Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pasidavė spaudimui? ES sušvelnino COVID-19 dezinfomacijos ataskaitą pagal Kinijos pageidavimus

Patyrę stiprų Pekino spaudimą ES diplomatai šią savaitę paskelbtoje naujoje ataskaitoje apie su COVID-19 susijusią dezinformaciją sušvelnino kritiką Kinijai. Buvo numatyta šią ataskaitą skelbti ketvirtadienį, tačiau jos publikavimas atidėtas, tonas dėl Kinijos sušvelnintas, ir dokumentas pasirodė tik penktadienį. Visa tai įrodo „New York Times“ šaltinių duomenys ir leidinio pamatytas susirašinėjimas tarp ES biurokratų.
Uhanas
Uhanas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pirminė ataskaita, kurią taip pat matė „New York Times“, nebuvo kažkuo išskirtinė, o Kinija, leidinio žurnalistų vertinimu, nebuvo sukritikuota ypatingai griežtai.

Dokumente buvo nurodoma, kad Pekinas stengiasi sumenkinti faktą, jog virusas kilo Kinijoje imdama kaltinti JAV už jo sklaidą visame pasaulyje. Taip pat pažymėta, kad Pekinas kritikavo Prancūziją dėl lėtos reakcijos į pandemiją ir melagingai kaltino Prancūzijos politikus rasistiniais išpuoliais prieš Pasaulio sveikatos organizacijos vadovą. Taip pat ataskaitoje buvo akcentuotos Rusijos pastangos skleisti melagingą informaciją apie sveikatą ir sėti nepasitikėjimą Vakarų institucijomis.

„Kinija tęsia pasaulinę dezinformacijos kampaniją mažindama savo kaltę dėl pandemijos ir gerindama savo tarptautinį įvaizdį“, – buvo rašoma pirminiame dokumente.

Kinija tęsia pasaulinę dezinformacijos kampaniją mažindama savo kaltę dėl pandemijos ir gerindama savo tarptautinį įvaizdį.

Tačiau šie sakiniai nebuvo publikuoti ataskaitoje, kuri paskelbta penktadienį.

„New York Times“ duomenimis, taip atsitiko dėl tiesioginio Kinijos spaudimo.

„Kinai jau gąsdina reakcijomis, jei ataskaita pasirodys“, – laiške kolegoms antradienį parašė ES diplomatas Lutzas Güllneris.

Ugniaus Antanavičiaus nuotr./Raudonasis kilimas, pro kurį į EP žengia garbingiausi svečiai
Ugniaus Antanavičiaus nuotr./Raudonasis kilimas, pro kurį į EP žengia garbingiausi svečiai

Ir sakinys apie Kinijos „pasaulinę dezinformacijos kampaniją“ iš ataskaitos dingo. Taip pat dingo informacija apie Kinijos santykius su Prancūzija.

Ataskaitos publikavimo atidėliojimas ir turinio peržiūrėjimas pagal Kinijos pageidavimą kai kuriuos diplomatus ir ekspertus įsiutino.

Bent viena iš jų – Monika Richter – savo vadovams parašė, kad „ES imasi savicenzūros, kad patenkintų Kinijos komunistų partijos įgeidžius“.

„Toks susitaikymas sukurs baisų precedentą ir paskatins naudoti panašią prievartą ateityje“, – laiške kolegoms prognozavo ji. Taip pat M.Richter nurodė, kad meluojama teigiant, kad ataskaita antradienį dar nebuvo parengta publikuoti.

Kova dėl dokumento atskleidžia platesnį kovos dėl koronaviruso naratyvo kontekstą. Be to, nereikia pamiršti, kad ES yra suinteresuota iš Kinijos pirma nusipirkti kovoje su COVID-19 būtinų priemonių, o po krizės atkurti prekybinius santykius pilna jėga.

Toks susitaikymas sukurs baisų precedentą ir paskatins naudoti panašią prievartą ateityje.

Kinija, „New York Times“ duomenimis, veiksmų, kad ataskaitos tekstas pasikeistų ėmėsi iškart po to, kai antradienį „Politico“ pacitavo rengiamo platinti dokumento ištraukas. „Politico“ nurodė, kad ataskaitą planuojama skelbti antradienį.

Tuomet Kinijos pareigūnai susisiekė su ES atstovais Pekine ir pamėgino ataskaitą atšaukti, leidiniui „New York Times“ nurodė du informuoti šaltiniai.

Tai – ne pirmas kartas, kai ES pareigūnai švelnina toną savo dokumentuose. Pernai panaši istorija nutiko dėl ataskaitos apie Europos Parlamento rinkimus, kai iš dokumento buvo pašalinti teiginiai apie Rusijos paramą konkrečioms Europos politinėms grupėms.

ES atstovas spaudai Peteris Stano penktadienį aiškino, kad šį kartą ataskaitos publikavimas nebuvo atidėtas. Esą – tai normalus redakcinis procesas. Pasak jo, pataisymai nesusiję su Kinijos spaudimu.

Tačiau antradienį ryte elektroniniuose laiškuose buvo aiškiai teigiama, kad ataskaita yra parengta skelbti. Tačiau Josepo Borrello padėjėja Esthera Osorio nurodė neskubėti. Ji pareikalavo analitikų peržiūrėti dokumentą ir mažiau akcentuoti Kiniją ir Rusiją, kad būtų išvengta kaltinimų šališkumu. Laiškė buvo nurodoma, kad „mes jau matome stiprų atsaką iš CN“, – rašė ji naudodama Kinijos santrumpą.

Pasak „New York Times“ šaltinių, spaudimą Kinija darė skambindama dviem aukšto rango ES atstovams Pekine.

Ataskaita buvo publikuota penktadienį. Ją galite rasti ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas