Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pasaulio lyderiai „Hamas“ veiksmus prilygina Holokaustui – kaip dėl to jaučiasi jį išgyvenę žydai?

Kai ateina naktis, Sariną Blumenfeld užklumpa prisiminimai apie tai, ką ji išgyveno per Holokaustą. Moteriai sunku susidoroti su žudynėmis, kurios įvyko, kai „Hamas“ grupuotės kovotojai įžengė į Izraelį iš Gazos Ruožo ir nužudė 1400 žmonių, jaudinantį pokalbį su Holokaustą išgyvenusiais žydais skelbia naujienų agentūra „Reuters“.
Holokaustą išgyvenusi žydė Sariną Blumenfeld savo namuose Izraelyje
Holokaustą išgyvenusi žydė Sariną Blumenfeld savo namuose Izraelyje / „Reuters“/„Scanpix“

89 metų S.Blumenfeld yra viena iš dešimčių tūkstančių Izraelyje gyvenančių vyresnio amžiaus žmonių, išgyvenusių nacių vykdytą Holokaustą, o dabar jie vėl yra priversti susidurti su karo realybe. Negana to, daugiau kaip 220 izraeliečių po „Hamas“ įvykdyto išpuolio spalio 7 d. tapo įkaitais.

„Visa tai man primena, ką mes išgyvenome per Holokaustą ir kiek daug kentėjome“, – pasakojo moteris agentūros žurnalistams iš savo namų pakrantės mieste Ašdode, kuris yra už 40 km nuo Gazos Ruožo teritorijos ir dažnai tampa „Hamas" apšaudymo taikiniu.

Žydų persekiojimas XX a. Europoje įsirėžė į kolektyvinę Izraelio atmintį, o po spalio 7 d. „Hamas“ išpuolio šalies ir užsienio lyderiai suskubo priminti Holokaustą, kai naciai ir jų kolaborantai vokiečių okupuotoje Europoje sistemingai išžudė apie šešis milijonus žydų.

„Drįsčiau teigti, kad tai buvo pražūtingiausia diena žydams nuo Holokausto laikų“, – spalio 11 d. pareiškė Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas. Tuo tarpu Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu antradienį nesilaikė jokio politinio korektiškumo ir pasakė, kad „Hamas“ žudė vaikus taip, kaip tai darė naciai.

Rivkah Har Arieh, gyvenanti Neot Mordechajuje, kuris yra už 3 km nuo Libano sienos Izraelio šiaurėje, atviravo, kad jaučia nerimą dėl garsių Izraelio kariuomenės ir „Hezbollah“ kovotojų susišaudymų.

„Aš išgyvenau Holokaustą ir visus karus, bet dabar nėra taip, kaip anksčiau, triukšmas yra kurtinantis. Turėsime priprasti net prie to“, – liūdnai pasakė 92 metų moteris.

„Man skauda ir dėl nužudytų žmonių, kurie liko be namų, ir dėl visų laidotuvių šiame krašte“, – pridūrė ji.

„AP“/„Scanpix“/Asociatyvi nuotr.
„AP“/„Scanpix“/Asociatyvi nuotr.

Po pasaulį sukrėtusio išpuolio Izraelis ėmėsi atsakomųjų veiksmų ir įvedė visišką Gazos Ruožo blokadą, pradėjo oro antskrydžius šioje teritorijoje, per kuriuos iki šiol, „Hamas“ valdomos Sveikatos ministerijos teigimu, žuvo 5791 palestinietis, įskaitant 2360 vaikų.

Har Arieh, kuri būdama dar mergaitė dalį Antrojo pasaulinio karo metų praleido namų arešte Bulgarijoje, kur aštuonios šeimos buvo priverstos gyventi keturiuose kambariuose, sakė suprantanti, kad palestiniečiai Gazoje kenčia.

„Nėra gerai, kad visa tai vyksta. Niekas to nenori, bet tai yra pasekmė to, ką jie („Hamas“) padarė.“

Holokausto aukų gerovės fondo darbuotoja: Sakyti, kad tai blogiau nei naciai, manau, Holokaustą išgyvenusiam žmogui tai yra blogiausias dirgiklis.

Remiantis naujausiu tyrimu, kurį balandžio mėn. paskelbė vyriausybinė Holokaustą išgyvenusių asmenų teisių tarnyba, Izraelyje buvo 147 199 išgyvenę asmenys, kurių amžiaus vidurkis – 85 metai, iš jų 462 buvo vyresni nei 100 metų.

Daugeliui jų pavyko ištverti sunkias sąlygas per COVID pandemiją, tačiau dabartinis karas Gazoje sukėlė naują streso ir nerimo lygį, pabrėžė Tel Avive gyvenanti Shelly Feigenblat, socialinė darbuotoja iš ne pelno siekiančios Holokausto aukų gerovės fondo.

„Kai kurie iš jų net nenori eiti į bombų slėptuvę. Jie tokie prislėgti, kad jiems nerūpi, ar jie gyvens, ar mirs“, – pažymėjo moteris ir pridūrė, kad viskas, kas įvyko, „neabejotinai sukėlė potrauminio streso sutrikimą“.

„Sakyti, kad tai blogiau nei naciai, manau, Holokaustą išgyvenusiam žmogui tai yra blogiausias dirgiklis“, – atkreipė dėmesį Sh.Feigenblat.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?