Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Paragvajaus, Ramiojo vandenyno salų valstybių lyderiai dalyvaus inauguracijoje Taivane

Į Taivano naujojo lyderio inauguraciją kitą savaitę atvyks 51 tarptautinė delegacija, įskaitant aštuonis valstybių lyderius, penktadienį paskelbė Taibėjus.
SAM YEH / AFP
SAM YEH / AFP

Lai Ching-te (Lai Čingtė) pirmadienį salos prezidentu bus prisaikdintas augant diplomatiniam ir kariniam spaudimui iš kaimynės Kinijos, laikančios šią demokratiškai valdomą salą savo teritorijos dalimi.

Tarp aštuonių inauguracijoje dalyvausiančių lyderių yra Paragvajaus – vienintelio Taivano diplomatinio sąjungininko Pietų Amerikoje – prezidentas Santiago Pena (Santjagas Penja), Maršalo Salų prezidentė Hilda Heine (Hilda Hein), Palau prezidentas Surangelis Whippsas (Surangelis Vipsas) jaunesnysis ir naujasis Tuvalu ministras pirmininkas Feleti Teo (Feletis Teo).

Iš viso atvyks 51 aukšto rango delegacija, įskaitant amerikiečius, japonus ir kanadiečius.

Taivaną diplomatiškai pripažįsta tik 12 valstybių, įskaitant Vatikaną. Kinija atsisako bendrauti su Taivaną pripažįstančiomis vyriausybėmis.

Per aštuonerius kadenciją baigiančios Taivano prezidentės Tsai Ing-wen (Cai Ingven) valdymo metus Pekinas perviliojo 10 Taivano sąjungininkių, norėdamas spausti jos vyriausybę, atmetančią Kinijos pretenzijas į savarankišką salą.

Lai Ching-te, kuris pastaruosius ketverius metus buvo Tsai Ing-wen viceprezidentas ir laikosi tokios pačios pozicijos dėl Taivano suvereniteto, Pekinas vadina pavojingu separatistu.

Dvi dienos po sausį Lai Ching-te laimėtų rinkimų Ramiojo vandenyno regiono valstybė Nauru pareiškė, kad nutraukia diplomatinius santykius su Taivanu ir renkasi pripažinti Kiniją.

Nuo to laiko Taibėjus stengiasi išlaikyti likusias sąjungininkes Ramiojo vandenyno regione, kur Pekino įtaka ir saugumo srityje plėtojami ryšiai kelia vis didesnį susirūpinimą.

Paragvajaus prezidentas S. Pena, kuris pernai prieš savo paties inauguraciją apsilankė Taivane, į Taibėjų išvyks šeštadienį po oficialaus vizito Vašingtone, ketvirtadienį naujienų agentūrai AFP sakė vienas aukšto rango pareigūnas.

S. Pena yra pirmasis valstybės vadovas, patvirtinęs savo dalyvavimą Taivano prezidento inauguracijoje. Jis yra tarp aktyviausių Taivano rėmėjų, o rugsėjį ragino vėl priimti Taivaną į Jungtines Tautas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas