Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paslaptingos povandeninės konstrukcijos prie Floridos krantų vėl sužadino vaizduotę

Su uraganu Miltonas, kuris praėjusią savaitę nusiaubė Floridos valstiją, susiję paslaptingi povandeniniai statiniai Atlanto vandenyno dugne, teigia sąmokslo teorijų platintojai.
Konstrukcijos, ant kurių auginami koralai
Konstrukcijos, ant kurių auginami koralai / Ekrano nuotr. iš „Google Maps“

Uraganui dar tebesiautėjant, feisbuke grupė asmenų ėmė platinti vaizdo įrašą, kuriame matome „Google Maps“ žemėlapio dalį, vaizduojančią Meksikos įlanką, Karibų jūrą ir Floridos pusiasalį, su intriguojančiu užrašu ekrano centre „Kas slepiasi po vandeniu Floridoje“. Fone skambant siaubo filmo garso takeliui tinkančiai muzikai, nežinomo asmens pirštai juda po lietimui jautrų ekraną, keičia žemėlapio mastelį ir veda žiūrovus į Floridos priekrantę.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Vaizdo įraše matome „Google Maps“ žemėlapio dalį, vaizduojančią Meksikos įlanką, Karibų jūrą ir Floridos pusiasalį.
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Vaizdo įraše matome „Google Maps“ žemėlapio dalį, vaizduojančią Meksikos įlanką, Karibų jūrą ir Floridos pusiasalį.

Kai žemėlapyje pasiekiamas maksimalus priartinimas, įrašo autorius perkelia mus į povandeninių vietovės panoraminių nuotraukų režimą, o čia žiūrovams prieš akis atsiveria neįprasti vaizdai: ant vandenyno dugno matome keistas konstrukcijas ir daugybę antenas primenančių įrenginių. Taip pat matome neaišku kuo užsiimančių narų grupę.

Ekrano nuotr. iš „Google Maps“/Keistos konstrukcijos ir narai po vandeniu
Ekrano nuotr. iš „Google Maps“/Keistos konstrukcijos ir narai po vandeniu

Tas pats vaizdo įrašas feisbuke panašiu metu tarsi pagal komandą pasirodė įvairiakalbėse paskyrose. Nors kalbos, kuriomis parašytos žinutės, skyrėsi, tačiau kai kurių iš jų tekstai buvo identiški, sutapo net specifinė ortografija, tokia, kaip dvigubi šauktukai ir jausmaženkliai. Kai kurie iš šių vaizdo įrašų sulaukė tūkstančių pasidalijimų.

Tas pats vaizdo įrašas buvo platinamas ir socialiniame tinkle „X“.

Visose šiose žinutėse perduodama viena ir ta pati mintis: „HAARP išdėliotas aplink Floridą“, jis „buvo aktyvuotas“ ir taip buvo dirbtinai „sukeltas uraganas Miltonas“.

Sąmokslo teorijų šalininkai jau ne vieną dešimtmetį teigia, kad JAV vykdoma Aukšto dažnio aktyvaus pašvaisčių tyrimo programa (High Frequency Active Auroral Research Program – HAARP), tirianti jonosferą, paslapčiomis naudojama keisti orus, sukelti uraganus, sausras, žemės drebėjimus, potvynius ir net veikti žmonių sąmonę (žr. susijusius straipsnius).

Su Florida ar jos apylinkėmis HAARP neturi nieko bendro. Iš tiesų HAARP tyrimai vykdomi iš Gakonos vietovės Aliaskos valstijoje. Šią mokslinių tyrimų vietą dar 1993 metais įkūrė JAV kariuomenė, JAV karinis laivynas, gynybos projektų agentūra DARPA ir Aliaskos universitetas Ferbankse. 2015 metais HAARP valdymas perduotas Aliaskos universitetui Ferbankse.

Tyrimams naudojamas galingiausias pasaulyje aukšto dažnio siųstuvas, kuriuo galima laikinai sužadinti ribotą jonosferos sritį. Joje vykstantys fizikiniai procesai stebimi pasitelkus sudėtingą mokslinių arba diagnostinių prietaisų rinkinį. HAARP komandos teigimu, jų eksperimentai padeda geriau suprasti pagrindinius procesus, vykstančius jonosferoje dėl natūralaus, bet daug stipresnio Saulės spinduliuotės poveikio. HAARP taip pat leidžia tirti, kaip natūrali jonosfera veikia radijo signalus.

Tai ką mes matome vaizdo įraše ant vandenyno dugno prie Floridos krantų, niekaip nesusiję su HAARP, atmosferos tyrinėjimais ar, tuo labiau, tariamais mėginimais sužadinti uraganus. Ši vietovė po vandeniu – tai Florida Kiso nacionalinio jūrų rezervato teritorijoje esantis Rifešerio rifas (angl. – Snapper Ledge), kuriame savo veiklą plėtoja pelno nesiekianti koralų išsaugojimo ir atkūrimo organizacija „Reef Renewal“.

Organizacijos įkūrėjas Kenas Nedimyeris, bendradarbiaujantis su Florida Kiso nacionaliniu jūrų rezervatu, agentūrai „Reuters“ patvirtino, kad panoraminės povandeninės nuotraukos buvo padarytos jų koralų augimvietėje.

Jis paaiškino, kad visos tos keistai atrodančios konstrukcijos ant vandenyno dugno yra skirtos koralams auginti. Savanoriška organizacija siekia savo pastangomis padėti išsaugoti koralų rifus Floridos pakrantėje, sparčiai nykstančius dėl šiltėjančio vandenyno vandens ir besikeičiančios ekosistemos.

Povandenines nuotraukas į „Google Maps“ dar 2015 metais įkėlė pelno nesiekianti Australijos organizacija „Underwater Earth“, prisidedanti prie vandenynų išsaugojimo. Viena iš organizacijos įkūrėjų, Lorna Parry, naujienų agentūrai „Reuters“ patvirtino, kad šias nuotraukas 2014 metais padarė organizacijos fotografas Christophe'as Bailhache'as per savo kelionę į koralų augimvietę Rifešerio rife.

„Medžius primenančiose struktūrose auginami koralai, prieš juos persodinant atgal į šios vietovės rifų sistemas“, – paaiškino L.Parry.

Ekrano nuotr. iš „Google Maps“/Naras prie konstrukcijos tvirtina koralus.
Ekrano nuotr. iš „Google Maps“/Naras prie konstrukcijos tvirtina koralus.

Beje, Rifešerio rifo povandeninės nuotraukos jau buvo sulaukusios socialinės medijos dėmesio: 2021 metais panašus vaizdo įrašas buvo įkeltas į „TikTok“, tačiau tuomet koralų augimvietės nebandyta pateikti kaip gamtos kataklizmų generavimo įrenginio. Daugelis vaizdo įrašo komentatorių jau tuomet teisingai pažymėjo, kad tai yra koralų augimvietė. Keli žiūrovai mėgino juokauti ir komentaruose rašė, kad tai „undinėlių kapinės“ arba vieta, kurioje buvo kuriamas filmukas apie Kempiniuką Plačiakelnį.

15min verdiktas: melas. Vaizdo įraše rodoma vietovė prie Floridos krantų – Rifešerio rifas – niekaip nesusijusi nei su HAARP atmosferos tyrinėjimais, vykdomais Aliaskoje, nei su uraganais ar kitomis stichinėmis nelaimėmis. Tai – koralų augimvietė, kurioje savanoriška organizacija mėgina gausinti šios nykstančios gyvūnų rūšies populiaciją.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito