Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 03 10 /2020 03 11

Koronavirusas: Italijoje aukų skaičius perkopė 600, pirmasis atvejis patvirtintas ir Turkijoje

Pasaulyje mirties nuo koronaviruso atvejų skaičius antradienį viršijo 4 tūkst., rodo naujienų agentūros AFP kaupiami duomenys, Kinijai pranešus apie 17 naujų mirties atvejų. Jungtinėse Valstijose per parą nustatyti 205 nauji užsikrėtimo koronavirusu atvejai, o bendras infekuotųjų skaičius padidėjo iki 717. Baltarusijoje paskelbta apie tris naujus užsikrėtimo atvejus. Lenkijoje užsikrėtė vienas kariuomenės vadų. Pranešama, kad Italijoje aukų skaičius jau viršijo 600. Pirmasis koronaviruso atvejis užfiksuotas ir Turkijoje.
Pasitinkami kruizinio laivo keleiviai
Pasitinkami kruizinio laivo keleiviai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Virusu COVID-19 visame pasaulyje užsikrėtė daugiau nei 114 tūkst. žmonių, jis nusinešė per 4 tūkst. gyvybių.

Lietuvoje kol kas nustatytas vienas užsikrėtimo koronavirusu atvejis – susirgo 39 metų šiaulietė, grįžusi iš Italijos.

Italijoje sparčiai augant mirčių nuo koronaviruso skaičiui, premjeras Giuseppe Conte pirmadienį pranešė apie visoje šalyje skelbiamą karantiną. Daugiau informacijos apie situaciją Italijoje skaitykite čia.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Turkijoje – pirmasis koronaviruso atvejis

00:22

Antradienio vakarą apie pirmąjį užfiksuotą koronaviruso atvejį pranešė ir Turkija. Koronavirusu užsikrėtęs žmogus šiuo metu izoliuotas ir gydomas ligoninėje.

Vėlyvą antradienio vakarą spaudos konferencijos metu Turkijos sveikatos ministras Fahrettin Koca paskelbė, kad žmogus koronavirusu užsikrėtė keliaudamas po Europą.

Jis taip pat paragino savo šalies piliečius, jei nėra didelės būtinybės, nekeliauti į užsienį. O grįžusiems iš kelionių nurodė 14 dienų laikytis karantino. 

Susirgusiojo asmens šeimos nariai, anot ministro, taip pat yra stebimi.

Berlyne dėl koronaviruso atšaukiami dideli kultūriniai renginiai

22:33

Siekiant užkirsti kelią naujojo koronaviruso plitimui, Berlyno teatruose, operose ir koncertų salėse nuo trečiadienio atšaukiami dideli kultūriniai renginiai, pranešė Vokietijos sostinės pareigūnai.

Šios priemonės galios iki balandžio 19-osios. Be kita ko, bus atšaukta koncertų žymiojoje Berlyno filharmonijoje, sakė Berlyno kultūros senatorius Klausas Ledereris, pridūręs, kad nors ir gaila atšaukti renginius, „bet kažkam reikia prisiimti atsakomybę“.

Mažesnių – iki 500 dalyvių pritraukiančių – renginių organizatoriai turės nuspręsti individualiai, ar juos atšaukti, vadovaudamiesi federalinio ligų kontrolės centro gairėmis.

Vokietijos sveikatos ministras Jensas Spahnas paragino šalį atšaukti daugiau nei 1 000 dalyvių skirtus renginius, kai užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejų skaičius šalyje išaugo iki 1 100.

Kelios „Bundesliga“ futbolo rungtynės vyks be žiūrovų, be to, Vokietija praėjusią savaitę atšaukė keletą didelių renginių, įskaitant Berlyno turizmo parodą ITB, pramonės parodą „Hannover Messe“ ir Leipcigo knygų mugę.

Labiausiai nuo koronaviruso šalyje nukentėjo Šiaurės Reinas-Vestfalija, daugiausiai gyventojų turinti Vokietijos žemė. Joje taip pat užfiksuoti du mirties nuo koronaviruso atvejai.

Ispanija dėl koronaviruso stabdo visus skrydžius iš Italijos

22:06

Ispanijos vyriausybė antradienį paskelbė dėl plintančio koronaviruso dviem savaitėms stabdanti visą oro susisiekimą iš Italijos.

„Ši priemonė taikoma visiems tiesioginiams skrydžiams iš Italijos oro uostų į Ispaniją“, – pažymima oficialiajame leidinyje paskelbtame nutarime, kuris įsigalios vidurnaktį ir galios iki kovo 25 dienos.

Vienintelės išimtys bus taikomos vyriausybės orlaiviams, taip pat orlaiviams, kuriais gabenama medicininė arba humanitarinė pagalba.

Šios priemonės buvo imtasi po to, kai Italija, kurioje naujuoju koronavirusu užsikrėtė per 9 tūkst. žmonių, o mirė – daugiau nei 450, ėmėsi griežtų karantino priemonių visoje šalies teritorijoje.

Pagal atvykstančių skrydžių skaičių, Italija yra trečia pagal dydį Ispanijos rinka – 2019 metais į Ispaniją iš Italijos daugiau nei 106 tūkst. skrydžių atvyko apie 16 mln. keleivių.

Skrydžiai į Italiją oficialiajame leidinyje nebuvo paminėti.

Italijoje nuo koronaviruso mirė 631 žmogus

20:07

Antradienio vakarą pranešama, kad Italijoje nuo koronaviruso iš viso mirė 631 žmogus. Per pastarąją parą nuo šio Italijoje itin išplitusio viruso protrūkio mirė 168 žmonės, pranešė Civilinės saugos departamento vadovas Angelas Borellis.

Užsikrėtimų skaičius naujuoju koronavirusu šalyje jau viršijo 10 tūkst. Skaičiuojama, kad koronavirusu šiuo metu iš viso yra užsikrėtę 10,149 žmonės.

15min primena, kad Italijoje sparčiai augant mirčių nuo koronaviruso skaičiui, premjeras Giuseppe Conte pirmadienį pranešė apie visoje šalyje skelbiamą karantiną. Daugiau informacijos apie situaciją Italijoje skaitykite čia.

 

ES palaiko Italijos „drąsias priemones“ kovai su koronavirusu

18:08

Europos Sąjunga antradienį gyrė Italiją už jos „drąsius“ veiksmus, siekiant sustabdyti koronaviruso protrūkį, ir pažadėjo visą įmanomą Briuselio pagalbą.

„Mes giriame Italijos pareigūnus už labai drąsias priemones, kurių jie imasi“, – žurnalistams sakė Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas Valdis Dombrovskis.

„Mes žinome, kad jos italams sukelia didelę įtampą, bet dabar geriau imtis tų drąsių priemonių, kad nuo viruso būtų apsaugota kuo daugiau žmonių“, – pareiškė jis.

Užsikrėtė Vokietijoje

16:52

Lenkijos ginkluotųjų pajėgų vienam iš vadų, generolui Jaroslawui Mikai patvirtintas koronovirusas, praneša tvn24.pl. Tai patvirtino Lenkijos krašto apsaugos ministerija. Karininkas pateko į ligoninę Varšuvoje. Jis penktadienį grįžo iš Vokietijos, kur vyko karinis pasitarimas. J.Mika yra vienas iš 20-ies šiuo virusu išsikrėtusių asmenų Lenkijoje.

Kartu vykę asmenys karantinuojami, pats vadas jaučiasi gerai. Vos grįžęs iš Vokietijos jis sulaukė NATO atstovų žinios, kad vienam iš susitikimo dalyvių nustatytas koronavirusas, todėl rekomenduota visiems buvusiems saviizoliuotis. Pirmadienį generolui taip pat patvirtinta ši liga.

Estijoje užsikrėtusiųjų koronavirusu padaugėjo iki 13

16:46

Estijoje antradienį buvo diagnozuotas koronavirusas vienam piliečiui, sugrįžusiam namo iš šiaurės Italijos per Ženevą – taigi, bendras infekuotųjų skaičius šioje šalyje padidėjo iki 13.

Sveikatos apsaugos komisija taip pat pranešė, kad infekcija buvo patvirtinta dar keliems estams: iš Italijos bei Prancūzijos sugrįžusiems dviem Talino gyventojams ir iš Italijos per Ženevą ir Helsinkį parskridusiam piliečiui.

Pasak pareigūnų, visi užsikrėtusieji yra geros būklės; vienas iš jų gydomas ligoninėje.

Kongo DR patvirtintas pirmas užsikrėtimo koronavirusu atvejis

16:43

Kongo Demokratinėje Respublikoje nustatytas pirmasis užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejis, antradienį patvirtino Sveikatos ministerija.

Virusas nustatytas sostinėje Kinšasoje vienam Belgijos piliečiui. Kongo DR jis vieši jau kelias dienas, sakė sveikatos ministras Eteni Longondo, pridūręs, kad pacientas izoliuotas ligoninėje.

Čekijoje uždaromos mokyklos

16:43

Čekija antradienį paskelbė, kad uždarys visas mokyklas, kaimyninė Slovakija stabdo pamaldas bažnyčiose, o Lenkija atšaukė masinius renginius, Europai siekiant sustabdyti mirtinai pavojingo naujojo koronaviruso plitimą.

„Geriau imtis prevencijos, o ne spręsti problemą vėliau, arba net per vėlai, kaip tai daroma Italijoje“, – žurnalistams sakė Čekijos ministras pirmininkas Andrejus Babišas.

Jis pažymėjo, kad pradinės ir vidurinės mokyklos nuo trečiadienio bus uždarytos iki atskiro pranešimo ir kad šioje 10,6 mln. gyventojų turinčioje šalyje bus draudžiami visi renginiai, skirti daugiau nei 100 dalyvių.

Iki antradienio Praha pranešė apie 40 užsikrėtimo koronavirusu atvejų, o šiauriau esanti jos kaimyninė Lenkija, turinčti 38 mln. gyventojų – apie 18 tokių atvejų.

Tuo metu Slovakijoje kadenciją baigiantis ministras pirmininkas Peteris Pellegrini sakė, kad katalikų vyskupai atšaukė pamaldas iki kovo 23 dienos.

Slovakija, kur patvirtinti septyni susirgimo atvejai, dviem savaitėms uždraudė masinius susibūrimus ir liepė visiems piliečiams, grįžtantiems iš koronaviruso židinių Kinijoje, Pietų Korėjoje, Irane ir Italijoje 14 dienų savarankiškai laikytis namų karantino.

Šią savaitę sostinėje Bratislavoje lieka uždaryti visi universitetai, mokyklos ir vaikų darželiai.

Lenkija taip pat uždraudė organizuoti masinius renginius ir nusprendė tikrinti keleivius ne tik Vokietijos ir Čekijos pasienyje, bet ir prie Ukrainos, Baltarusijos ir Lietuvos sienų.

Keliais, geležinkeliais ar keltais atvykstantiems keliautojams matuojama temperatūra, taip pat renkami kontaktiniai duomenys, kad prireikus su jais būtų galima susisiekti.

Lenkijoje didžioji dalis koronaviruso sukeliama liga COVID-19 sergančių pacientų užsikrėtė lankydamiesi Vokietijoje.

Lenkijos nacionalinė futbolo asociacija PZNP taip pat paskelbė, kad sirgaliams bus uždrausta stebėti vėliau šį mėnesį turinčias įvykti dvejas draugiškas rungtynes su Suomija ir Ukraina.

Prancūzų miestelio meras gina viruso protrūkio metu surengtą „smurfų“ susibūrimą

16:15

Vieno Prancūzijos miestelio meras antradienį apgynė sprendimą praėjusį savaitgalį surengti rekordą viršijusį 3 500 smurfais apsirengusių žmonių susibūrimą, nesureikšmindamas kaltinimų, kad tas renginys padidino koronaviruso plitimo riziką.

„Neturime liautis gyventi... tai buvo proga pasakyti, kad esame gyvi“, – naujienų agentūrai AFP sakė šalies vakaruose esančio Landerno meras Patrickas Leclercas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Smurfų“ susibūrimas Prancūzijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Smurfų“ susibūrimas Prancūzijoje

Renginys įvyko diena prieš tai, ka Prancūzija uždraudė visus daugiau nei 1 000 žmonių susibūrimus, siekdama užkirsti kelią virusui, kuriuo šalyje užsikrėtė 1 412 žmonių ir nuo kurio mirė 25 asmenys.

„Smurfų“ susibūrimas sulaukė nemažai kritikos, ypač iš Italijos, labiausiai viruso paveiktos Europos šalies, žiniasklaidos. Pavyzdžiui, laikraštis „La Repubblica“ pavadino renginį „potencialiai labai pavojinga virusine bomba“, o laikraštis „Il Secolo XIX“ pavadino renginį „neatsakingu žingsniu“, kuris galėtų reikšmingai padidinti pavojų užsikrėsti.

Bretanėje esantį miestelį šeštadienį užplūdo belgų animacinio filmo apie mėlynus į žmones panašius padarėlius, gyvenančius grybų formos namuose, gerbėjai; jie siekė viršyti pasaulio „smurfų“ susibūrimo rekordą.

P.Leclercas tvirtino, kad dalyviai, mėlynai nusidažę rankas bei veidus ir užsidėję baltas smailias kepures, nepažeidė jokių draudimų ir kad tai buvo būtinas priešnuodis „tvyrančiam niūrumui“.

„Ruošėmės ištisą mėnesį“, – per šeštadienį vykusį renginį AFP pareiškė Isabelle prisistačiusi „smurfė“.

„Gavome savo kostiumus iš apylinkių parduotuvių, ir tuomet pagalvojame, kad mums būtų naudinga bus šiek tiek pasilinksminti“, – pridūrė ji.

Vatikane Šv.Petro aikštė ir bazilika turistams uždarytos iki balandžio 3 dienos

15:55

Vatikano Šv. Petro aikštė ir joje esanti bazilika antradienį buvo uždarytos turistams, siekiant sustabdyti naujo koronaviruso plitimą.

Kaip pranešė Šventasis Sostas, ši apsaugos priemonė bus taikoma iki balandžio 3 dienos. Tą dieną turėtų baigtis ir kitų viešų susibūrimų draudimas Italijoje.

Iranas pranešė apie 54 naujus mirties nuo koronaviruso atvejus

15:05

Iranas antradienį pranešė, kad nuo naujojo koronaviruso per pastarąją parą mirė 54 žmonės – tai yra didžiausias per vieną dieną mirusių asmenų skaičius nuo ligos protrūkio pradžios šalyje.

Atsižvelgiant į naujausius mirties atvejus, užkratas iš viso pasiglemžė 291 gyvybę šiitiškoje respublikoje, per televiziją transliuotoje spaudos konferencijoje sakė Sveikatos ministerijos atstovas Kianoushas Jahanpouras.

Jis pridūrė, kad taip pat buvo nustatyti 881 naujas užsikrėtimo atvejis – taigi, bendras infekuotųjų skaičius pasiekė 8 042.

Tačiau „2 731 žmogus – o tai yra maždaug 10 kartų daugiau nei prarastų mūsų brangių tautiečių – pasveiko ir buvo išrašyta iš ligoninių“, – pareiškė K.Jahanpouras.

„Scanpix“ nuotr./Teheranas
„Scanpix“ nuotr./Teheranas

Sostinė Teheranas, kur užfiksuoti 2 114 atvejai, tebėra viena labiausiai nukentėjusių šalies dalių.

Apie 253 naujus užsikrėtimo atvejus pranešusi šiaurinė Mazandarano provincija, kur šiuo metu iš viso gydomi 886 pacientai, užėmė antrąją vietą, o trečiąją – 751 infekuotąjį turintis Komas, šiitų piligrimų lankomas miestas, esantis piečiau Teherano, kur buvo nustatytas pirmasis užsikrėtimo atvejis.

Komas yra su Kaspijos jūra besiribojantis regionas, pritraukiantis daug turistų, ypač minint kovo 20 dieną švenčiamus iraniečių Naujuosius metus.

Iranas kol kas oficialiai neįvedė jokio karantino, tačiau valdžios institucijos ne kartą ragino žmones susilaikyti nuo kelionių ir, siekdamos atgrasyti nuo kelionių, pradėjo uždarinėti viešbučius bei kitas apgyvendinimo įstaigas.

Eurokomisarai ragina Europą imtis vieningo atsako į koronaviruso epidemiją

14:19

Europos Sąjungoje aštrėja padėtis dėl naujojo koronaviruso plitimo, todėl artimiausios savaitės bus lemiamos blokui, antradienį perspėjo ES sveikatos ir maisto saugos komisarė Stela Kirjakides.

„Valstybės narės turėtų sutelkti dėmesį pastangas sustabdyti viruso plitimą, ypač tuo metu, kai užsikrėtimo atvejų skaičius yra ribotas. Pirmasis prioritetas yra sulėtinti viruso plitimą, kad mūsų sveikatos apsaugos sistemos turėtų pakankamai laiko imtis veiksmų, kad užkirstų kelią padėties aštrėjimui“, – sakė EK narė Europos Parlamento sesijoje, per kurią buvo svarstomas atsakas į epidemiją.

„Pasekmės europiečiams ir ekonominiam gyvenimui bus reikšmingos. Padėtis nėra paprasta“, – pripažino S.Kirjakides.

Ji pabrėžė, kad nesant bendrų Bendrijos veiksmų nebus įmanoma suvaldyti krizę, ir paragino gyventojus bei vyriausybes parodyti solidarumą.

„Būtina imtis bendrų veiksmų ir sutelkti išteklius, informaciją, kompetenciją, įrangą“, – pažymėjo pareigūnė.

Ji pridūrė, kad liga plinta ES valstybėse pagal skirtingus scenarijus.

„Paraginau visas valstybes nares suaktyvinti pasirengimo programas, ir paskatinau jas pasiruošti būsimiems scenarijams, – sakė S.Kirjakides. – Dabar ne laikas ginčytis – dabar laikas vienytis. Tai vienintelis būdas įveikti šią krizę.“

Tuo metu civilinės saugos ir humanitarinės pagalbos eurokomisaras Janezas Lenarčičius, kuriam pavesta koordinuoti atsaką į viruso protrūkį, pranešė, jog EK skyrė apie 270 mln. eurų prevencinėms priemonėms ir pastangoms apriboti užkrato plitimą.

„Koronaviruso ekonominės pasekmės bus reikšmingos. Tai neišvengiama. Glaudžiai bendradarbiaujame su valstybėmis narėmis analizuodami situaciją ir koordinuodami ekonomines priemones. Šiai nepaprastajai padėčiai [išspręsti] būtinos suderintos priemonės. Šiuo atveju solidarumas ir bendradarbiavimas yra raktažodžiai“, – nurodė eurokomisaras.

Kinijos prezidentas: epidemija koronaviruso epicentre „iš esmės pažabota“

14:18

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas antradienį paskelbė, kad mirtinai pavojingo naujojo koronaviruso epidemijos plėtimasis jos epicentre – Hubėjaus provincijoje ir jos sostinėje Uhane – jau „iš esmės pažabotas“. 

„Pasiekta pradinė sėkmė stabilizuojant padėtį ir pakeičiant įvykių kryptį Hubėjuje ir Uhane“, – sakė prezidentas, kurį citavo oficialioji naujienų agentūra „Xinhua“.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Xi Jinpingas
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Xi Jinpingas

Antradienį Xi Jinpingas pirmą kartą nuo sausio, kai kilo ši krizė, apsilankė Uhane.

Kinijoje naujų užsikrėtimo atvejų skaičius pastarosiomis savaitėmis nuolat mažėjo ir tai rodytų, kad šioje šalyje taikomos beprecedentės  priemonės tikriausiai veikia.

Antradienį Kinija pranešė tik apie 19 naujų užsikrėtimo atvejų – tai mažiausias skaičius nuo sausio 21-osios, kai vyriausybė pradėjo juos skaičiuoti.

Austrija dėl koronaviruso taikys suvaržymus prie sienos su Italija

13:45

Austrijos kancleris Sebastianas Kurzas antradienį paskelbė, kad šalis pradeda riboti keliones iš Italijos, kurią smarkiai veikia koronaviruso protrūkis.

„Įvedame draudimą žmonėms atvykti iš Italijos į Austriją, nebent jie turėtų gydytojo pažymą“, – žurnalistams sakė S.Kurzas.

Italijoje esantiems austrams bus leista sugrįžti, jei jie sutiks dvi savaites namuose laikytis karantino, pridūrė kancleris.

Estijoje patvirtinti dar du užsikrėtimo koronavirusu atvejai

13:44

Estijos sveikatos apsaugos departamento laboratorijai nustačius koronavirusą dviem suaugusiems Talino gyventojams, kurių vienas grįžo iš Šiaurės Italijos, o kitas – iš Prancūzijos, bendras užsikrėtimo atvejų skaičius šalyje padidėjo iki 12.

Nuo sausio 31 dienos šioje laboratorijoje buvo atlikta 350 testų dėl naujosios ligos COVID-19, kurių 12 rezultatai buvo teigiami, pranešė Sveikatos apsaugos departamentas.

Visi anksčiau nustatyti užsikrėtę asmenys virusą taip pat pasigavo užsienyje; devyni jų lankėsi Italijoje, o vienas – Irane. Iš Irano grįžęs asmuo gydomas infekcinėje ligoninėje, o kiti laikosi karantino namuose.

Baltarusijoje nustatyti trys nauji užsikrėtimo koronavirusu atvejai

12:49

Baltarusijos sveikatos apsaugos ministerija antradienį informavo, kad šalyje patvirtinti trys nauji užsikrėtimo koronavirusu atvejai, o bendras infekuotųjų skaičius padidėjo iki devynių.

„Tyrimų dėl kovonaviruso RNR (ribonukleino rūgšties) rezultatai yra teigiami“, – informavo ministerijos atstovai.

Jie pridūrė, kad „visi trys nauji pacientai yra patenkinamos būklės, jų temperatūra normali, jie neturi jokių nusiskundimų“.

Išvakarėse Baltarusijos sveikatos apsaugos ministras Vladimiras Karanikas pranešė, kad naujojo koronaviruso sukeliama liga COVID-19 buvo diagnozuota dar trims pacientams – taigi, šiuo metu šalyje iš viso nustatyti devyni užsikrėtimo atvejai.

Remiantis Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, pasveikusių žmonių skaičius padidėjo iki trijų.

„Studento iš Irano trečio tyrimo rezultatas yra neigiamas. Dviem asmenims, su kuriais jis artimai kontaktavo, atliktų tyrimų rezultatai taip pat yra neigiami“, – nurodė žinyba.

Pasak ministerijos atstovų, šią savaitę, atlikus būtinas procedūras, visi trys pacientai turėtų būti išrašyti iš ligoninės.

„Visų kitų pacientų, kuriems diagnozuota COVID-19, būklė yra patenkinama; temperatūra normali, vykdomos medicininės priežiūros procedūros“, – sakė jie. 

Latvijoje – du nauji atvejai

11:33

Latvijoje patvirtinus dar du užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejus, bendras COVID-19 susirgusių asmenų skaičius padidėjo iki aštuonių, antradienį socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė Ligų prevencijos ir kontrolės centras.

Abu naujai susirgę žmonės užsikrėtė Červinijos slidinėjimo kurorte Italijoje netoli Šveicarijos sienos, kaip ir penki kiti latviai iš tos pačios turistų grupės, pranešė sveikatos apsaugos ministrė Ilzė Vinkelė.

Ši turistų grupė, kurioje iš viso buvo 19 žmonių, parskrido kovo 7 dieną bendrovės „airBaltic“ reiso BT-630 lėktuvu iš Milano į Rygą. Tuo lėktuvu iš viso skrido 39 keleiviai, tarp jų – 25 Latvijos gyventojai. Ligų prevencijos ir kontrolės centras išaiškino visus keleivius ir įgulos narius, jiems nurodyta dvi savaites būti namie, stebint šeimos gydytojui.

Latvijoje jau atlikti 274 testai dėl COVID-19, kurių 30 atlikta per praėjusią parą, antradienį nurodė Ligų prevencijos ir kontrolės centras.

Pirmas COVID-19 atvejis Latvijoje buvo užregistruotas praėjusios savaitės pirmadienį. Jis susijęs su rygiete, kuri lankėsi Italijoje, o vasario 29-ąją, šeštadienį, į Latvijos sostinę atskrido per Miuncheną. Moteris sirgo nesunkiai ir praėjusį antradienį buvo išrašyta iš ligoninės.

Popiežius ragina kunigus eiti susitikti su COVID-19 sergančiais žmonėmis

11:01

Popiežius Pranciškus antradienį paragino katalikų kunigus „turėti drąsos lankyti“ naujojo koronaviruso susargdintus žmones.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Popiežius Pranciškus
AFP/„Scanpix“ nuotr./Popiežius Pranciškus

„Melskimės Viešpačiui ir už mūsų kunigus, kad jie turėtų drąsos eiti lankyti ligonių... ir lydėti dirbančius medicinos darbuotojus bei savanorius“, – sakė popiežius per mišias atvykusiems dvasininkams.

Šiaurės Kipre koronavirusas diagnozuotas turistei iš Vokietijos

10:32

Šiaurės Kipre vokiečių turistei diagnozuoja naujojo koronaviruso sukeliama liga COVID-19, antradienį pranešė vietos pareigūnai. 

Tai pirmasis nustatytas šios ligos atvejis Šiaurės Kipre. 

Viduržemio jūros Kipro sala yra padalyta tarp Europos Sąjungai priklausančios Kipro Respublikos ir atskilusios Šiaurės Kipro Turkų Respublikos, kurią pripažįsta tik Ankara.

Šiaurės Kipro sveikatos apsaugos ministras Ali Pilli žurnalistams sakė, kad infekuota 65 metų moteris kartu su 29 turistų grupe į Šiaurės Kiprą atvyko sekmadienį iš Balingeno pietvakarių Vokietijoje.    

Moteris buvo nuvežta į ligoninę Nikosijoje, kai jai pakilo temperatūra. Ji buvo izoliuota, o antradienį ryte gauti tyrimų rezultatai patvirtino, kad ji serga COVID-19. 

Viešbutis Famagustoje, kuriame apsistojo vokiečių turistų grupė, uždarytas, nurodė ministras. 

Pirmadienį Kipro Respublika pranešė apie du pirmuosius naujojo koronaviruso, paveikusio jau visas 27 Bendrijos valstybes, atvejus. 

Sveikatos apsaugos ministras Konstantinas Joanas nurodė, kad infekcija buvo diagnozuota dviem neseniai iš užsienio grįžusiems vyrams. 

JAV augant nerimui dėl koronaviruso keblioje padėtyje atsidūrė ir D.Trumpas

10:10

Jungtinėse Valstijose pirmadienį augo nerimas dėl naujojo koronaviruso, smukus JAV akcijų kursui ir iškilus tikimybei, kad pats prezidentas Donaldas Trumpas galėjo būti paveiktas viruso per kontaktus su dviem respublikonų įstatymų leidėjais.

D.Trumpas, kuris į Vašingtoną parskrido po savaitgalio savo valdose Floridoje, kur žaidė golfą ir vakarieniavo su Brazilijos dešiniojo sparno prezidentu, kelias savaites neteikė didelės reikšmės viruso grėsmei.

Tačiau po skubaus susitikimo su administracijos darbuotojais prezidentas žurnalistams pranešė, kad antradienį Kongresui pasiūlys „labai svarbias“ ekonomines priemones. Tarp jų bus mokesčių mažinimas ir pagalba valandinį atlyginimą gaunantiems darbuotojams, kurie baiminasi pranešti sergantys.

D.Trumpas sakė, kad antradienį surengs spaudos konferenciją šioms priemonėms aptarti, ir pridūrė, kad koronavirusas, nuo kurio JAV jau mirė 26 žmonės, „pritrenkė pasaulį“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

Akcijų kainų kritimas atėmė iš D.Trumpo vieną pagrindinių jo pokalbių temų prieš lapkritį įvyksiančius prezidento rinkimus. Indeksas „Dow Jones“ smuko 7,8 proc. ir tai didžiausias kritimas nuo 2008 metų.

Per tiesiogines televizijų transliacijas nuolat mirgant viruso paveikto kruizinio laivo vaizdams, D.Trumpo pirmadienio žinutė tviteryje, kad „gyvenimas ir ekonomika tęsiasi“, vis labiau atrodo atitrūkusi nuo tikrovės.

Nerimas dar labiau padidėjo mažiausiai dviem Atstovų Rūmų nariams respublikonams, kurie neseniai buvo susitikę su prezidentu, paskelbus, kad jie patys laikysis karantino, nes nuogąstauja, kad galėjo pasigauti virusą per netoli Vašingtono vykusią konservatorių konferenciją.

Vienas iš šių Atstovų Rūmų narių, Mattas Gaetzas, pirmadienį skrido su D.Trumpu prezidentiniu lėktuvu. Antrasis, Dougas Collinsas, drauge su D.Trumpu penktadienį dalyvavo spaudos konferencijoje dėl koronaviruso Ligų kontrolės ir prevencijos centrų (CDC) būstinėje.

Būsimasis D.Trumpo administracijos vadovas Markas Meadowsas pirmadienį taip pat ėmė laikytis karantino sužinojęs, kad irgi galėjo susidurti su virusu minėtoje konferencijoje.

Nors jokie simptomai jam nepasireiškė, o atsargumo dėlei padaryto testo rezultatai buvo neigiami, „jis pats laikysis karantino iki trečiadienio, kai sueis 14 dienų terminas“, tviteryje pranešė M.Meadowso atstovas.

Viruso plitimas taip pat kelia klausimų dėl to, ar D. Trumpas galės toliau rengti sau labai svarbius didelius perrinkimo kampanijos mitingus.

D.Trumpui testai dėl viruso nebuvo atlikti, pirmadienį vakare sakė Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Stephanie Grisham.

„Jis neturėjo ilgų artimų kontaktų su jokiais patvirtintais COVID-19 pacientais, ir jam nepasireiškia jokie simptomai“, – sakoma jos pareiškime.

Istorijos apie naujus užsikrėtimo atvejus – nuo vienos Vašingtono bažnyčios klebono iki Niujorko uostų administracijos vadovo – plūsta iš visos šalies, o kai kuriose parduotuvėse išsibaigė rankų dezinfekavimo priemonių ir kaukių atsargos.

Vakarų pakrantėje, kur užregistruota daugiausiai JAV mirties nuo koronaviruso atvejų, kruizinis laivas „Grand Princess“ pirmadienį prisišvartavo Ouklando uoste Kalifornijoje, kad daugiau nei 2,4 tūkst. keleivių per kelias dienas truksiančią operaciją būtų nuvežti gydyti arba į karantiną karinėse bazėse. Kai kuriems keleiviams bus leista grįžti į jų šalis.

Laive, kuris kelias dienas buvo įstrigęs prie Kalifornijos krantų, iš viso yra daugiau kaip 3,5 tūkst. žmonių. 21 iš jų patvirtintas užsikrėtimas naujuoju virusu.

Pirmą užsikrėtimo koronavirusu atvejį užregistravusi Mongolija uždarė miestus

09:40

Mongolija antradienį šešioms dienoms uždraudė bet kam atvykti į savo didžiuosius miestus ar išvykti iš jų, šalyje užregistravus pirmąjį užsikrėtimo atvejį, kuris yra susijęs su prancūzų energetikos bendrovės darbuotoju, atskridusiu iš Maskvos.

Bandydama neįsileisti mirtinai pavojingo viruso, 3 mln. gyventojų turinti Mongolija jau anksčiau uždarė savo sieną su kaimynine Kinija ir uždraudė skrydžius iš Pietų Korėjos.

„Siekiant pažaboti protrūkį, sostinė Ulan Batoras ir visi provincijų centrai karantinuoti iki kovo 16 dienos“, – spaudos konferencijoje paskelbė vicepremjeras Enchtuvšinas Elzijsaichanis.

Pasak jo, žmonėms beveik savaitę nebus leidžiama patekti į sostinę ir provincijų miestus ar išvykti iš jų.

Išėjimo prie jūros neturinti Mongolija yra dar viena valstybė, pradėjus taikyti griežtas priemones epidemijai sulaikyti.

Kinija yra uždariusi visą krizės epicentre atsidūrusią centrinę Hubėjaus provinciją su 56 mln. žmonių, o dar milijonams gyventojų visoje šalyje nurodė neiti iš namų. Italija įvedė suvaržymus visoje savo teritorijoje.

Pasaulyje mirties nuo koronaviruso atvejų skaičius antradienį viršijo 4 tūkst., rodo naujienų agentūros AFP kaupiami duomenys, Kinijai pranešus apie 17 naujų mirties atvejų.

Į daugiau kaip 100 valstybių ir teritorijų išplitęs naujasis virusas jau nusinešė 4 011 gyvybių. Užsikrėtimo atvejų yra daugiau kaip 110 tūkstančių.

Pirmasis Mongolijos pacientas yra Prancūzijos pilietis, kuris kovo 2 dieną atskrido iš Maskvos.

Prancūzų įmonės „Orano“ padalinyje dirbantis vyras turėjo 14 dienų laikytis karantino savo viešbutyje, bet šiuos nurodymus ignoravo.

Jis taip pat apsilankė urano kasykloje Rytų Gobio provincijoje.

„Orano“ Mongolijoje turi padalinį „Badrakh Energy“, kuris šioje didžiulę teritoriją užimančioje valstybėje kasa uraną.

JAV užsikrėtusiųjų koronavirusu skaičius padidėjo iki 717

08:36

Jungtinėse Valstijose per parą nustatyti 205 nauji užsikrėtimo koronavirusu atvejai, o bendras infekuotųjų skaičius padidėjo iki 717, praneša televizija CNN.  

Ligų kontrolės ir prevencijos centrų (CDC) duomenimis, užsikrėtimo atvejų nustatyta 36 valstijose ir Kolumbijos apygardoje, kur įsikūrusi JAV sostinė Vašingtonas.   

Daugiausiai užsikrėtimo atvejų nustatyta Vašingtono valstijoje (180), Niujorke (142) ir Kalifornijoje (105). 

Nuo koronaviruso SARS-CoV-2 sukeliamos ligos COVID-19 Jungtinėse Valstijose jau mirė 26 žmonės: 22 Vašingtono valstijoje ir po du Floridoje bei Kalifornijoje.

Kinijos prezidentas atvyko į koronaviruso epicentrą Uhaną

08:07

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas antradienį atvyko į Uhano miestą ir tai pirmas jo apsilankymas koronaviruso epidemijos epicentre nuo sausio, kai kilo ši krizė.

Xi Jinpingo vizitas, apie kurį nebuvo skelbta iš anksto, surengtas tokiu metu, kai nuo sausio pabaigos taikomos beprecedentės karantino priemonės uždarant Uhaną ir visą centrinę Hubėjaus provinciją, regis, pradeda duoti rezultatų. Naujų užsikrėtimo koronavirusu atvejų Kinijoje pastarosiomis savaitėmis smarkiai mažėja.

Komunistų partijos lyderis į Hubėjaus sostinę atskrido „patikrinti epidemijos prevencijos ir kontrolės darbo“ regione, pranešė oficialioji naujienų agentūra „Xinhua“.

„Scanpix“ nuotr./Uhanas
„Scanpix“ nuotr./Uhanas

Prezidentas susitiks su medikais, kariškiais, bendruomenės darbuotojais, policininkais, pacientais ir gyventojais, sakoma pranešime.

Naujasis virusas, kaip manoma, atsirado gruodžio mėnesį Uhane, laukinių gyvūnų turguje.

Visame pasaulyje jau užsikrėtė daugiau kaip 110 tūkst. žmonių, o mirties atvejų yra per 4 tūkst. Dauguma atvejų užregistruoti Kinijoje, bet per parą užregistruojamų naujų atvejų dabar yra daug daugiau ne Kinijoje, o kitose valstybėse.

Antradienį Kinija pranešė tik apie 19 naujų užsikrėtimo atvejų – tai mažiausias skaičius nuo sausio 21-osios, kai vyriausybė pradėjo juos skaičiuoti, nurodė Nacionalinė sveikatos komisija. Naujų mirties atvejų Kinijoje yra 17.

Paskutinis atnaujinimas 2020-03-10 08:07

Daugiau nei 4 tūkst. mirčių

Į daugiau kaip 100 valstybių ir teritorijų išplitęs naujasis virusas jau nusinešė per 4 tūkst. gyvybių. Užsikrėtimo atvejų yra daugiau kaip 110 tūkstančių.

Epidemija visame pasaulyje sutrikdė keliones ir privertė atšaukti įvairiausius renginius, nuo konferencijų iki sporto varžybų.

Tačiau Kinijoje naujų užsikrėtimo atvejų skaičius pastarosiomis savaitėmis nuolat mažėjo ir tai rodytų, kad beprecedentės šioje šalyje taikomos priemonės tikriausiai veikia.

Antradienį Kinija pranešė tik apie 19 naujų užsikrėtimo atvejų – tai mažiausias skaičius nuo sausio 21-osios, kai vyriausybė pradėjo juos skaičiuoti, nurodė Nacionalinė sveikatos komisija.

17 naujų užsikrėtimo atvejų užregistruota viruso epicentre – Uhano mieste centrinėje Hubėjaus provincijoje. Du atvejai yra susiję su žmonėmis, atvykusiais iš užsienio.

Tai reiškia, kad kituose Kinijos regionuose nebuvo užsikrėtimo tarp vietos žmonių atvejų.

Visi 17 naujų mirties atvejų užregistruoti centrinėje Hubėjaus provincijoje, įskaitant 16 atvejų Uhane. Tai mažiausias per parą užregistruojamų mirties atvejų skaičius nuo sausio pabaigos.

Bendras mirties atvejų visoje šalyje skaičius padidėjo iki 3 136.

Užsikrėtimo atvejų skaičius Kinijoje šiuo metu viršija 80 750. Stabdydama viruso plitimą šalis taiko beprecedentes karantino priemones.

Tačiau didėja nuogąstavimai, kad daugėjant atvejų užsienyje, Kinijos pažangą kovoje su virusu gali pakirsti iš kitų valstybių atvykstantys užsikrėtę asmenys.

Kol kas Kinijoje yra 69 su atvykėliais susiję užsikrėtimo atvejai, nurodo kinų sveikatos apsaugos pareigūnai.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pirmadienį paskelbė, kad daugiau kaip 70 proc. Kinijoje užsikrėtusių asmenų jau pasveiko ir kad šalis pradeda „kontroliuoti savo epidemiją“.

Be to, pastarosiomis dienomis pasirodė pirmųjų ženklų, kad kai kurios priemonės žmonių judėjimui ir susibūrimams riboti netrukus gali būti atšauktos. Kai kuriuose regionuose vėl atidarytos mokyklos arba paskelbta, kada jos vėl pradės dirbti.

Dauguma iš 16 Uhane veikusių laikinų ligoninių jau uždarytos, o paskutinės dvi turėtų būti uždarytos antradienį.

Tuo tarpu Šanchajaus pramogų parkas „Shanghai Disney“ paskelbė, kad siekdamas palaipsniui vėl pradėti dirbti atidaro savo parduotuvių ir pramogų zoną „Disneytown“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas