Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kol vyksta streikas, Paryžius skęsta šiukšlėse

Portugalų turistas Fabio Figueirado, leisdamas romantiškas atostogas Paryžiuje, norėjo pasigrožėti nuostabiais pastatais, tačiau vietoj to jis su savo mergina vaikštinėjo po šiukšlėmis užverstus šaligatvius.

„Niekada nemačiau miesto, kurio gatvėse būtų tiek daug šiukšlių“, – sakė 25-erių metų jaunuolis, stovėdamas prie krūvos išsipūtusių šiukšlių maišų priešais pagrindinį miesto operos teatrą.

„Jie turi jas išvežti kartą per savaitę ar panašiai, tai nėra labai gražu“, – pridūrė jis.

Turistai plūsta į Paryžių dėl pasaką primenančių pasivaikščiojimų ir miesto įžymybių, tačiau krūvos nesurinktų šiukšlių dėl streikų prieš pensijų reformą gadina įspūdžius daugeliui užsienio svečių.

Nuo praėjusios savaitės Prancūzijos sostinės komunalinių šiukšlių surinkėjai streikuoja, nes visoje šalyje vyksta akcija prieš itin nepopuliarų įstatymo projektą, kuriuo numatoma padidinti pensinį amžių ir sugriežtinti reikalavimus visai pensijai gauti.

Pasak miesto pareigūnų, maždaug pusėje sostinės gatvių ant šaligatvių susikaupė 6 600 tonų šiukšlių.

Prie Paryžiaus Dievo Motinos katedros sėdinti 52 metų Marta Velasquez su šeima valgė ledus netoli suverstų juodų šiukšlių maišų.

„Manau, kad labai liūdna matyti tiek daug šiukšlių šiame gražiame mieste“, – sakė turistė iš Kolumbijos. – Jau keliose gatvėse matome krūvas šiukšlių.“

„Būsiu vargšė“

Sostinės savivaldybės šiukšlių surinkėjai ir valytojai antradienį nubalsavo už tai, kad jų streikas būtų pratęstas bent iki kito pirmadienio, naujienų agentūrai AFP sakė profsąjungos atstovas.

Šiukšlių surinkėjai ir sunkvežimių vairuotojai nepritaria tam, kad jų pensinis amžius būtų padidintas nuo 57 iki 59 metų, jei bus priimtas naujas įstatymas, teigia CGT profsąjunga.

Jie taip pat nori, kad būtų padidintas darbo užmokestis, kad gautų šiek tiek didesnę pensiją.

56 metų Murielle Gaeremynck yra viena iš streikuojančiųjų.

Ji sakė, kad daugiau nei du dešimtmečius dirba miesto šiukšlių tvarkytoja.

Tačiau kai išeisiu į pensiją, „žinau, kad būsiu vargšė“, sakė ji, aiškindama, kad jos pensija bus mažesnė nei 1 200 eurų per mėnesį.

„SIPA“/„Scanpix“/Paryžius
„SIPA“/„Scanpix“/Paryžius

44 metų Nabilas Latreche'as teigė, kad jis ir kiti savivaldybės šiukšlių rinkėjai dirbo sunkų darbą ir nusipelnė deramos pensijos.

„Dirbame nepriklausomai nuo to, ar lyja, sninga, ar pučia vėjas, – sakė jis. – Važiuodami paskui šiukšliavežę kvėpuojame įvairiais kvapais. Dažnai sergame dėl tokių darbo sąlygų.“

Laisvos šalies požymis

Pastarosiomis dienomis Paryžiaus dalyse, kuriose buvo nutrauktas šiukšlių rinkimas, kai kurie turistai skundėsi dėl blogo kvapo.

Tačiau kiti buvo kur kas supratingesni.

Siauroje restoranų alėjoje netoli Senos upės 21 metų Andrejus Naradzeckis pozavo nuotraukai priešais milžinišką šiukšlių krūvą.

Tačiau jis manė, kad tai yra sveikas demokratijos požymis.

„Atrodo, kad tai tikrai išlaisvinta, laisva šalis, nes čia vyksta streikai, – sakė Lenkijoje gyvenantis jaunas baltarusis. – Nemanau, kad tokia pati situacija galėtų nutikti mano gimtojoje šalyje.“

„SIPA“/„Scanpix“/Paryžius
„SIPA“/„Scanpix“/Paryžius

Netoliese, prie perpildytų šiukšliadėžių, 53 metų JAV turistas Danielis Gore'as sakė, kad jis taip pat gerbia tuos, kurie streikuoja.

„Paryžius paprastai būna itin švarus, – sakė jis, su žmona ir dukra atvykęs į miestą 13-ąjį kartą. – Šį kartą akivaizdžiai pastebėjome skirtumą – kad šiukšlės sukrautos, bet taip pat žinome, kodėl, ir suprantame.“

Paryžiaus turizmo biuro prezidentas Jeanas Francois Rialas pripažino, kad visos šiukšlės „nėra optimalios užsienio svečiams“.

Tačiau vykstantys streikai „neturės jokios įtakos“ turistų skaičiui Paryžiuje, sakė jis agentūrai AFP.

VIDEO: Jau daugiau nei savaitę Paryžius skęsta šiukšlėse – atliekų tvarkytojai siunčia griežtą žinutę

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas