Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulio šalys skuba teikti pagalbą Turkijai ir Sirijai po žemės drebėjimo

Po galingo žemės drebėjimo Turkijoje ir Sirijoje, per kurį žuvo daugiau nei 5 000 žmonių, viso pasaulio šalys suskubo siųsti pagalbą ir gelbėtojų pajėgas.
Gelbėjimo darbai Turkijos mieste Adanoje
Gelbėjimo darbai Turkijos mieste Adanoje / „AP“/„Scanpix“

Pagalbos pasiūlymų sulaukta iš viso pasaulio. Pirmadienį Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pranešė, jog net 45 šalys pasiūlė savo pagalbą su gamtos stichija susidūrusiai Turkijai.

Naujienų agentūra AFP apžvelgė dalį pagrindinių paramos pažadų.

Europos Sąjunga

Europos Sąjunga į pagalbą Turkijai sutelkė 27 paieškos ir gelbėjimo bei medicinos komandas iš 19 šalių, daugiau kaip 1 150 gelbėtojų ir 70 gelbėjimo šunų, antradienį patvirtino ES krizių valdymo komisaras Janezas Lenarčičius.

Jungtinės Valstijos

Prezidentas Joe Bidenas teigė, kad JAV komandos „skubiai siunčiamos padėti Turkijos paieškos ir gelbėjimo darbams“.

Nacionalinio saugumo atstovas spaudai Johnas Kirby sakė, kad JAV siunčia dvi paieškos ir gelbėjimo grupes, kuriose dirba po 79 žmones, o Pentagonas ir JAV tarptautinės plėtros agentūra (USAID) koordinuoja savo veiksmus su Turkijos kolegomis.

Kinija

Kinija pranešė, kad antradienį Turkijoje darbą pradėjo pirmosios Kinijos gelbėtojų komandos ir kad ji siunčia 5,51 mln. eurų vertės skubios pagalbos, įskaitant gelbėtojų ir medikų komandas, pranešė valstybinė žiniasklaida.

Kinijos tarptautinio vystomojo bendradarbiavimo agentūros direktoriaus pavaduotojas Deng Boqingas valstybiniam transliuotojui CCTV teigė, kad Pekinas taip pat koordinuos „skubiai reikalingos nelaimės padarinių likvidavimo įrangos Sirijai“ teikimą, tačiau nenurodė, kiek jos bus išsiųsta.

Jungtinė Karalystė

Užsienio reikalų sekretorius Jamesas Cleverly sakė, kad JK siunčia 76 paieškos ir gelbėjimo specialistų komandą, įrangą ir gelbėjimo šunis. JK taip pat siunčia skubios medicinos pagalbos komandą, kuri įvertins padėtį vietoje.

Rusija

Prezidentas Vladimiras Putinas per pokalbius telefonu su Sirijos prezidentu Basharu al Assadu ir Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu pažadėjo nusiųsti Rusijos komandas į abi šalis.

Gynybos ministerija teigė, kad 300 Sirijoje dislokuotų kariškių padeda tvarkyti teritoriją.

„IMAGO“/„Scanpix“/Berlyne renkama parama Turkijai
„IMAGO“/„Scanpix“/Berlyne renkama parama Turkijai

Jungtinės Tautos

„Mūsų komandos dirba vietoje, vertina poreikius ir teikia pagalbą. Tikimės, kad tarptautinė bendruomenė padės tūkstančiams nuo šios nelaimės nukentėjusių šeimų, iš kurių daugeliui jau ir taip labai reikėjo humanitarinės pagalbos tose vietovėse, į kurias sunku patekti“, – sakė JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas.

Indija

Užsienio reikalų ministerija nurodė, kad į nukentėjusią teritoriją pasirengusios išskristi dvi Indijos nacionalinių reagavimo į nelaimes pajėgų komandos, kurias sudaro 100 darbuotojų, kinologų su šunimis būriai ir įranga. Taip pat buvo ruošiami gydytojai ir paramedikai su medikamentais.

Ministras pirmininkas Narendra Modi pareiškė, kad jam labai skaudu dėl žūčių Turkijoje, su kuria Indija palaiko šaltus santykius, ir Sirijoje.

Vokietija

Vidaus reikalų ministrė Nancy Faeser teigė, kad Vokietija, kurioje gyvena apie tris milijonus turkų kilmės žmonių, „sutelks visą įmanomą pagalbą“.

Ukraina

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad jo karo nualinta šalis yra „pasirengusi suteikti reikiamą pagalbą nelaimės padariniams įveikti“.

Graikija

Turkijos istorinės priešininkės Graikijos, kurios santykiai su Ankara yra pašliję dėl daugybės pasienio ir kultūrinių ginčų, ministras pirmininkas Kiriakas Micotakis pažadėjo panaudoti „visas turimas pajėgas“, kad padėtų savo kaimynei.

„Reuters“/„Scanpix“/Turkijos bendruomenė Berlyne ruošia paramos paketą
„Reuters“/„Scanpix“/Turkijos bendruomenė Berlyne ruošia paramos paketą

Izraelis

Ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu pareiškė, kad diplomatiniais kanalais gavęs prašymą patvirtino pagalbos Sirijai, kurios vyriausybė nepripažįsta Izraelio, siuntimą. Damasko pareigūnas paneigė, kad jie prašė pagalbos.

Vyriausybė taip pat siųs humanitarinę pagalbą Turkijai, sakė B.Netanyahu.

Persijos įlankos šalys

Kataras pranešė, kad į Turkiją atsiųs 120 gelbėtojų, taip pat „lauko ligoninę, pagalbos priemones, palapines ir žiemos reikmenis“.

Jungtiniai Arabų Emyratai pažadėjo suteikti Sirijai maždaug 12,7 mln. eurų vertės pagalbą, įskaitant paieškos ir gelbėjimo komandas bei skubios pagalbos priemones.

Oficialioji naujienų agentūra WAM pranešė, kad JAE jau išsiuntė pirmąjį lėktuvą į pietų Turkiją, kur planuoja įkurti lauko ligoninę.

Iranas

Iranas yra pasirengęs suteikti „neatidėliotiną pagalbą šioms dviem draugiškoms tautoms“, pareiškė prezidentas Ebrahimas Raisi ir pareiškė užuojautą dėl „skaudaus incidento“.

„Reuters“/„Scanpix“/Vokietijos turkų bendruomenė renka paramą Turkijai
„Reuters“/„Scanpix“/Vokietijos turkų bendruomenė renka paramą Turkijai

Alžyras

Šalis į Turkiją išsiuntė 89 narių, įskaitant medikus, rizikos valdymo komandą su 17 tonų įrangos, o kita komanda vyks į Siriją, pranešė civilinė sauga.

Tunisas

Prezidentas Kaisas Saiedas nurodė suteikti humanitarinę pagalbą Turkijai ir Sirijai, įskaitant 14 tonų antklodžių ir maisto, pranešė pareigūnai. Tunisas taip pat paragino kariniais orlaiviais nuskraidinti savanorius medikus.

Japonija

Japonijos, kurioje dažnai vyksta žemės drebėjimai, vyriausybė į Turkiją išsiuntė Japonijos nelaimių padarinių likvidavimo gelbėjimo komandą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento