Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Paskelbė, kiek išleido pinigų „Nord Stream“ sprogdinimams

Ukraina pradėjo aptarinėti planą, kaip pakenkti dujotiekiams „Nord Stream-1“ ir „Nord Stream-2“, likus keleriems metams iki Rusijos invazijos 2022 m. vasarį. Tačiau operacijai žalia šviesa buvo uždegta tik prasidėjus karui, o Ukrainos pajėgų vyriausiasis vadas Valerijus Zalužnas leido ją vykdyti neinformavęs prezidento. Operacijai iš viso buvo išleista 300 000 JAV dolerių iš privačios kišenės. Apie tai pranešė žurnalas „Der Spiegel“ savo tyrime, skirtame antrosioms sabotažo metinėms.
„Nord Stream“ sprogimas
„Nord Stream“ sprogimas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Straipsnyje, kuris iš dalies atkartoja ankstesnius žurnalistinius tyrimus, rašoma, kad operaciją suplanavo ir jai vadovavo buvęs SBU pareigūnas Romanas Červinskis. Tuo metu R.Červinskis buvo Ukrainos specialiųjų operacijų pajėgų narys. Pasak leidinio, diversantai tikėjosi padaryti didelę žalą Rusijos karinei ekonomikai.

R.Červinskis subūrė komandą, kurią sudarė keli narai, kapitonas ir padėjėjas, rašo „Der Spiegel“. Komandai vadovavo desantininkas, o dauguma operacijos dalyvių nebuvo kariškiai, teigė leidinys. Žurnalistai nustatė kelis su sprogdinimu susijusius vyrus ir moterį, tačiau jų neatskleidė, kad apsaugotų nuo Rusijos saugumo tarnybų persekiojimo.

Tyrimo duomenimis, 2022 m. birželį, likus trims mėnesiams iki sprogdinimo, Nyderlandų karinė žvalgyba įspėjo CŽA ir Vokietijos valdžios institucijas apie pasirengimą sprogdinimui. JAV bandė užkirsti kelią operacijai, tačiau šie bandymai buvo nesėkmingi, rašo „Der Spiegel“.

Praėjus šešiems mėnesiams po to, kai buvo susprogdinti dujotiekiai, R.Červinskis interviu teigė, kad Rusija nepradėjo karo iki 2022 m. vasario, nes laukė, kol bus užbaigtas „Nord Stream 2“, kad padidintų Europos priklausomybę nuo dujų tiekimo iš Rusijos.

„Nord Stream“ sprogdinimai įvykdyti 2022 m. rugsėjo mėn. Sabotažininkai susprogdino tris iš keturių „Nord Stream-1“ ir „Nord Stream-2“ vamzdžių.

V.Zalužnas nepaklausė V.Zelenskio

„AP“/„Scanpix“/Buvęs Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadas Valerijus Zalužnas
„AP“/„Scanpix“/Buvęs Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadas Valerijus Zalužnas

Kaip anksčiau skelbė laikraštis „The Wall Street Journal“, sabotažą įvykdžiusiai profesionalių narų apmokytai šešių žmonių grupei esą vadovavo tuometinis Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadas Valerijus Zalužnas.

Vienas iš šaltinių leidinio žurnalistams atskleidė, kad Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis iš pradžių pritarė šiam planui. Teigiama, kad visi susitarimai buvo sudaryti žodžiu, nepaliekant jokių įrašų.

Pasak „The Wall Street Journal“, Nyderlandų karinės žvalgybos agentūra MIVD sužinojo apie organizuojamą sąmokslą ir įspėjo CŽA. Po to amerikiečių pareigūnai nedelsdami informavo Vokietiją. Nurodoma, kad CŽA kreipėsi į V.Zelenskį ir paprašė sustabdyti bet kokius planus susprogdinti „Nord Stream“ dujotiekį. Savo ruožtu, pasak šaltinių, Ukrainos prezidentas davė įsakymą nutraukti operaciją.

„Vis dėlto V.Zelenskio vyriausiasis vadas Valerijus Zalužnas, kuris vadovavo šioms pastangoms, veikė toliau“, – rašoma straipsnyje.

Trys apie šį pokalbį žinantys asmenys teigė, kad V.Zalužnas atmušė prezidento kritiką ir pareiškė, kad sabotažo grupė negalėjo būti atšaukta, nes bet koks kontaktas su ja galėjo pakenkti operacijai.

„Jam buvo pasakyta, kad tai tarsi torpeda, kai ją paleidi į priešą, nebegali jos atitraukti atgal, ji tiesiog skrenda tol, kol padaro „bum“, – leidiniui nurodė vienas aukšto rango karininkas.

Šių metų pradžioje V.Zelenskis nušalino V.Zalužną nuo karinių pareigų, sakydamas, kad karo veiksmams atnaujinti reikia naujovių, netikėtumo. Vėliau V.Zalužnas, kuris šalies viduje buvo laikomas potencialiu politiniu varžovu, buvo paskirtas Ukrainos ambasadoriumi Jungtinėje Karalystėje, o šios pareigos jam suteikia imunitetą nuo baudžiamojo persekiojimo.

„The Wall Street Journal“ pašnekovai mano, kad būtų neįmanoma patraukti atsakomybėn nė vieno iš vadų, nes nėra jokių įrodymų, išskyrus pokalbius tarp aukščiausio rango pareigūnų, kurie bent jau iš pradžių visi sutarė, kad nori susprogdinti vamzdynus.

„Nė vienas iš jų neduos parodymų, kad „nepakištų“ savęs“, – svarstė vienas buvęs karininkas.

„Absoliuti nesąmonė“

Į „The Wall Street Journal“ straipsnį sureagavo Ukrainos prezidento administracijos vadovo pavaduotojas Mychailo Podoliakas.

Jo teigimu, pranešimai, kad Kyjivas prisidėjo prie „Nord Stream“ dujotiekių Baltijos jūroje sabotažo 2022 metais, yra nesąmoningi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas