Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pastarasis Šiaurės Korėjos tarpžemyninės raketos bandymas – gera žinia JAV ir pasauliui?

Trečiadienį Šiaurės Korėja įvykdė dar vieną tarpžemyninės raketos bandymą. Ekspertai iš karto paskelbė skaičiavimus, kad naujoji raketa tikriausiai gali pasiekti bet kurį JAV tašką. Sunerimusios Šiaurės Korėjos kaimynės ir JAV prezidentas Donaldas Trumpas dar labiau sugriežtino retoriką, vis dėlto yra manančių, kad tai – ne dar vienas konflikto eskalacijos laiptelis, o gera žinia apie taiką.
Šiaurės Korėjos kariai
Pastarasis Šiaurės Korėjos tarpžemyninės raketos bandymas – gera žinia JAV ir pasauliui? / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šiaurės Korėja juokėsi iš ekonominių sankcijų ir toliau darė tai, ką norėjo – vystė branduolinių ginklų ir tarpžemyninių raketų programas, į ginkluotę investavo didžiulius pinigus. Tuo pat metu, kai kažkas Šiaurės Korėjoje pažangia įranga konstruoja raketas, paprasti šios šalies gyventojai stengiasi išsimaitinti.

Prie Japonijos krantų užklydo jau ne viena Šiaurės Korėjos žvejų kūnus slepianti valtis. Vargu, ar propagandos klausantys žmonės tikrai tiki, kad šalyje viskas gerai. Galbūt jie yra įtikinti, kad dėl visko kaltas išorinis priešas, tačiau tarp daugiau nei 25 milijonų gyventojų neabejotinai yra suprantančių, kad ginkluotės kūrimas situacijos nepagerins.

Tačiau Kim Jong Uno tikslas tik vienas – turėti tokią stiprią ginkluotę, kad būtų bijoma net pagalvoti apie kenkimą jo režimui. Kas norės įsiveržti į šalį, kuri gali staiga smogti bet kuriam JAV taškui? Sunaikinsite branduolinių ginklų saugyklas? Seulas bus apipiltas artilerijos ugnimi. Ką jau kalbėti apie keliolikos kilometrų ilgio tunelius po siena ir kitus projektus, apie kuriuos garsiai nekalbama. Šiaurės Korėja negali laimėti karo, bet kas išdrįs tą karą pradėti, kai nuostoliai tokie dideli?

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kim Jong Unas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kim Jong Unas

Todėl ekspertai mano, kad pastarasis raketos paleidimas galbūt buvo aukščiausias eskalacijos taškas ir reikalai pradės judėti priešinga kryptimi. Kim Jong Unas įrodė savo, todėl didinti raketų veikimo nuotolio ar branduolinio arsenalo galimybių nebėra prasmės.

Gali būti, kad JAV grėsmė dabar bus paskelbta menka, ir per naujametę savo kalbą Jong Unas pradės kalbėti apie ekonomikos gaivinimą – neva saugumas, kaip jį supranta šalies režimas, gali būti įgyvendintas.

Tokias prognozes patvirtina ir atsargus raketos paleidimas (ji neskriejo virš Japonijos ar netoli JAV bazių) bei pranešimas per televiziją. Buvo teigiama, kad šis įvykis žymi branduolinės galios projekto užbaigimą. Kitais metais šalis minės ir savo 70-ąjį jubiliejų, todėl metas pokyčiams yra itin palankus, ir, tikriausiai, gyventojų būtų sutiktas džiugiai.

Tačiau prognozė nebūtinai yra teisinga – Šiaurės Korėjai vis dar yra ko siekti. Vis dar girdimos dvejonės, ar šalis turi pakankamai mažą branduolinę galvutę, telpančią į tarpžemyninę raketą. Be to, nė viena raketa nebuvo išbandyta maksimaliu nuotoliu.

Galiausiai kalbama, kad Šiaurės Korėja Ramiajame vandenyne išbandys termobranduolinę bombą. Kol kas nieko panašaus neįvyko, tačiau gali būti, kad Kim Jong Unas abejones palaikys iššūkiu ir pabandys tai įgyvendinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas