Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Papua Naujojoje Gvinėjoje aštuoniems žmonėms dėl linčo teismo skirtos mirties bausmės

Papua Naujojoje Gvinėjoje dėl septynių vyrų ir vaikų nužudymo dėl įtarto raganavimo aštuoni asmenys buvo nuteisti mirti, o dar 88 – kalėti iki gyvos galvos, pranešta trečiadienį.
Papua Naujoji Gvinėja
Papua Naujoji Gvinėja / Shutterstock nuotr.

Beprotiškos žmogžudystės buvo įvykdytos 2014 metų balandį Madango provincijoje. Nacionaliniame Teisme buvo pareikšta, kad „įsiutusi minia“ aukas nužudė iš lankų paleistomis strėlėmis, peiliais ir kirviais.

Aštuoniems iš 97 kaltinamųjų buvo skirtos mirties, o 88 – įkalinimo bausmės, pranešė laikraštis „The National“. Dar vienas kaltinamasis praėjusį mėnesį mirė.

Naujienų agentūrai AFP nepavyko susisiekti su Teismu Madange ir gauti patvirtinimą.

Šalies žiniasklaida anksčiau buvo pranešusi, kad nusikaltimas buvo įvykdytas kilus susirūpinimui dėl kelių su raganavimu susietų mirčių tame rajone. Minia puolė Sakiko kaimą.

„The National“ trečiadienį rašė, kad minia pirmiausia nužudė vyrą, keliavusį į darbą cukranendrių ūkyje. Į jį buvo paleista strėlė, o paskui jis buvo sukapotas į gabalus. Kitas žmogus taip pat buvo nužudytas paleidžiant strėlę ir užkapojant peiliais bei kirviais.

Vėliau buvo nužudyti dar trys vyrai ir iš motinų rankų išplėšti du vaikai, penkerių ir trejų metų amžiaus, rašė minėtas laikraštis. Ankstesniuose pranešimuose sakoma, kad jie buvo „sukapoti į gabalus“.

Skelbdamas nuosprendį teisėjas Davidas Canningsas sakė, kad nėra įrodytos sąsajos tarp tikėjimo raganavimu ir to, kas įvyko, ir taip pat nėra pateisinimo.

„Tad nuoširdus tikėjimas raganavimu nėra švelninantis veiksnys. To negalima laikyti švelninančia aplinkybe šių nusikaltimų sunkumo laipsniui sumažinti“, – sakė jis.

Papua Naujojoje Gvinėjoje kartais dar praktikuojama „juodoji magija“ ir kanibalizmas. Šioje didžiulėje neturtingoje šalyje daug žmonių nesutinka su natūraliomis priežastimis kaip paaiškinimu nelaimėms, ligoms, nelaimingiems atsitikimams ar mirčiai.

Po siaubingo raganavimu apkaltintos jaunos moters nužudymo 2013 metais teisių gynimo grupės vykdė kampanijas už teisingumą tokių užpuolimų aukoms.

Per tą incidentą Hageno kalno rajone 20 metų Kepari Leniata buvo išrengta nuogai, surišta, aplieta benzinu ir sudeginta gyva. Egzekuciją stebėjo ten prieš tai susirgusio ir mirusio berniuko giminaičių minia.

Po K.Leniatos nužudymo Papua Naujoji Gvinėja panaikino 1971 metų Raganavimo įstatymą, pagal kurį būdavo leidžiama skirti sumažintas bausmes už užpuolimą ar nužudymą tikint, kad auka susijusi su raganavimu.

Šalyje taip pat buvo sugrąžinta mirties bausmė už smurtinius nusikaltimus.

Pagal įstatymą aukščiausia bausmė gali būti įvykdyta suleidžiant mirtiną vaistų kokteilį, pakariant ar sušaudant, bet nuo 1954 metų jos nebuvo vykdomos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius