Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pekinas: JK užsienio reikalų sekretorius D. Lammy savaitgalį lankysis Kinijoje

Pekinas ketvirtadienį pranešė, kad Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Davidas Lammy (Deividas Lamis) šią savaitę lankysis Kinijoje, šalims siekiant taisyti ryšius, susilpnėjusius dėl saugumo suvaržymų Honkonge ir susirūpinimą keliančių žmogaus teisių problemų.
Pekinas: užsienio reikalų sekretorius Davidas Lammy savaitgalį lankysis Kinijoje / Martyn Wheatley / ZUMAPRESS.com
Pekinas: užsienio reikalų sekretorius Davidas Lammy savaitgalį lankysis Kinijoje / Martyn Wheatley / ZUMAPRESS.com

„Spalio 18–19 dienomis su oficialiu vizitu Kinijoje lankysis JK užsienio reikalų, Sandraugos ir plėtros reikalų sekretorius Davidas Lammy“, – teigiama Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovės spaudai Mao Ning pareiškime.

Tai bus pirmasis aukšto rango JK pareigūno vizitas nuo liepos, kai buvo išrinktas ministras pirmininkas Keiras Starmeris (Kiras Starmeris).

Prieš kelionę K. Starmeris paragino iš Honkongo kalėjimo išlaisvinti įkalintą magnatą Jimmy Lai (Džimį Lai), kuris kaltinamas sąmokslu pagal 2020 metais priimtą nacionalinio saugumo įstatymą.

JK kritikuoja Kinijos susidorojimą su žiniasklaidos laisve ir protestais Honkonge, dėl kurių diplomatiniuose santykiuose tvyro įtampa.

Praėjusią savaitę J. Lai teisininkų komanda žurnalistams Londone sakė, kad tikisi, jog D. Lammy savo vizito metu jo bylą iškels „į pirmą vietą“.

„Kinija ir Jungtinė Karalystė yra nuolatinės JT Saugumo Tarybos narės ir didžiosios pasaulio ekonomikos šalys“, – ketvirtadienį, paskelbus apie J. Lammy vizitą, spaudos konferencijoje teigė Mao Ning.

„Ilgalaikis stabilus dvišalių santykių vystymasis atitinka bendrus abiejų šalių interesus“, – sakė ji.

Kalbėdamas apie demokratinį Taivaną, kurį Kinija laiko savo teritorijos dalimi, K. Starmeris šią savaitę taip pat pareiškė, kad kinų didžiulės karinės pratybos „neskatina taikos ir stabilumo“ Taivano sąsiauryje.

Jis taip pat paragino Pekiną panaikinti sankcijas, taikomas daugeliui JK įstatymų leidėjų.

Pastaraisiais metais sankcijų sulaukė aršiai nusiteikę parlamento nariai, kurie pasisakė prieš Kinijos kovą su laisvėmis Honkonge, įtariamus pažeidimus uigūrų mažumos atžvilgiu ir teiginius apie Kinijos šnipinėjimą ir kenkėjišką įtaką Jungtinėje Karalystėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito