Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Paviešinti Rusijos pulkininkų pokalbiai – necenzūriniais žodžiais koneveikia ir V.Putiną, ir S.Šoigu

Iš pradžių Rusijos tikslas buvo užimti Ukrainą per kelias dienas, tačiau kovos vyksta jau daugiau nei tris mėnesius. Rusams pavyko užimti dalį Donecko ir Luhansko srities, bet ukrainiečiai priešinasi toliau. Tuo metu vis garsiau kalbama apie tai, kad Rusijos kariuomenėje auga nepasitenkinimas savo vadovybe. „Radio Svoboda“ projektas „Schemy“ gavo Ukrainos žvalgybos perimtus rusų pulkininkų pokalbius, kuriuose jie kalba apie aukščiausių šalies pareigūnų nekompetenciją.
S.Šoigu ir V.Putinas
S.Šoigu ir V.Putinas / AFP/ „Scanpix“ nuotr.

„Šoigu – visiškai nekompetentingas, neišmanėlis“, „Putinas – s**a, su***tas p****ras“, „Dvornikovas – absoliuti susi****mo legenda“, – taip apie savo valstybės vadovus ir Rusijos pajėgų Ukrainoje generolą Aleksandrą Dvornikovą kalba šios šalies pulkininkai.

Jų pokalbyje Rusijos armijos karo nusikaltimus bandoma pateisinti Kremliaus propagandos tezėmis, kurios lengvai demaskuojamos. Žurnalistai gavo duomenis, kurie buvo naudojami pašnekovų tapatybei nustatyti ir įrašų autentiškumui patvirtinti.

Vienas iš jų – rusų pulkininkas, vadovavęs raketų divizijai per Mariupolio apšaudymą 2015 m. Tuomet žuvo 30 civilių.

Kitas – karo medikas iš Vinycos, Ukrainoje turintis daug giminaičių. Pokalbio metu jis ragino apšaudyti civilinę infrastruktūrą ir civilius: „Paleisk šitas bombas, numesk jas. Net jei jos ten nepataiko, tegul pradeda bijoti, pi***t per stotis, geležinkelius, visur b**t“.

Ieškomas už Mariupolio apšaudymą

Tai vienas iš dviejų rusų pulkininkų pokalbio fragmentų:

„Atkreipk dėmesį, kur yra šis Šoigu, jo nematyti ir negirdėti, o vėliau jis pasirodys, mėšlas, b**t. Išlenda kažkokie mulkiai, laksto aplink jį lankstydamiesi, kažkokie generolai, pulkininkai, leitenantai“, – sako vienas iš jų.

„Generolai, n***i , pakvietė visus ten, b**t, niekas nemoka kovoti, nenori, visi tik, b**, linksmai atiduoda garbę, daugiau jų nieko n***i neišmokė“, – sako kitas.

Vienas iš pašnekovų – Rusijos Federacijos ginkluotųjų pajėgų karininkas Maksimas Vladimirovičius Vlasovas šaukiniu „Jugra“. Pasak Ukrainos saugumo tarnybos ir „Bellingcat“ tyrėjų, jis buvo vienas iš asmenų, atsakingų už 2015 m. sausio 24 d. Mariupolio apšaudymą iš sistemų „Grad“. Apšaudymo metu žuvo apie 30 žmonių, daugiau nei šimtas buvo sužeista.

Tyrėjų duomenimis, tuo metu prie Donecko srities Kovalio kaimo Rusijos ir Ukrainos sieną kirto mažiausiai 12 rusų „Grad“ sistemų. Kartu su apsišaukėliškos Donecko liaudies respublikos grupuotės kovotojais Rusijos kariškiai apšaudė Mariupolio rajoną, kur nebuvo karinių objektų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mariupolio griuvėsiai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mariupolio griuvėsiai

Minėtus divizionus koordinavo M.Vlasovas. Taip jis apibūdino 2015 metais įvykdytą išpuolį prieš Mariupolį anksčiau skelbtuose Ukrainos saugumo tarnybos įrašuose: „Ten apšaudė miestą, b**t, mūsų draugai. Visas miestas dega, n***i“.

„Bellingcat“ teigimu, šaudžiusieji negalėjo nesuprasti, kad taikosi į daugiabučius. Kaip paaiškėjo, atsižvelgiant į to meto perimtus pokalbius, Rusijos kariuomenė galvojo, kaip paslėpti nusikaltimo pėdsakus.

Atitinkamas komandas davė M.Vlasovas: „Visos mašinos bus paslėptos. Supratote, taip? Nuvaryti į angarus, supratote? ESBO komisija ateina pas mus. Greičiau pasislėpkit, b**t. Nuvarykite taip, kad nesimatytų!“

Projektas „Schemy“ gavo naujų išskirtinių garso įrašų, kuriuose girdimas M.Vlasovas, jau tuo metu, kai Rusijos Federacija buvo įsiveržusi į Ukrainą šiais metais.

„Praradimai baisūs, mūsų vaikinai, b**t. Šiek tiek žinau karo istoriją, lyginu, kad čia yra sovietų ir suomių karas, 39–40 metai, b**t, vienas prie vieno, pagal tą patį modelį veikiame“, – sako M.Vlasovas.

Nuo 2018 metų M.Vlasovas buvo įtrauktas į Ukrainos ieškomųjų sąrašą dėl to paties Mariupolio apšaudymo. Tai ką dabar veikia šis rusų karininkas? Jo asmeninės socialinių tinklų paskyros buvo ištrintos.

Ukrainos žvalgyba A.Dvornikovą vadina karo nusikaltėliu, o Rusijos spauda – „pergalės generolu“, kariaujančiu su mitiniu „neonacių režimu“.

Tačiau „Schemy“ šaltinių teigimu, per šį laikotarpį M.Vlasovas iš papulkininkio tapo pulkininku ir nuo šių metų balandžio eina vadovaujančias pareigas Vakarų srities 1-osios armijos 2-osios motorizuotųjų šaulių divizijos artilerijos tarnyboje.

Jis taip pat buvo perkeltas į 1-osios armijos štabo analitinį skyrių, kurio vadavietė buvo dislokuota Belgorodo srityje Rusijoje.

Štai vienas jo „analitinės“ veiklos pavyzdys. M.Vlasovas kalba apie Rusijos gynybos ministrą: „Šoigu yra visiškai nekompetentingas neišmanėlis, b**t. Savo srities diletantas. Tai visai ne jo sritis, b**t. Tiesiog šoumenas, b**t“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos tankas Mariupolyje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos tankas Mariupolyje

„Schemy“ nustatė ir M.Vlasovo pašnekovą, Rusijos karo mediką Vitalijų Kovtuną. Štai jo Gynybos ministerijos vadovo veiksmų vertinimas: „Šoigu – šūdo gabalas, b**t, kontraktininkų, žinoma, nėra. Iš kur jie bus, s**a? Jiems mokėjo po 30 tūkstančių rublių (437 eurus, – red. past.), iš kur jų surinksime?“

Tada pašnekovai kalba ir apie kitus S.Šoigu aplinkos karinius vadovus.

Visų pirma – apie generolą pulkininką Pavelą Platą, gynybos ministro patarėją ir Rusijos Federacijos gynybos ministerijos Kontrolės ir priežiūros departamento vadovą. Iki 2013 metų jis buvo Nepaprastųjų situacijų ministerijos aukštas pareigūnas.

„Surinko aplink save tuos su***tus nepaprastųjų situacijų pareigūnus – na, jei pas mus inspekcijos vadovas, generolas pulkininką Platas, b**t. Jis visai netarnavo kariuomenėje, o rangą gavo Nepaprastųjų situacijų ministerijoje, nors tai iš viso pažeidžia įstatymą, b**t“, – sako M.Vlasovas.

Pokalbio metu kariškiai taip pat apibūdino 60-metį armijos generolą, kuriam suteiktas didvyrio apdovanojimas, Aleksandrą Dvornikovą. Jis buvo paskirtas vadovauti Rusijos kariuomenei kare su Ukraina.

Ukrainos žvalgyba jį vadina karo nusikaltėliu, o Rusijos spauda – „pergalės generolu“, kariaujančiu su mitiniu „neonacių režimu“.

„Priveisė visą padlaižių galaktiką. Šis Dvornikovas apskritai yra susi****mo legenda. Čia jis dabar sugalvojo kažkokį banderų naratyvą. Na, trumpai tariant, tai apskritai visiškas, b**t, begalvis idiotas“, – apibūdina generolą M.Vlasovas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kyjivas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kyjivas

Nepatenkinti pašnekovai ir Rusijos Federacijos Rytų apygardos kariuomenės vadu Aleksandru Čaika.

Anksčiau „Schemy“ rodė, kad kovo mėnesį jis tariamai atvyko į priešakines pozicijas, apdovanoti rusų karius „už drąsą“ prie Katjužankos mokyklos – dabar jau išvaduoto kaimo Kyjivo srityje.

„Tuoj eisiu su šakėmis į „Kremliaus“ aikštę, b**t. Priveisė, b**t, generolų, visokių Čaikų, b**t. Ir visų kitų, b**t. Pirmiausia išguldys žmones, o tada, s**a, lauksime, kol jie mus išguldys, b**t. Paskaitykit, ką jie ten rašo, visi labai patenkinti “, – sako V.Kovtunas.

V.Kovtunas nuo pat okupacijos ir pseudoreferendumo pradžios aktyviai propagavo „rusiško Krymo“ idėją.

Be ėjimo į „Kremlių su šakėmis“, V.Kovtunas kalbasi su M.Vlasovu ir apie civilių objektų, ir civilių apšaudymą.

„Jie nori, kad pėstininkai eitų, b**t. Artilerija dirba, p**** per atstumą, paleiskit bombas. Jų daug yra, tiesiog meskit jas. Net jei jos ten nepataiko, velniop, tegul pradeda bijoti, p***t į traukinių stotis, geležinkelius, n***i“, – kalbėjosi karininkai.

Giminaičiai iš Ukrainos

„Schemy“ paaiškino ir kas yra V.Kovtunas, kuris siūlo mesti bombas ant ukrainiečių.

Pasak jų, jis yra karo gydytojas Naro-Fominsko karo ligoninėje Rusijoje. Pulkininkas, turi daug apdovanojimų.

Sprendžiant iš jo puslapio socialiniame tinkle, jis mėgsta automobilius, kurių turi keletą, pokylius, keliauti, Čečėnijos lyderį Ramzaną Kadyrovą.

Pasak jo socialinių tinklų, V.Kovtunas mano, kad Rusijos kariai gali „paprastai“ užimti Berlyną, palaiko vadinamosios Ukrainos federalizacijos idėją ir mano, kad tai, kas vyksta Mariupolio filtravimo stovyklose, yra „šaunu“.

V.Kovtunas nuo pat okupacijos ir pseudoreferendumo pradžios aktyviai propagavo „rusiško Krymo“ idėją.

Anot „Schemy“, apie būtinybę bombarduoti Ukrainą kalbantis V.Kovtunas yra kilęs iš Vinycos srities.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karo nusikaltimai Bučoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karo nusikaltimai Bučoje

Jis turi daug giminaičių Ukrainoje. Pavyzdžiui, jo sesuo skelbia, kad gyvena Kyjive, ir publikuoja nuotraukas iš miesto centro.

Ji taip pat rodo šeimos – dukterų ir anūkų – nuotraukas, kurias pasirašo ukrainietiškai.

Dar viena V.Kovtuno sesuo gyvena netoli Vinycos. Ji rašo socialiniame tinkle ukrainiečių kalba ir paskelbė straipsnius apie agresyvią Rusijos politiką.

Nors dar vienas V.Kovtuno giminaitis gyvena vadinamajame Uždniestrės regione, jis studijavo Odesoje, kur periodiškai lankosi.

Šiuo metu Rusija visus šiuos miestus bombarduoja įvairių tipų raketomis. Civiliai žūsta ir yra sužeidžiami. Žmonės lieka be pastogės. Kaip į tai reaguoja Rusijos pulkininkas V.Kovtunas?

„Raketa turi skristi į Kyjivą į Aukščiausiąją Radą, b**t. Kodėl ji neskrido, b**t? Aš nesuprantu, s**a, s******s tu p*****s, Putine. Kodėl raketa nenuskrido į Kyjivą? Kad jie susimąstytų – b**t, kažkas vyksta ne taip.

P****t į Kyjivo miesto centrą, b**t, ten Aukščiausioji Rada, b**t“, – sako V.Kovtunas perimtame pokalbyje.

Kaip būdamas ukrainietis, o dabar Rusijos karo medikas, V.Kovtunas pateisina tokius griežtus raginimus? Atsakymas į tai taip pat yra perimtuose pokalbiuose.

„S**a, kreiseris buvo sunaikintas, n***i, kreiseris nuskendo. Na, p****t jūs kažkur atsakydami į tai, į Kyjivą taip pat. Bet ne... Ką tai sako? Kad jiems ant mūsų p****i“, – kalbėjo V.Kovtunas.

Rusijos karininkai siūlo smogti „taip pat Kyjivui“, nes kalbama apie kreiserį „Maskva“ – Rusijos Juodosios jūros laivyno flagmaną, kurį balandį nuskandino Ukrainos kariuomenė.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“ paskyros OSINTtechnical/„Moskva“ prieš nuskendimą
Ekrano nuotr. iš „Twitter“ paskyros OSINTtechnical/„Moskva“ prieš nuskendimą

Nepaisant Rusijos gynybos ministerijos pareiškimų, kad įgula tariamai „visiškai evakuota“, „Schemy“ ne kartą įrodinėjo, kad taip nėra: identifikavo žuvusius jūreivius, tuos, kurie buvo laikomi „dingusiais“, nustatė išgyvenusius – šauktinius, nepaisant V.Putino pareiškimų, kad jie nedalyvavo Rusijos invazijoje į Ukrainą.

Kaip kitaip pašnekovai pateisina Ukrainos puolimą ir Rusijos kariuomenės brutalumą? Analizuodami perimtus pokalbius, žurnalistai daro išvadą, kad jie tikrai tiki viena iš Kremliaus propagandos tezių, kad Ukraina neva ketino pulti Rusiją arba jau puolė.

„Reikia būti p****u, kad iš karto neatsakytum į mūsų sudaužytus, b**t, kaimus. Kai tik mūsų kaimus pradeda subombarduoti, raketa turi skristi iš karto“, – sako V.Kovtunas.

Šis pokalbis datuojamas balandžio 14 d. Tą dieną Rusija apkaltino Ukrainą apšaudžius keletą kaimų Belgorodo bei Briansko srityse.

Pasikalbėjo su pulkininkais

„Schemy“ susisiekė su V.Kovtunu.

– Ar palaikote ryšį su Ukrainos giminaičiais? – paklausė V.Kovtuno „Schemy“ žurnalistas Georgijus Šabajevas.

– Kas tu toks, kad manęs paklaustum?

– Mes tik bandome suprasti: jūs raginate apšaudyti Ukrainos miestus – kaip tai susiję su tuo, kad turite šeimą Ukrainoje?

— Eik tu n***i! Aš neraginu nieko apšaudyti miestus, p*****s, b**t!

– Įjungsiu įrašą, paklausykite.

Žurnalistas įjungė V.Kovtuno garso įrašo dalį, kuriame jis ragina bombarduoti geležinkelius ir miestus.

– O jūs sakote, kad neraginate apšaudyti mietus?

– (juokiasi) Teisingai, b**t. Taigi ko tu nori? Pasakykite, prašau, dabar kažkokius įrašus man jungiate, b**t. Man nusispjauti. Pranešiu apie tave FSB ir viskas.

Po šios frazės V.Kovtunas padėjo ragelį. Žurnalistas vėl paskambino jam ir įjungė kitą įrašo dalį, kuriame kalbama apie atlyginimus Rusijos kontraktininkams.

– Sakykite, prašau, ar esate pasirengęs atvirai išsakyti savo poziciją dėl vadovavimo Rusijos kariuomenei?

– Ne, aš nepasiruošęs. Nenoriu.

Po šio atsakymo Rusijos pulkininkas vėl padėjo ragelį.

„Schemy“ taip pat pabandė paskambinti M.Vlasovui, tačiau atsiliepęs asmuo sakė, kad tai ne jis. Daugiau į žurnalistų skambučius nė vienas jų neatsakė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas