Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
14:01 /15:18

Pareigūnas: Ukrainos kariai atsitraukia iš Vuhledaro miesto Donecko srityje

Ukrainos pajėgos po daugiau nei dvejus metus trukusių įtemptų kovų traukiasi iš Donecko srities Vuhledaro miesto, trečiadienį pranešė vienas ukrainiečių pareigūnas. 
LISI NIESNER / REUTERS
LISI NIESNER / REUTERS

Vuhledarą Rusijos pajėgos bando užimti nuo pat invazijos pradžios 2022 metų vasarį. Ukrainos pajėgos iš miesto traukiasi po vasarą vykusių įnirtingų kovų rytiniame fronte. 

Ukrainos pajėgų padalinys, vadovaujantis frontui rytinėje dalyje, socialiniame tinkle „Telegram“ paskelbė, kad kariai traukiasi iš Vuhledaro, kad „apsaugotų karinį personalą ir įrangą.“

„Bandant bet kokia kaina perimti miesto kontrolę, rezervai buvo nukreipti vykdyti šonines atakas, kurios išsekino Ukrainos ginkluotųjų pajėgų dalinių gynybą. Dėl priešo veiksmų kilo grėsmė, kad miestas bus apsuptas“, – sakoma išplatintame pranešime. 

Dalinys teigė padaręs didelių nuostolių Rusijos pajėgoms.

Šis prie fronto linijos esantis miestas yra maždaug už 50 km į pietvakarius nuo okupuoto Donecko ir maždaug už 40 km į rytus nuo administracinės sienos su Zaporižios sritimi.

Prieš Rusijai įsiveržiant į Ukrainą, mieste gyveno apie 14 tūkst. žmonių.

Per dvejus su puse metų karo vyko itin kruvinos kovos dėl miesto kontrolės, ir jis buvo iš esmės sulygintas su žeme.

Pasitraukimas iš miesto iškėlė naujų klausimų dėl Ukrainos gynybinių pozicijų palei pietrytinę fronto liniją, prieš žiemą laimėjimus skinant Rusijos pajėgoms.

Rusijos karinių tinklaraščių autoriai pastarosiomis dienomis skelbė vaizdo įrašus, kuriuose matoma, kaip kariai įvairiose Vuhledaro vietose iškelia Rusijos vėliavas.

Gynybos ministerija Maskvoje oficialiai nepranešė apie šio miesto užėmimą.

Trečiadienio pranešime ji nurodė, kad jos pajėgos užėmė nedidelę Verchnokamjanskės gyvenvietę toliau į šiaurę Donecko srityje.

Artėja prie Pokrovsko 

Atsižvelgiant į kovai dėl Vuhledaro kontrolės skirtus karinius išteklius, šis miestas ir Rusijai, ir Ukrainai įgijo simbolinę reikšmę.

Antradienį Ukrainos kontroliuojamos Donecko srities dalies gubernatorius Vadymas Filaškinas teigė, kad nepaisant pastarąsias savaites vykusių įnirtingų kovų, ten tebegyvena apie 100 civilių.

„Humanitarinė padėtis Vuhledare labai sunki“, – sakė jis „Telegram“.

Visgi JAV įsikūręs Karo studijų institutas (ISW) suabejojo, ar miesto užėmimas Rusijai suteiks strateginį pranašumą.

„Neaišku, ar Rusijos pajėgos artimiausiu metu sparčiai stumsis priekį už Vuhledaro“, – teigiama mūšio lauko analizės ataskaitoje.

Tačiau Kyjivo karių pasitraukimas sukels platesnį susirūpinimą dėl gebėjimo išlaikyti pozicijas 1 tūkst. km ilgio fronto linijoje, priešinantis Rusijos kariuomenei, turinčiai jėgos ir amunicijos pranašumą.

Vuhledaro užėmimas būtų dar vienas žingsnis, priartinantis Maskvą prie Ukrainos logistikos centro Pokrovsko – miesto, esančio prie kelių ir geležinkelių, kuriais Ukrainos pajėgos aprūpinamos visoje fronto linijoje.

Per pastarąjį mėnesį iš Pokrovsko pabėgo tūkstančiai civilių gyventojų, o Rusijos pajėgos yra už mažiau nei 10 kilometrų.

Prieš Maskvai pradedant puolimą šiame kalnakasybos mieste gyveno 60 tūkst. žmonių, o jo užėmimas būtų vienas svarbiausių Rusijos laimėjimų per kelis mėnesius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas