Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pas valdžią – traktoriumi: taip protestavo ne ūkininkai ir ne dėl pensinio amžiaus

Traktoriaus, tariamai laiptais važiuojančio į vieną Prancūzijos įstaigą, nuotrauka internete platinama kaip ūkininkų nepasitenkinimo liudijimas. Pastarojo meto įvykių – užsitęsusių protestų prieš pensijų reformą – fone ji atrodo įspūdingai, bet iš tiesų buvo padaryta ne pastaraisiais mėnesiais ir su nepasitenkinimu dėl pensinio amžiaus vėlinimo nesusijusi. Šią žemės ūkio mašiną prieš puspenktų metų buvo pasitelkę „Geltonųjų liemenių“ judėjimo dalyviai.
Traktoriumi į finansų įstaigą protestuojai „važiavo“ seniai
Traktoriumi į finansų įstaigą protestuojai „važiavo“ seniai / Ekrano nuotr. iš „Facebook“

Traktoriai vėl „protestuoja“?

Pastarosiomis dienomis „Facebook“ imta aktyviai dalintis neįprastu vaizdu.

Kadre matyti traktorius, tarytum kylantis į finansų įstaigą. Žemės ūkio mašina nešvariais ratais užvažiavusi iki pusės laiptų, kažko prikrautas kaušas bemaž įlindęs į vidų.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Protestą, kuriam buvo pasitelktas traktorius, surengė ne ūkininkai
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Protestą, kuriam buvo pasitelktas traktorius, surengė ne ūkininkai

„Prancūzijos ūkininkai bando susisiekti su vyriausybe tiesiogiai“, – paaiškino vienas internautas. „Ūkininkai Prancūzijoje“, – pakomentavo kita šio socialinio tinklo vartotoja, kartu su dar 330 žmonių pasidalijusi jo įrašu.

Suprantama, kad traktorių ant laiptų turėjo užvairuoti kas nors, gebantis jį valdyti ir greičiausiai dirbantis žemės ūkyje. Tačiau kiek ši situacija susijusi ūkininkais ar žemės ūkiu apskritai ir kas iš tiesų užfiksuota, neaišku.

Tai galėjo būti ir meninis performansas, ir nesėkmingai pasibaigusi neatidaus vairuotojo kelionė, ir pasipiktinimo dėl ko nors išraiška.

Prancūzijoje dažnai protestuojama dėl įvairių valdžios sprendimų (jau anksčiau ūkininkai yra važinėję po Paryžių traktoriais), o pastaruoju metu itin aktyviai buvo siekiama sustabdyti sprendimą dėl pensinio amžiaus vėlinimo, gali susidaryti įspūdis, kad traktorius ant laiptų buvo šių protestų dalis.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Protestą, kuriam buvo pasitelktas traktorius, surengė ne ūkininkai
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Protestą, kuriam buvo pasitelktas traktorius, surengė ne ūkininkai

Juoba kad įstaiga, į kurią jis tariamai veržiasi, susijusi su finansais – virš įėjimo užrašyta „Viešųjų finansų centras“. Nors tiesiogiai su pensiniu amžiumi ji nesusijusi, galima spėti, kad protestuotojai susiejo pensijas su finansais.

Lygino su Bastilija

Tačiau nei šios prielaidos, nei komentaras apie ūkininkus nėra teisingi – traktorius nebuvo protestų dėl pensinio amžiaus vėlinimo „dalyvis“, o ant laiptų jis pabuvojo ne pastaruoju metu.

Atvirkštinė vaizdų paieška nuveda ne prie protestų dėl pensinio amžiaus, o prie ankstesnių įvykių.

Vienas pirmųjų išmetamas „Le Parisien“ straipsnis, iliustruotas to paties traktoriaus nuotrauka, tik padaryta iš kitos pusės, jam bevažiuojant laiptais aukštyn.

„Pastarosiomis dienomis keli mokesčių centrai buvo užpulti „geltonųjų liemenių“. Jau užversti mokesčių mokėtojų klausimų apie išskaičiuojamą mokestį, mokesčių pareigūnai skambina pavojaus varpais“, – pradedamas rašinys, publikuotas 2018 m. gruodžio 5 d.

Anot žurnalistų, kaip 1789 m. Bastilija tapo karališkosios savivalės simboliu, taip „dabar mokesčių centrai yra Prancūzijos žmonių nepasitenkinimo mokesčiais simbolis“.

Ekrano nuotr. iš leparisien.fr/Protestas, kuriam buvo pasitelktas traktorius, vyko ne dabar
Ekrano nuotr. iš leparisien.fr/Protestas, kuriam buvo pasitelktas traktorius, vyko ne dabar

Nuo lapkričio 17-osios, pirmos „Geltonųjų liemenių“ mobilizacijos dienos, iki gruodžio pradžios gerokai padaugėjo akcijų prieš vietos mokesčių inspekcijas. To mėnesio pradžioje buvo padegtas vienas mokesčių centras, atakuoti mokesčių inspektorių būstai.

„Geltonosiomis liemenėmis“ pasivadino Prancūzijoje 2018 m. lapkritį susiformavęs protesto judėjimas, iš pradžių rengęs demonstracijas prieš suplanuotą degalų akcizo didinimą, bet ilgainiui suradikalėjęs ir ėmęs reikalauti politinių reformų.

Ta pati laiptais važiuojančio traktoriaus nuotrauka buvo pridėta ir prie interneto laikraščio „Le Populaire du Centre“ straipsnio, kuris pasirodė gera savaite anksčiau. Jame buvo pranešta apie įvykį, kuomet situacija ir nufotografuota.

Rašoma, kad nuotraukoje matyti „Geltonųjų liemenių“ protestas Limože, šalies pietvakariuose esančiame mieste. Demonstracijai prieš aukštas degalų kainas buvo gautas leidimas, traktorių, kuris kauše atvežė mėšlo, įstaigos link atlydėjo policija.

Apie tai pranešė ir „Nouvelle de France“, neįprastos situacijos nuotrauka tuo metu dalijosi daugelis socialinių tinklų vartotojų.

Nuotraukoje matomas traktorius iš tiesų buvo panaudotas per protestą Prancūzijoje, bet ne pastaruoju metu ir taip originaliai protestavo ne ūkininkai ir ne siekiantieji sustabdyti pensinio amžiaus vėliavą. Žemės ūkio mašiną prieš puspenktų metų buvo pasitelkę „Geltonųjų liemenių“ judėjimo dalyviai, tuo metu protestavę prieš dideles degalų kainas.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas