamistais partizanais, tuo metu remtais Vašingtono, neuždarė savo ambasados Kabule ir ketina tęsti diskusijas su Talibanu.

Rusija pareiškė matanti, kad talibai „atkuria tvarką“, o Kinija pirmadienį paskelbė norinti palaikyti „draugiškus ir į bendradarbiavimą nukreiptus“ santykius su islamistų vadovaujamu Afganistanu.

Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi sakė A.Blinkenui, kad Pekinas siekia „atviros ir įtraukios politinės sistemos“.

„Kinija yra pasirengusi palaikyti kontaktus su JAV, ragindama rasti sklandų sprendimą Afganistano klausimui, kad būtų išvengta naujo pilietinio karo ar humanitarinės katastrofos Afganistane ir kad šalis vėl netaptų terorizmo židiniu ir prieglobsčiu“, – Wang Yi citavo valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“.

Kinija, kuri, pasak žmogaus teisių organizacijų, įkalino daugiau nei milijoną uigūrų ir kitų daugiausia musulmoniškų mažumų narių per kampaniją, kurią Vašingtonas laiko genocidu, trokšta užkirsti kelią islamiškam radikalizmui savo teritorijoje ir yra Pakistano, istorinio Talibano rėmėjo, sąjungininkė.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Talibanui perėmus Afganistano kontrolę, Kabule tvyro panika
AFP/„Scanpix“ nuotr./Talibanui perėmus Afganistano kontrolę, Kabule tvyro panika

A.Blinkenas pirmadienį taip pat pasikalbėjo su pakistaniečių užsienio reikalų ministru Shahu Mahmoodu Qureshi o nuo sekmadienio palaiko kontaktus su kolegomis iš pagrindinių sąjungininkių, įskaitant Jungtinę Karalystę, Prancūziją ir Vokietiją, informavo Valstybės departamentas.

JAV derybininkas Zalmay Khalilzadas dėl taikaus dalijimosi valdžia Afganistane, dažnai konsultuodavosi su Rusija ir Kinija.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Talibano atstovas: karas Afganistane baigtas, visiems suteikiama malonė

20:47

Talibanas antradienį pareiškė, kad karas Afganistane baigtas ir kad visiems islamistų judėjimo oponentams bus suteikta malonė.

„Karas baigėsi... [Talibano lyderis] visiems suteikė malonę“, – islamistų atstovas spaudai Zabihullah Mujahidas sakė per pirmą spaudos konferenciją, surengtą šio judėjimo nuo praeito savaitgalio, kai kovotojai užgrobė valdžią, nuvertę Vakarų šalių remiamą vyriausybę.

„Esame įsipareigoję leisti moterims dirbti, vadovaujantis islamo principais“, – pridūrė Z.Mujahidas.

Talibano vyriausiojo lyderio pavaduotojas mula Abdul Ghani Baradaras, vienas iš judėjimo įkūrėjų, anksčiau antradienį iš Kataro atvyko į Kandaharą, buvusią talibų sostinę Afganistano pietuose.

Z.Mujahidas sakė, kad Talibanas greitai suformuos vyriausybę, bet nepateikė beveik jokių detalių apie jos galimą sudėtį, tik užsiminė, jog islamistais „sujungs visas šalis“.

„Visiems priešingoje pusėje yra atleista – nuo A iki Z, – teigė jis. – Mes nesieksime keršto.“

Paklaustas, kuo dabartinis Talibano judėjimas skiriasi nuo islamistų režimo, nuversto prieš 20 metų, atstovas atsakė: „Jeigu šis klausimas dėl ideologijos ir tikėjimo – tuomet jokio skirtumo nėra... Tačiau jeigu vertiname jį pagal patirtį, brandą ir įžvalgą – neabejotina, kad esama daug skirtumų.“

„Šiandienos žingsniai teigiamai skirsis nuo ankstesnių žingsnių“, – pridūrė jis.

Talibai žada neatimti iš moterų galimybės mokytis ir dirbti

20:30

Talibanas pažadėjo neatimti iš Afganistano moterų teisės įgyti išsilavinimą, įskaitant universitetinį, ir dirbti, antradienį pranešė televizija „Sky News, cituodama judėjimo atstovą Suhailą Shaheeną.

„Mūsų politika aiški: jos gali turėti galimybę įgyti išsilavinimą ir dirbti. Bet jos galės užimti tas pareigas, kurios joms numatytos šariato įstatymais“, – pažymėjo S.Shaheenas.

Pasak jo, Afganistane „toliau dirba tūkstančiai mokyklų“.

Talibų atstovas taip pat pareiškė, kad moterų bus reikalaujama nešioti hidžabą, nebūtinai uždengiantį veidą. Burka, visiškai dengianti kūną ir veidą, su tankiu tinkleliu akių zonoje, esą nebus privaloma.

„Tai ne mūsų, o islamo taisyklės. Jos egzistuoja dėl moterų saugumo“, – pažymėjo atstovas.

Nuo 1996 iki 2001 metų, kai Talibanas praėjusį kartą valdė Afganistaną, moterys šioje šalyje neturėjo teisės be artimo giminaičio vyro išeiti iš namų. Griežti suvaržymai moterims galiojo ir švietimo, įsidarbinimo srityse. Per pirmą Talibano valdymo laikotarpį taip pat buvo uždarytos mergaičių mokyklos. Už taisyklių pažeidimus moterys galėjo būti baudžiamos.

Praėjusią savaitę Jungtinių Tautų pabėgėlių reikalų agentūra (UNHCR) išreiškė itin didelį susirūpinimą Afganistano mergaičių ir moterų likimu. Agentūros duomenimis, maždaug 80 proc. iš beveik ketvirtadalio milijono afganistaniečių, nuo gegužės pabaigos priverstų palikti savo namus, yra moterys ir vaikai.

Antradienį Talibanas pirmą kartą nuo valdžios perėmimo užsiminė, kad šįkart jiems valdant burka – nuo galvos iki kojų kūną dengiantis drabužis – moterims viešose vietose nebus privaloma, kaip buvo 1996–2001 metais.

„Burka nėra vienintelis hidžabas,... yra įvairių hidžabo formų, ne vien burka“, – „Sky News“ sakė Talibano politinio biuro Dohoje atstovas S. Shaheenas.

Jis nepatikslino, kokių tipų hidžabai bus priimtini Talibanui.

NATO vadovas dėl kolapso Afganistane kaltina šalies vadovybę

19:16

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas antradienį pripažino, kad Aljansą nustebino itin staigi Talibano pergalė Afganistane, bet pridūrė, kad dėl šios „tragedijos“ tenka kaltinti šalies lyderius.

„Galiausiai Afganistano politinė vadovybė nesugebėjo pasipriešinti Talibanui ir pasiekti taikų sprendinį, kurio itin troško afganistaniečiai, – kalbėjo jis. – Ši Afganistano vadovybės pergalė atvedė prie mūsų šiomis dienomis stebimos tragedijos.“

J.Stoltenbergas žurnalistams sakė, kad Aljansas dabar stengiasi užtikrinti Afganistane likusių NATO civilių darbuotojų saugumą.

Talibano kovotojai praeitą savaitgalį užėmė sostinę, subyrėjus Vakarų remtai Afganistano vyriausybei ir jos pajėgoms, kurias padėjo apmokyti JAV ir NATO, neįstengus deramai pasipriešinti islamistams.

Vakarų šalių ambasadų darbuotojai persikėlė į Kabulo oro uostą, saugomą JAV karių, atsiųstų pridengti sąjungininkų atsitraukimo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jensas Stoltenbergas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jensas Stoltenbergas

„NATO dirba apskritą parą, kad palaikytų operacijas Kabulo tarptautiniame oro uoste“, – po susitikimo su Aljanso narių aukšto rango diplomatais kalbėjo J.Stoltenbergas.

„Apie 800 NATO civilių darbuotojų pasiliko, kad atliktų svarbias funkcijas labai sunkiomis aplinkybėmis, įskaitant oro eismo kontrolę, [aprūpinimą] degalais ir ryšių [palaikymą]", – pridūrė jis.

„Taip pat norėčiau padėkoti NATO sąjungininkių – ypač Turkijos, Jungtinių Valstijų ir Jungtinės Karalystės – karinėms pajėgoms už gyvybiškai svarbų vaidmenį saugant oro uostą“, – sakė bloko vadovas.

Pasak J.Stoltenbergo, NATO vyriausiasis civilis atstovas Afganistane ambasadorius Stefano Pontecorvo pasiliks oro uoste „koordinuoti ir skatinti evakuacijos“.

„Talibanas privalo gerbti ir skatinti visų, norinčių palikti oro uostą, saugų išvykimą. Taip pat turi būti atidaryti keliai ir sienų perėjos“, – kalbėjo NATO generalinis sekretorius.

„Visi Afganistano vyrai, moterys ir vaikai nusipelnė gyventi saugiai ir oriai“, – pridūrė J.Stoltenbergas.

Vienas iš Talibano įkūrėjų A.Gh.Baradaras grįžo į Afganistaną

18:16

Talibano vyriausiojo lyderio pavaduotojas ir vienas iš šio islamistų judėjimo įkūrėjų mula Abdul Ghani Baradaras antradienį sugrįžo į Afganistaną, praėjus kelioms dienoms po to, kai kovotojai užgrobė valdžią šalyje.

A.Gh.Baradaras atvyko į pietinį Kandaharo miestą, Talibano lopšį, kartu su kitų aukšto rango talibų delegacija, pranešė judėjimo atstovas.

Per „Twitter“ paskelbtoje žinutėje sakoma, kad A.Gh.Baradaras išvyko iš Kataro ir „popietę pasiekė mūsų mylimą šalį“.

JAV apgyvendins evakuotus afganistaniečius savo kariniuose objektuose

17:03

JAV rengia planus tūkstančius evakuotų afganistaniečių laikinai apgyvendinti trijuose savo kariniuose objektuose, pranešė vienas aukšto rango gynybos pareigūnas.

Tūkstančiai afganistaniečių, dirbusių amerikiečiams vertėjais ar kitaip jiems padėjusių, taip pat jų šeimų narių siekia žūtbūt išvykti iš Afganistano, praeitą savaitgalį žlugus vyriausybei ir Talibanui perėmus šalies kontrolę. Talibanas Afganistane žaibiškai įsigalėjo artinantis JAV pajėgų išvedimo terminui rugpjūčio 31-ąją.

Pentagono atstovas Johnas Kirby antradienį sakė, kad kariniuose objektuose gali būti apgyvendinta iki 22 tūkst. afganistaniečių. Konkrečių vietų jis nenurodė.

J.Kirby transliuotojo ABC laidai „Good Morning America“ sakė, kad JAV Gynybos ir Valstybės departamentai drauge stengiasi kuo greičiau evakuoti kuo daugiau amerikiečių ir afganistaniečių.

Pasak J.Kirby, šiuo metu į Afganistaną vykstantys keli tūkstančiai JAV karių artimiausias porą savaičių padės evakuoti žmones.

Rusija giria Talibano siunčiamą „teigiamą signalą“

15:44 Atnaujinta 18:47

Rusija antradienį pareiškė, kad Afganistane valdžią užgrobusio Talibano pateikti pirminiai patikinimai yra „teigiamas signalas“ ir kad Maskva palaiko „įtraukų“ politinį dialogą šioje šalyje.

Maskva atidžiai stebi padėtį regione, baimindamasi, kad neramumai Afganistane neišplistų į kaimynines Centrinės Azijos valstybes, kur Rusija turi karinių bazių.

„Laikau teigiamu signalu, kad Talibanas Kabule skelbia ir praktiškai demonstruoja esąs pasirengęs gerbti kitų nuomonę“, – sakė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

„Konkrečiai jie sakė esantys pasiruošę diskutuoti dėl vyriausybės, kurioje dalyvautų ne vien jie, bet ir kiti afganistaniečių atstovai“, – pridūrė diplomatijos vadovas.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Sergejus Lavrovas
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Sergejus Lavrovas

Viešėdamas Karaliaučiuje S.Lavrovas sakė, kad Maskva pageidauja, jog naujos vyriausybės Kabule formavimas būtų įtraukus procesas.

„Palaikome įtraukaus nacionalinio dialogo pradžią, dalyvaujant visoms Afganistano politinėms, tautinėms ir religinėms grupėms“, – S.Lavrovo žodžius citavo valstybinė televizija „Rossija 24“.

Rusija pirmadienį paskelbė, kad dėl Talibano vyriausybės pripažinimo spręs pagal naujosios valdžios „elgesį“.

Rusijos ambasadorius Afganistane Dmitrijus Žirnovas vėliau antradienį Kabule susitiko su Talibano atstovais ir sakė, kad kovotojai jau palaiko viešąją tvarką. Per „Rossija 24“ jis pagyrė „pozityvų ir konstruktyvų“ susitikimą.

Pasak jo, atsižvelgiant į tai, kad Afganistane dar nėra centrinės valdžios, tik „de facto vyresnysis talibas Kabului“, susitikimas buvo praktinio pobūdžio.

„Jie šiuo metu... sėkmingai atkuria tvarką mieste“, – iš Afganistano sostinės televizijai „Rossija 24“ sakė D.Žirnovas.

Ambasadorius pripažino, kad Talibanas gali būti „griežtas“, net šaudyti nusikaltėlius, bet atmetė nuomonę, kad prasidės „skerdynės“, kurias prognozavo „daug vakariečių“.

„Jie elgiasi atsakingai, civilizuotai“, – sakė D.Žirnovas.

Kremlius pastaraisiais metais stengėsi palaikyti ryšius su Talibanu, nors Rusijoje šis judėjimas yra uždraustas kaip „ekstremistinė organizacija“, ir kelis kartus priėmė jo atstovus Maskvoje. Vėliausias toks vizitas įvyko praeitą mėnesį.

Talibanui šią vasarą skinant pergales visame Afganistane, Rusija demonstravo savo jėgą bendromis karinėmis pratybomis su sąjungininkais Uzbekistanu ir Tadžikistanu prie Afganistano sienų.

Vokietijos prezidentas: vaizdai Kabulo oro uoste – Vakarų gėda

15:18

Vokietijos prezidentas antradienį sukritikavo galingąsias Vakarų valstybes dėl chaoso Kabulo oro uoste, kur susirinko tūkstančiai afganistaniečių, besitikinčių ištrūkti iš savo šalies, Talibanui vėl atsikovojus valdžią.

„Nevilties vaizdai Kabulo oro uoste yra gėdingi Vakarų politikai“, – sakė prezidentas Frankas-Walteris Steinmeieris ir pridūrė, kad padėtis Afganistane yra „žmogiškoji tragedija, už kuria mums tenka atsakomybė“.

Vokietijos pareiga – „padaryti viską, kad saugiai susigrąžintume savo žmones ir visus afganistaniečius, daug metų jiems padėjusius“, pridūrė F.W.Steinmeieris, anksčiau ėjęs užsienio reikalų ministro pareigas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Frankas-Walteris Steinmeieris
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Frankas-Walteris Steinmeieris

Šalis taip pat turi padėti afganistaniečiams, kuriems dabar iškilęs pavojus, įskaitant „daugelį drąsių moterų“, sakė prezidentas.

„Nesugebėjimas daug metų trukusiomis pastangomis sukurti stabilią ir gyvybingą visuomenę Afganistane kelia fundamentalių klausimų apie mūsų užsienio politikos ir karinių operacijų praeitį ir ateitį“, – pabrėžė F.W.Steinmeieris.

Vokietijos pajėgos buvo pasiųstos į Afganistana per JAV vadovaujamą NATO operaciją ir buvo laikomos ten beveik du dešimtmečius.

Per daugelį metų Afganistane misiją vykdė iš viso apie 150 tūkst. Vokietijos ginkluotųjų pajėgų narių. Ši šalis pagal dislokuotų karių skaičių buvo antra po Jungtinių Valstijų.

Paskutiniai vokiečių kariai buvo išvesti birželio pabaigoje, Vašingtonui priėmus sprendimą, kad misija turi būti užbaigta.

Kabule tūkstančiai žmonių bando prasiveržti į oro uostą

14:29

Prie Kabulo tarptautinio oro uosto susirinkę tūkstančiai žmonių antradienį mėgino prasiveržti į jo teritoriją, tęsiantis užsieniečių ir kitų asmenų evakuacijai iš Afganistano, kur valdžią vėl atsikovojo Talibanas, pranešė pakistanietis žurnalistas Wajahatas Kazmi.

„Daugelis susirinkusiųjų mėgina perlipti sieną ir peršokti kitapus. JAV kariai dislokuoti oro uosto viduje, o Talibanas, kaip pranešama, yra išorėje“, – per „Twitter“ parašė reporteris, bendradarbiaujantis su transliuotojais BBC ir CNN.

„Scanpix“/AP nuotr./Afganistaniečiai prie Kabulo oro uosto
„Scanpix“/AP nuotr./Afganistaniečiai prie Kabulo oro uosto

Prie jo žinutės pridėtame vaizdo įraše matyti, kaip daugybė žmonių mėgina perlipti aukštą betoninę tvorą.

Anksčiau W.Kazmi nurodė, kad Talibano kovotojai atvyko į oro uosto prieigas ir kad gauta pranešimų apie smarkų šaudymą.

Taip pat buvo paskelbtas vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip ginkluotas neuniformuotas vyras iššauna į sieną ir priverčia ant jos užsiropštusį afganistanietį atsitraukti.

Kaip praneša žiniasklaida, šiuo metu Talibanas kontroliuoja visą Afganistano teritoriją, išskyrus Kabulo oro uostą, per kurį evakuojami užsieniečiai, taip pat afganai, galintys gauti prieglobstį kitose šalyse.

Vokietija stabdo pagalbą Afganistano plėtros programoms

14:15

Vokietija sustabdė plėtros programoms Afganistane teiktą pagalbą, šioje šalyje valdžią vėl perėmus Talibanui, antradienį pranešė už šią sritį atsakingas ministras.

„Valstybės bendradarbiavimas plėtros srityje kuriam laikui stabdomas“, – laikraščiui „Rheinische Post“ sakė plėtros ministras Gerdas Muelleris.

„Sparčiai dirbame, kad evakuotume iš Afganistano vietos plėtros pareigūnus ir nevyriausybinių organizacijų darbuotojus, kurie nori išvykti“, – pridūrė jis.

Uzbekistanas sako palaikantis ryšius su Talibanu, perspėja nepažeisti sienos

13:56

Afganistano kaimynas Uzbekistanas antradienį pareiškė palaikantis glaudžius ryšius su Talibanu ir perspėjo, kad „griežtai slopins“ bet kokius mėginimus pažeisti nacionalines sienas, šiam islamistų judėjimui faktiškai perėmus valdžią karo draskomoje šalyje.

Uzbekistanas, viena iš trijų su Afganistanu besiribojančių Vidurio Azijos valstybių, paskelbė tokį pareiškimą prieš kelias dienas prasidėjus chaosui, per kurį afganų kariai neteisėtai kirto respublikos sieną, gelbėdamiesi nuo talibų antpuolio, prasidėjusio traukiantis JAV pajėgoms.

Uzbekų užsienio reikalų ministerija pareiškė palaikanti „vidaus Afganistano jėgų“ pažadą suformuoti įtraukią vyriausybę, ir pareiškė, kad Taškentas „siekia, kad būtų pasiekta visavertė taika per Afganistano vidaus derybas Dohoje“.

Ministerija nurodė, kad su Talibanu deramasi dėl „sienų apsaugos užtikrinimo ir ramybės palaikymo pasienio zonoje“.

Vidurio Azijos šalys su nerimu stebėjo, kaip vos per kelias dienas subyrėjo vyriausybė Kabule.

Kaimyninis Tadžikistanas pirmadienį pranešė leidęs nusileisti šalies pietuose esančiame Bochtaro oro uoste daugiau nei 100 afganų karių, pranešė rusų naujienų agentūros „Interfax“ ir „RIA Novosti“.

„RIA Novosti“ duomenimis, pirmadienio vakare Bochtare nusileido trys lėktuvai su kariškiais.

Tadžikistanas yra vienintelė su Afganistanu besiribojanti Vidurio Azijos šalis, dar nepradėjusi oficialių derybų su Talibanu.

Vidaus reikalų ministerija Dušanbėje pirmadienį pranešė rugpjūčio 17–20 dienomis rengsianti su Kinija bendras karines pratybas. Per tuos manevrus bus mokomasi „kovoti su terorizmu kalnuotose vietovėse“.

Tiek Uzbekistanas, tiek Tadžikistanas anksčiau šį mėnesį dalyvavo Rusijos vadovaujamose karinėse pratybose netoli jų sienų su Afganistanu.

Tūkstančiai sužeistųjų

13:00

Pirmadienį tūkstančiai afganų suplūdo į pagrindinį Kabulo oro uostą. Socialiniuose tinkluose buvo paskelbta filmuota medžiaga, kurioje matyti šimtai žmonių, bėgančių paskui riedantį JAV karinių oro pajėgų lėktuvą, o kai kurie laikėsi įsikibę ant jo važiuoklės. 

Kituose vaizdo įrašuose matyti, kaip dar daugiau civilių karštligiškai ropščiasi ant oro uosto trapo, vos atlaikančio ant jo sulipusių žmonių svorį.

Kilus tokiam chaosui žuvo mažiausiai septyni žmonės, pranešė JAV pareigūnai.

Dėl tokios situacijos buvo atšaukti visi komerciniai skrydžiai iš Kabulo.

Antradienį Kabulo tarptautinis oro uostas, vienintelis kelias palikti šalį daugeliui afganų, buvo vėl atidarytas kariniams evakuacijos skrydžiams, prižiūrint Amerikos kariams.

Tuo metu Raudonojo Kryžiaus tarptautinis komitetas pranešė, kad per kautynes visame Afganistane buvo sužeisti tūkstančiai žmonių.

Vyksta evakuacija

12:59

NATO vyriausiasis civilinis pasiuntinys Afganistane Stefano Pontecorvo antradienį internete paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti tuščias Kabulo oro uosto kilimo ir tūpimo takas ir jį saugantys kariai. Filmuotoje medžiagoje už tinklinės tvoros tolumoje matyti orlaivis, panašus į karinį transporto lėktuvą.

„Kilimo ir tūpimo takas Kabulo tarptautiniame oro uoste yra atidarytas, – tviteryje parašė S.Pontecorvo. – Matau, kaip lėktuvai leidžiasi ir kyla.“

Remiantis naktį į antradienį paskelbtais skrydžių stebėjimo duomenimis, JAV jūrų pėstininkų korpuso lėktuvas „KC-130J Hercules“ išskrido iš šio oro uosto į Katarą, kur įsikūrusios Udeido oro pajėgų bazė ir JAV Centrinio štabo priešakinė būstinė.

Vokietijos užsienio reikalų ministerija savo ruožtu pranešė, kad Kabule nusileido pirmasis Vokietijos karinis transporto lėktuvas. Tačiau šiam orlaiviui pavyko išgabenti tik septynis žmones.

„Dėl chaotiškų sąlygų oro uoste ir reguliaraus apsikeitimo ugnimi prieigos punkte praėjusią naktį buvo neįmanoma daugiau Vokietijos piliečiių ir kitų žmonių, kuriuos reikia evakuoti, atvykti į oro uostą be Vokietijos kariuomenės apsaugos“, – pažymėjo URM.

Antradienį iš Kabulo pagrindinio oro uosto atskirai išskrido apie 120 indų pareigūnų, vėliau nusileidusių Indijos vakarinėje Gudžarato valstijoje, pranešė naujienų agentūra „Press Trust of India“ ir valstybinė televizija. Pirmadienį iš Afganistano sostinės buvo surengtas dar vienas panašus skrydis.

Švedų užsienio reikalų ministrė Ann Linde antradienį tviteryje parašė, kad Švedijos ambasados Kabule darbuotojai sugrįžo į tėvynę.

Turkija sako sveikinanti „pozityvias žinutes“ iš Talibano

12:07

Turkija antradienį pareiškė sveikinanti tarptautinei bendruomenei Talibano skleidžiamas „pozityvias žinutes“, talibams užėmus valdžią Afganistane.

Turkija pastaraisiais mėnesiais kalbėjosi su Talibano lyderiais įvairiais klausimais, įskaitant Ankaros siūlymą saugoti Kabulo oro uostą po JAV karių išvedimo.

Turkija perkėlė savo ambasados darbuotojus į oro uostą, Talibanui savaitgalį pasiekus sostinę, o pirmadienį buvo evakuoti dar daugiau nei 300 Turkijos piliečių.

Kalbėdamas per renginį Jordanijos sostinėje Amane, turkų užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu pareiškė, kad Ankara laikosi „pagyvensim – pamatysim“ pozicijos dėl savo siūlymo saugoti oro uostą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Mevlutas Cavusoglu
AFP/„Scanpix“ nuotr./Mevlutas Cavusoglu

Vis tik jis pabrėžė, kad pirmieji Talibano komentarai teikia vilčių.

„Mes sveikiname pozityvias Talibano žinutes užsieniečiams, diplomatinėms atstovybėms ir savo gyventojams. Tikiuosi, kad pamatysime (tą patį požiūrį) jų veiksmuose“, – per televiziją kalbėjo turkų diplomatijos vadovas.

M.Cavusoglu pažymėjo, kad Turkijos kariai daugelį metų atliko svarbų vaidmenį užtikrinant strategiškai svarbaus oro uosto saugumą, ir pridūrė, kad Ankara nori pažiūrėti, kaip klostosi padėtis Kabule.

„Tęsiame dialogą su visomis šalimis Afganistane, įskaitant Talibaną“, – nurodė ministras.

„Šiuo metu [afganai] ketina tarpusavyje aptarti visus šiuos klausimus: kas dalyvaus valdžios kaitoje, kokią pereinamojo laikotarpio valdžią jie turės. Visa tai stebėsime ir aptarsime“, – sakė M.Cavusoglu.

Atsinaujino skrydžiai iš Kabulo oro uosto

09:21

Skelbiama, kad lėktuvų skrydžiai iš Kabulo oro uosto, daugiausia kurių yra evakuaciniai, atsinaujino, nors pirmadienį kelias valandas nebuvo rengiami dėl pakilimo taką užtvindžiusios pabėgti iš šalies norinčių afganistaniečių minios.

VIDEO: Plinta kraują stingdantys vaizdai iš Afganistano: žmonės desperatiškai bando išvykti

Kaip jau pranešta, pasaulis pirmadienį pakraupęs stebėjo, kaip desperatiški žmonės laksto paskui lėktuvus oro uoste, kai kurie jų kabinasi už lainerių. Mažiausiai trys asmenys nukrito nuo orlaivių jiems jau pakilus ir užsimušė.

JAV, kurių kariai kontroliuoja Kabulo oro uostą, tada trumpam sustabdė skrydžius, bet nuo antradienio ryto jie vėl rengiami – evakuojami diplomatai ir civiliai afganistaniečiai.

Talibanas skelbia „visuotinę amnestiją“ vyriausybės pareigūnams

09:18

Talibanas antradienį paskelbė „visuotinę amnestiją“ visiems vyriausybės pareigūnams ir paragino juos sugrįžti į darbą, praėjus dviem dienoms nuo valdžios perėmimo.

„Visiems buvo paskelbta visuotinė amnestija, todėl turėtumėte pradėti savo įprastą gyvenimą visiškai pasitikėdami (mumis)“, – sakoma Talibano pareiškime.

Be to, Talibanas paragino moteris prisijungti prie naujos vyriausybės, mėginamas nuraminti nerimaujantį Kabulo miestą, kur išvakarėse tvyrojo chaosas žmonėms mėginant per oro uostą pabėgti nuo talibų valdžios.

Tokie pareiškimai, padaryti Talibano kultūros komisijos nario Enammullah Samangani, yra pirmieji federalinio lygio nurodymai, paskelbti po intensyvaus kovotojų antpuolio visoje šalyje.

Nors iš Kabulo negaunama pranešimų apie rimtus teisių pažeidimo atvejus ar susirėmimus, daugelis gyventojų lieka namuose bijodami išeiti į lauką, sukilėliams paleidus kalinius iš kalėjimų ir apiplėšus ginklų sandėlius.

Vyresnės kartos dar atsimena talibų itin konservatyvias islamistines pažiūras: per jų valdymą iki JAV vadovaujamos invazijos, surengtos po 2001 metų rugsėjo 11 atakų Amerikoje, Afganistane, be kita ko, buvo taikomos tokios griežtos bausmės kaip užmėtymas akmenimis, galūnių kapojimas ir viešos egzekucijos.

„Islamo emyratas nenori, kad moterys taptų aukomis, – pareiškė E.Samangani, pavartodamas kovotojų sugalvotą Afganistano pavadinimą. – Jos turėtų būti vyriausybės struktūroje pagal šariatą.“

Jis pridūrė: „Vyriausybės struktūra nėra visiškai aiški, tačiau, remiantis patirtimi, tai turėtų būti visiškai islamiška vadovybė ir visos pusės turėtų prisijungti.“

Tuo metu Raudonojo Kryžiaus tarptautinis komitetas pranešė, kad per kautynes visame Afganistane buvo sužeisti tūkstančiai žmonių.

Saugumo pajėgos ir politikai nesipriešindami atidavė savo provincijas ir bazes, tikriausiai manydami, kad du dešimtmečius trukęs Vakarų eksperimentas pertvarkant Afganistaną neišliks sugrįžtant Talibanui. Paskutiniai amerikiečių kariai turėtų pasitraukti iš šalies iki šio mėnesio pabaigos.

„Pasaulis su sunkia širdimi ir dideliu nerimu stebi įvykius Afganistane“, – pareiškė Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas.

Paskutinis atnaujinimas 2021-08-17 09:18

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas