Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Paviešintos susprogdinto „Nord Stream“ dujotiekio nuotraukos, padarytos po vandeniu

Norvegijos bendrovės „Blueye Robotics“ giliavandenio drono operatoriai nufotografavo vieną iš dujotiekio „Nord Stream 1“ įtrūkimo vietų Baltijos jūros dugne. Nuotraukas paskelbė leidinys „Expressen“. Kaip teigiama, nuotraukos darytos 75–76 metrų gylyje. Povandeninė kamera užfiksavo vamzdžio pažeidimą, kuris atsirado tariamo sabotažo metu.
„Nord Stream“ dujotiekio pažeidimas
„Nord Stream“ dujotiekio pažeidimas

Pirmosios Švedijos patikrinimo, atlikto „Nord Stream“ vamzdžių pažeidimų vietoje, išvados sustiprino sabotažo versiją. Švedija anksčiau atsisakė su Rusija pasidalinti savo tyrimo rezultatais.

Dujotiekio „Nord Stream“, jungiančio Rusiją su Europa, nuotėkių vietos apžiūra sustiprino įtarimus, kad tai buvo sabotažo aktai, prieš daugiau nei savaitę pranešė Švedijos pareigūnai.

„Galime daryti išvadą, kad Švedijos išskirtinėje ekonominėje zonoje dujotiekyje „Nord Stream 1“ ir „Nord Stream 2“ įvyko detonacija, dėl kurios buvo padaryta didelė žala dujotiekiams“, – sakoma prokuroro Matso Ljungqvisto pareiškime.

„Nord Stream“ dujotiekio pažeidimas
„Nord Stream“ dujotiekio pažeidimas

Prokuroras pridūrė, kad „nusikaltimo vietos apžiūra sustiprino įtarimus dėl sunkaus sabotažo akto“.

Pasak M.Ljungqvisto, „nusikaltimo vietoje buvo surinkti įkalčiai ir dabar bus atliktas jų tyrimas“.

Prokuroras smulkesnės informacijos neatskleidė, motyvuodamas tyrimo konfidencialumu ir teigdamas, kad „klausimas yra labai opus“.

Kamera užfiksavo giliai jūros dugne esančius įtrūkimus. Laikraščio „Expressen“ teigimu, dėl įtariamo sabotažo buvo sunaikinta mažiausiai 50 metrų dujotiekio. Žurnalistai mano, kad vamzdis galėjo būti pažeistas tik dėl itin stipraus išorinio smūgio. Filmuotoje medžiagoje taip pat matyti, kad jūros dugne guli dideli plieno gabalai.

Užfiksavo žemės drebėjimą

Rugsėjo 26 d. Švedijos ir Danijos seismologai Baltijos jūroje užfiksavo mažiausiai du žemės drebėjimus. Tą pačią dieną paaiškėjo, kad pažeisti povandeniniai dujotiekiai iš Rusijos į Vokietiją – iš pradžių „Nord Stream 2“, o paskui abi „Nord Stream 1“ atšakos.

Upsalos universiteto seismologijos institutas SNSN prieš pat nuotėkius netoli jų vietų prie Danijos Bornholmo salos krantų užregistravo du „didžiulius energijos išsiskyrimus“.

„Kai išskiriama tiek daug energijos, tai gali sukelti tik sprogimas, nelabai kas daugiau“, – nurodė universiteto seismologas Peteris Schmidtas.

„Nors Stream“ dujotiekio pažeidimas
„Nors Stream“ dujotiekio pažeidimas

Minėti dujotiekiai pastaraisiais mėnesiais buvo atsidūrę geopolitinės įtampos centre, nes Rusija nutraukė dujų tiekimą Europai, kaip manoma, atsakydama į Vakarų sankcijas, paskelbtas po Maskvos invazijos į Ukrainą.

„Nord Stream 1“ ir „Nord Stream2“ priklauso konsorciumui, didžiąja dalimi valdomam Rusijos dujų milžinės „Gazprom“.

Vėliau į sprogimus dujotiekiuose sureagavo ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, teigdamas, kad „diversiją sukėlė Vakarai“.

Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas kaltinimus Rusijai atmetė kaip „kvailus“ ir bedė pirštu į Jungtines Valstijas.

Nuotėkiai gali padėti Rusijai pakelti dujų kainą

Tam tikru požiūriu dujotiekio veiklos sutrikdymas niekam iškart neduoda tiesioginės naudos.

Ir iš pirmo žvilgsnio neaišku, kodėl Maskva norėtų sugadinti įrenginius, kurių statyba ir priežiūra „Gazprom“ kainuoja milijardus dolerių. Be to, dėl nuotėkio kuriam laikui dingsta galimybė gauti pajamų iš kuro, tekančio tais vamzdžiais.

Kita vertus, gamtinių dujų rinka dabar išgąsdinta, o tai naudinga Rusijai, nes dujų kaina pakyla.

Šis incidentas sukrėtė rinkas, nes pabrėžia, kad egzistuoja Rusijos nekontroliuojamų vamzdynų veiklos „sutrikimų rizika“, sakė energetikos konsultacinės įmonės „Wood Mackenzie“ viceprezidentas dujų tyrimams Massimo Di Odoardo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas