Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 10 31

Lietuvos pozicija Jungtinėse Tautose sukėlė pasipiktinimą: ar pavyks išlaikyti diplomatijos egzaminą?

Penktadienį Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje vykęs balsavimas dėl rezoliucijos, kuria raginama Gazos Ruože nedelsiant sudaryti paliaubas, sulaukė didžiulio palaikymo iš tokių valstybių kaip Kinija, Rusija, Jungtiniai Arabų Emyratai ar Kataras. Tačiau savaitgalį socialiniuose tinkluose įsiplieskė diskusijos dėl to, kaip balsavo Lietuva. Ar per ilgus metus nusistovėjęs ir dažnai JAV užsienio politiką atspindintis Lietuvos santykis su Izraeliu karo su „Hamas“ grupuote fone įgauna kitą kursą?
Solidarumo su Izraeliu eisena Vilniuje
Solidarumo su Izraeliu eisena Vilniuje / „Zuma press“/„Scanpix“

Penktadienį JT Generalinė Asamblėja balsų dauguma pritarė arabų šalių grupės pateiktai rezoliucijai dėl ugnies nutraukimo Izraelio ir „Hamas“ konflikto zonoje Gazos Ruože.

Rezoliucijos, susijusios su ilgamečiu Izraelio ir Palestinos konfliktu, nėra naujiena, tačiau šiuo metu vykstančio karo fone vienos ar kitos šalies pasirinkimas kelia nemažai klausimų.

Jungtinių Tautų organizacija/Penktadienį JT priimtos rezoliucijos balsavimo rezultatai
Jungtinių Tautų organizacija/Penktadienį JT priimtos rezoliucijos balsavimo rezultatai

Minėtam dokumentui pritarė 120 šalių atstovai. Tuo tarpu 14 šalių, įskaitant Izraelį ir Jungtines Valstijas, pasisakė „prieš“, o dar 45 šalys, tarp kurių yra ir Lietuva, susilaikė.

Prieš balsavimą JT Generalinė Asamblėja atmetė JAV remiamos Kanados pasiūlytą pataisą, kuria buvo siekiama pasmerkti „Hamas“ išpuolius prieš Izraelį. Tad vėliau Izraelio nuolatinis atstovas organizacijoje Giladas Erdanas pareiškė, kad JT prarado savo legitimumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito