Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pasaulio lyderiai reiškia susirūpinimą dėl augančios įtampos tarp Izraelio ir „Hezbollah“

Pasaulio lyderiai antradienį reiškė susirūpinimą dėl didėjančios įtampos tarp Izraelio ir „Hezbollah“ po to, kai per žydų valstybės smūgius Libane žuvo 558 žmonės. 
JACK GUEZ / AFP
JACK GUEZ / AFP

„Hezbollah“ ir Izraelio pajėgos nuo karo Gazos Ruože pradžios kone kasdien apsikeičia ugnimi pasienio rajonuose. „Hezbollah“ sako, kad taip remia palestiniečių islamistų judėjimą „Hamas“, kurio beprecedentis spalio 7 dienos išpuolis prieš Izraelį išprovokavo karą Gazos Ruože.

Tačiau pirmadienį per Izraelio smūgius Libane žuvo 558 žmonės, įskaitant 50 vaikų, teigia šalies Sveikatos apsaugos ministerija.

Tai didžiausias aukų skaičius per vieną dieną nuo 2006-ųjų, kai „Hezbollah“ ir žydų valstybė buvo įsivėlę į niokojantį karą.

Apsikeitimas ugnimi tęsėsi ir antradienį.

Atakos surengtos po koordinuotų ryšių įrenginių sprogimų praėjusią savaitę, kai žuvo 39 žmonės, o dar tūkstančiai buvo sužeisti.

Tai sukėlė baimę, kad Artimuosiuose Rytuose gali kilti dar vienas didelio masto konfliktas. 

Toliau pateikiame įvairių pasaulio šalių lyderių ir tarptautinių organizacijų išreikštas pozicijas: susirūpinimą ir raginimus vengti tolesnio eskalavimo. 

Jungtinės Tautos

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) sakė esantis „labai susirūpinęs dėl paaštrėjusios padėties (...) ir didelio civilių, įskaitant vaikus ir moteris, aukų skaičiaus“, nurodė jo atstovas spaudai Stephane'as Dujarricas (Stefanas Diužarikas).

„Vakar ir per naktį dešimtys tūkstančių žmonių buvo priversti palikti savo namus ir jų skaičius toliau auga“, – Ženevoje sakė Jungtinių Tautų pabėgėlių agentūros UNHCR atstovas Matthew Saltmarshas (Metjus Soltmaršas).

Jungtinės Valstijos

Izraelio artimiausia sąjungininkė JAV ragina žydų valstybę nepradėti antžeminio puolimo, nukreipto prieš „Hezbollah“. 

„Akivaizdu, kad nemanome, jog antžeminė invazija į Libaną padės sumažinti įtampą regione ir užkirsti kelią smurto eskalavimui“, – pareiškė aukšto rango JAV pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga. 

Europos Sąjunga

„Esame beveik visiškame kare“, – pirmadienį pareiškė Europos Sąjungos vyriausiasis diplomatas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis). 

„Matome daugiau karinių smūgių, daugiau žalos, daugiau šalutinių poveikių, daugiau aukų (...). Visi turi sutelkti visus pajėgumus, kad tai sustabdytų“, – pridūrė jis. 

Iranas

„Negalime leisti, kad Libanas taptų dar viena Gaza Izraelio rankose“, – televizijai CNN sakė Irano prezidentas Masoudas Pezeshkianas (Masudas Pezeškianas), paklaustas, ar Teheranas pasinaudos savo turima įtaka „Hezbollah“, kad paragintų laikytis santūrumo. 

„Hebzollah negali viena pasipriešinti šaliai, kurią gina, remia ir aprūpina Vakarų šalys, Europos šalys ir Jungtinės Valstijos“, – pridūrė iraniečių prezidentas. 

Kinija

Kinijos vyriausiasis diplomatas Wang Yi (Vang I) pareiškė: „Mes atidžiai stebime įvykius regione, ypač neseniai įvykusį ryšių įrangos sprogimą Libane, ir griežtai nepritariame beatodairiškiems išpuoliams prieš civilius gyventojus.“

Vėliau antradienį Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Lin Jianas (Lin Dzianas), atsakydamas į klausimą apie Izraelio smūgius, pareiškė, kad Pekinas yra sukrėstas šio incidento. 

Jordanija

Jordanijos karalius Abdullah II (Abdula II) paragino tarptautinę bendruomenę imtis veiksmų, kad būtų sustabdytas „Izraelio eskalavimo pavojus“ Libane ir apsaugoti civiliai gyventojai.

Rūmų išplatintame pareiškime priduriama, kad karalius per pokalbį telefonu su Libano laikinuoju ministru pirmininku Najibu Mikati (Nadžibu Mikati) pareiškė, kad „eskalacijos regione sustabdymas prasideda nuo neatidėliotino karo Gazoje nutraukimo.“ 

Kataras

Antradienį Kataras „kuo griežčiausiai pasmerkė Izraelio agresiją Libane“, sakoma pranešime. 

Pagrindinis derybų dėl ugnies nutraukimo Gazos Ruože tarpininkas pridūrė, kad dėl eskalacijos „regionas atsidūrė ant bedugnės krašto ir patiria dar didesnę įtampą“.

Rusija

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas žurnalistams sakė, kad Rusija Izraelio pirmadienio smūgius Libanui vertina kaip potencialiai pavojingą veiksmą, kuris gali pabloginti padėtį regione ir prisidėti prie destabilizacijos. 

„Žinoma, tai mums kelia didžiulį susirūpinimą ir nerimą“, – pridūrė jis. 

Jungtinė Karalystė

Jungtinės Karalystės premjeras Keiras Starmeris (Kiras Starmeris) antradienį paragino Izraelį ir „Hezbollah“ mažinti įtampą.

„Dar kartą raginu laikytis santūrumo ir deeskaluoti padėtį Libano ir Izraelio pasienyje“, – sakė K. Starmeris Leiboristų partijos konferencijoje Liverpulyje, šiaurės vakarų Anglijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas