Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

PAR gyventojai dalyvauja maldų už Nelsoną Mandelą dienoje

Pietų Afrikos Respublikoje (PAR) sekmadienį, nacionalinę maldos ir apmąstymų dieną, skirtą buvusiam prezidentui Nelsonui Mandelai pagerbti, gyventojai užplūdo garbinimo namus, o planuojamų renginių išsivadavimo kovos simboliui kulminacija bus vienos didžiausių šių laikų laidotuvių.
Pasaulis gedi mirusio Nelsono Mandelos
Pasaulis gedi mirusio Nelsono Mandelos / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Garsiojoje Regina Mundi bažnyčioje, netoli kurios buvo 1976 metų Soveto sukilimo prieš baltųjų valdymą epicentras, tėvas Sebastianas J.Rossouwas pavadino N.Mandelą „Mėnulio šviesa“ ir sakė, kad jis nušvietė kelią Pietų Afrikai. Šimtai žmonių dalyvavo mišiose šioje nedidelėje bažnyčioje, kurioje vis dar matomi to konflikto randai.

„Madiba (N.Mandela) neabejojo šviesa, – sakė S.J.Rossouwas. – Jis atvėrė kelią geresnei ateičiai, bet jis negalėjo to padaryti vienas“.

Per pamaldas tikintieji dalyvavo specialioje maldoje už kovos su apartheidu lyderį ir priešais altorių uždegė žvakutes jo atminimui. Šone stovėjo nespalvota N.Mandelos, kuris mirė ketvirtadienį, būdamas 95-erių metų, nuotrauka.

Nacionalinės pamaldos už žmogų, kuris padėjo nutraukti apartheidą ir kaip pirmasis juodaodis šalies prezidentas sukūrė naują daugelio rasių respubliką, įvyks antradienį Johanesburgo stadione.

N.Mandela bus pašarvotas vyriausybės pastate šalies sostinėje Pretorijoje, nuo trečiadienio iki penktadienio, o paskui įvyks laidotuvių ceremonija ir pats palaidojimas kitą sekmadienį, gruodžio 15 dieną, jo vaikystės kaime atokiame šalies regione.

Dešimtys užsienio lyderių ir kitų garbingų personų turi atvykti į PAR pagerbti N.Mandelos.

Tarp tų, kurie jau užsiminė atvykstantys, yra JAV prezidentas Barackas Obama ir du jo pirmtakai, George'as W.Bushas ir Billas Clintonas.

Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Ban Ki-moonas taip pat nuvyks į Johanesburgą dalyvauti pamaldose už velionį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas