Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 04 14 /2020 04 16

Pasaulinio neonacių tinklo vadeiva – trylikos metų estas

Estijos vidaus saugumo policija (KaPo) sulaikė ekstremistų organizacijos „Feuerkrieg Division“ (liet. Ugnies karo divizija, FKD) vadeivą – trylikos metų paauglį. Grupuotės veikla siekė toli už Estijos ribų.
Kraštutinės dešinės protestas Lenkijoje
Kraštutinės dešinės protestas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Neįvardintame Estijos miestelyje gyvenęs paauglys FKD internetiniuose forumuose buvo žinomas „Commander FKD“ ir „Kriegsherr“ pseudonimais, rašo estonianworld.com.

 Unicorn Riot nuotr./Įtariamo FKD lyderio nuotrauka
Unicorn Riot nuotr./Įtariamo FKD lyderio nuotrauka

Paauglio internetinę veiklą KaPo sustabdė dar sausį, tačiau dėl itin jauno „Commander FKD“ amžiaus jis negali būti teisiamas, neskelbiamas jo vardas. Vis dėlto amžiaus nesutrukdė vaikinui vadovauti organizacijai, suformuotai remiantis JAV neonacių grupuotės „Atomwaffen“ pavyzdžiu.

Aptarinėjo egzekucijas

JAV Antidefamacijos lygos (ADL) duomenimis, FKD idėjos remiasi kraštutine baltųjų viršenybės ideologijos interpretacija, rašo estonianworld.com.

ADL skelbė, kad nors grupuotė susikūrė Estijoje, sparčiausiai jos narių skaičius augo Jungtinėse Valstijose, JAV neonacio Jameso Masono darbų šalininkų gretose.

ADL nuotr./„Feuerkrieg Division“ logotipas
ADL nuotr./„Feuerkrieg Division“ logotipas

Teigiama, kad FKD įkurta 2018 m. spalį Estijoje, tačiau ilgainiui įtraukė narius Belgijoje, Jungtinėje Karalystėje, Airijoje, Nyderlanduose, Norvegijoje, Latvijoje, Vokietijoje ir Rusijoje. Aktyviausiai naujų narių paieškos vyko Kanadoje ir JAV.

Nors pagrindinė FKD veikla – internete, Estijos žurnalistų duomenimis, grupuotė platino smurtą skatinančią, rasistinę ir antisemitinę propagandą.

Savo priešais grupuotė įvardijo žydus, musulmonus, LGBTQ bendruomenę, religinius lyderius ir policiją. Kiek ironiška, kad skelbdami neapykantą islamui, FKD kvietė į „baltųjų džihadą“, šventąjį karą.

Kuomet įtariame kylant tikrą pavojų, įsikišame, kad situacija netaptų blogesnė, nei yra. Būtent todėl taip elgėmės ir šiuo atveju.

Asmeniniuose susirašinėjimuose koduotomis žinutėmis grupuotės nariai aptarinėjo būdus kovoti su „sistema“, pavyzdžiui, grobiant ir žudant oponentus, tuo pat metu džiūgaujant dėl smurtinių neonacių išpuolių visame pasaulyje.

FKD nariai žavėjosi dešimtis žmonių Naujojoje Zelandijoje nužudžiusiu Brentonu Tarrantu, 9 žmones maldos namuose JAV nužudžiusiu Dylanu Roofu, Andersu Breiviku, Adolfu Hitleriu.

Trylikametis bendraamžių nenorėjo

Kadangi grupuotė buvo administruojama internetu, trylikamečiui „Commander FKD“ nuslėpti tapatybę ir amžių nebuvo sudėtinga.

AFP/„Scanpix“ nuotr./2020 m. vasarį JAV prokuroras Brianas Moranas stovi greta „Atomwaffen Divison“ plakato, kurį grupuotė atsiuntė į žurnalisto Chriso Ingallso namus. Panašius plakatus grupuotė siuntė neįtikusiems žurnalistams keliose JAV valstijose.
AFP/„Scanpix“ nuotr./2020 m. vasarį JAV prokuroras Brianas Moranas stovi greta „Atomwaffen Divison“ plakato, kurį grupuotė atsiuntė į žurnalisto Chriso Ingallso namus. Panašius plakatus grupuotė siuntė neįtikusiems žurnalistams keliose JAV valstijose.

Idant efektyviau užsimaskuotų, paauglys nusprendė, kad FKD nariais gali būti asmenys ne jaunesni, nei 16 metų. Estijos žurnalistai pastebi, kad grupuotės nariai nežinojo, kad jų vadovas trimis metais jaunesnis už jauniausius grupės narius.

Grupuotei vadovavęs paauglys veikiausiai buvo vienintelis aktyvus narys Estijoje, tačiau su juo ryšį palaikyti siekė ir daugiau kraštutinių šalies dešiniųjų. Pavyzdžiui, viename trylikamečio sukurtame forume buvo pastebėta naudojantis pseudonimu „Kert Valter“.

Straipsnio autorius pastebi, kad nors forumas buvo sukurtas FKD vadeivos, jis nebuvo skirtas aptarti grupuotės reikalus. Taip pat nėra įrodymų, kad „Kert Valter“ pseudonimu naudojosi būtent R.Kaalepas.

Šiuo pseudonimu ne kartą naudojosi EKRE atstovas Estijos parlamente Ruubenas Kaalepas. Kad kraštutinių dešiniųjų politikas siekia užmegzti ryšius su partneriais užsienyje, nėra paslaptis.

Facebook.com nuotr./R.Kaalepas, D.Petkus, L.Arbočius
Facebook.com nuotr./R.Kaalepas, D.Petkus, L.Arbočius

Pavyzdžiui, šiemet feisbuke nuotrauka su R.Kaalepu dalinosi „Nacionalinio susivienijimo“ tarybos narys Lukas Arbočius ir politinei organizacijai artimas Dovilas Petkus. Visi trys vyrai demonstruoja visame pasaulyje kraštutinės dešinės šalininkų naudojamą simbolį.

Skelbė, kad žudys žydus

FKD nariai privačiomis žinutėmis dalijosi informacija, kaip gauti ginklų. Kai kurie grupuotės nariai dalijosi nuotraukomis su savo turimais šaunamaisiais ginklais, veidus slėpdami po kaukolės simboliu padabintomis kaukėmis.

Estonianworld.com pastebi, kad 2018 ir 2019 m. R.Kaalepas EKRE jaunimo sambūriui „Sinine Äratus“ rengė ginklų valdymo mokymus, kuriuose buvo treniruojamasi naudoti pistoletus ir šaunamuosius ginklus. Treniruočių dalyviai dalijosi nuotraukomis socialiniuose tinkluose, vienas nuotraukoje matomas vaikinas pasidabinęs FKD narių pamėgta kaukolės kauke.

„Sinine Äratus“ feisbuko paskyra/EKRE jaunimo organizacijos „Sinine Äratus“ renginys. R.Kaalepas – viduryje.
„Sinine Äratus“ feisbuko paskyra/EKRE jaunimo organizacijos „Sinine Äratus“ renginys. R.Kaalepas – viduryje.

Tuo metu trylikametis estas FKD internetiniame forume skatino „Hitlerio vardu prievartauti krikščiones vienuoles“, siūlė A.Breivikui ir B.Tarrantui siųsti kalėdinius sveikinimus.

Vis dėlto daugiausia dėmesio grupuotės nariai skyrė diskusijoms apie „sistemą“, „žydų proteguojamą vakarietišką gyvenimo būdą“, bankus ir tarptautines korporacijas. Trylikametis estas skelbėsi žudysiąs žydų vaikus, jei tik išgyvens.

Didžiausią pavojų, anot Estijos žurnalistų, kelia tai, kad susibūrę į uždaras grupes kraštutiniai dešinieji skatina vieni kitus veikti ne tik internete, bet ir realybėje. Pavyzdžiui, keli FKD nariai kitose šalyse dėl savo veiklos buvo sulaikyti.

KaPo atstovas Alaras Ridamae Estijos žurnalistams teigė, kad internetinis radikalumas yra globalus fenomenas, kurį stengiasi sutramdyti dirbant su tarptautiniais partneriais.

„Kuomet įtariame kylant tikrą pavojų įsikišame, kad situacija netaptų blogesnė, nei yra. Būtent todėl taip elgėmės ir šiuo atveju“, – apie dėmesį FKD kalbėjo A.Ridamae.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus