Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 10 24 /11:16

Paryžiuje dėl išpuolio Briuselyje dviem vyrams pateikti kaltinimai

Paryžiuje teisėjas pateikė kaltinimus dviem vyrams, įtariamiems ryšiais su islamistu, šį mėnesį Briuselyje nužudžiusiu du švedų futbolo sirgalius, antradienį naujienų agentūrai AFP pranešė Prancūzijos kovos su terorizmu prokurorai.
AFP-Scanpix nuotr.
AFP-Scanpix nuotr.

45 metų tunisietis radikalas Abdesalemas Lassouedas (Abdesalemas Lasuedas) sirgalius nušovė spalio 16 dieną, prieš Belgijos ir Švedijos futbolo komandų rungtynes, o po to per policijos operaciją pats buvo nukautas.

Prancūzijos prokurorai, gavę informacijos apie šią bylą iš Belgijos teismų, pradėjo oficialų tyrimą dėl įtariamo nusikalstamo teroristinio sąmokslo.

Jie nurodė, kad pirmadienį teisėjas apkaltino minėtus vyrus teroristinės nusikalstamos grupuotės kūrimu ir bendrininkavimu ruošiantis įvykdyti žmogžudystę, susijusią su teroristiniu sąmokslu, ir pridūrė, kad jie buvo sulaikyti.

Prokurorai teigė, kad tyrimas dėl dviejų įtariamųjų, gyvenančių Paryžiaus regione, tęsiamas siekiant nustatyti jų ryšius su A. Lassouedu.

Vienas jų Prancūzijoje gyvena jau beveik 20 metų ir neigia kaltinimus, AFP sakė jo advokatas Souleymenas Rakrouki (Suleimenas Rakrukis).

„Jis niekaip nesusijęs su išpuoliu. [Užpuolikas] yra jo seniai pažįstamas draugas, jis nepastebėjo jokių radikalėjimo požymių. Jis niekada negalėjo įsivaizduoti tokio veiksmo“, – pridūrė jis.

Šie įtariamieji yra vieni iš keturių asmenų, sulaikytų praėjusią savaitę atliekant tyrimą dėl galimų A. Lassouedo bendrininkų. Kitus du policija paleido nepateikusi kaltinimų.

A. Lassouedas anksčiau buvo pabėgęs iš Tuniso kalėjimo, kur turėjo atlikti ilgą laisvės atėmimo bausmę, todėl Tuniso pareigūnai 2022-ųjų rugpjūtį buvo kreipęsi į Belgiją dėl jo ekstradicijos. Tačiau šios šalies valdžios institucijos taip ir neįvykdė prašymo.

Šie nužudymai atnaujino diskusijas Belgijoje dėl teisminių ir administracinių klaidų sekant radikalius asmenis, ypač padarytas imigracijos tarnybų, nors A. Lassouedas nebuvo atsidūręs institucijų akiratyje.

Iš oficialių dokumentų matyti, kad jis buvo pateikęs prieglobsčio prašymus Norvegijoje, Švedijoje, Italijoje ir Belgijoje. Po to, kai 2020-aisiais jo prašymas suteikti prieglobstį buvo atmestas, jis nelegaliai liko Belgijoje. 2021-ųjų kovą buvo išduotas įsakymas dėl jo išsiuntimo, tačiau jis taip ir nebuvo įvykdytas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas