Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pekinas: Taivano prezidentas didina priešiškumą

Kinija apkaltino Taivano prezidentą Lai Ching-te (Lai Čingtę) didinant priešiškumą ir siekiant nepriklausomybės, savarankiškai valdomai salai ruošiantis švęsti savo nacionalinę dieną.
WALID BERRAZEG / AFP
WALID BERRAZEG / AFP
Temos: 2 Kinija Taivanas

Kinija, nuo kurios 1949 metais pasibaigus pilietiniam karui Taivanas atsiskyrė, šią salą laiko savo teritorijos dalimi, ir žada ją susigrąžinti, prireikus – jėga.

Lai Ching-te, kuris į valdžią atėjo gegužę, kai jo Demokratinė pažangos partija laimėjo rekordinę trečiąją kadenciją, aktyviai gina Taivano suverenitetą ir tuo piktina Pekiną.

Už Taivano reikalus atsakingo Kinijos biuro atstovė Zhu Fenglian (Džu Fenglian) teigė, kad taivaniečių lyderis „dar kartą pavartojo „Taivano nepriklausomybės“ klaidingą argumentaciją“ ir atskleidė „savo piktavališkus ketinimus didinti priešiškumą ir konfrontaciją“.

Jos pastabos, kurias vėlyvą antradienį paviešino valstybinė žiniasklaida, buvo atsakas į Lai Ching-te žodžius, jog Kinijai neįmanoma tapti taivaniečių tėvyne.

„Viena svarbiausių šių švenčių reikšmių yra ta, kad privalome prisiminti, jog esame suvereni ir nepriklausoma šalis, turime visada branginti ir mylėti savo šalį“, – šeštadienį prieš Taivano nacionalinę dieną sakė jis.

Tarp užsienio svečių, dalyvausiančių ketvirtadienį vyksiančiame renginyje Nacionalinės dienos proga, bus ir trys JAV Kongreso nariai. Lai Ching-te kalboje tikriausiai bus paliesta ir salos politikos Kinijos atžvilgiu tema.

Kinijos gynybos ministerijos atstovas Wu Qianas (U Čianas) trečiadienį pareiškė, kad Jungtinės Valstijos, tiekdamos ginklus Taibėjui, „įpila žibalo į ugnį Taivano klausimu (ir) žingsnis po žingsnio stumia Taivaną į pavojingą karo padėtį“.

Taivanas ruošiasi scenarijui, kad per nacionalinę dieną Kinija netoli salos surengs karines pratybas, nes pastebėjo tam tikrus dislokavimus jūroje, trečiadienį naujienų agentūrai AFP sakė vienas aukšto rango saugumo pareigūnas.

Pekinas beveik kasdien aplink Taivaną palaiko karinį buvimą, o per pastaruosius dvejus metus surengė tris didelio masto pratybų raundus, dislokuodamas naikintuvus ir karinius laivus, kad apsuptų salą.

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) neseniai pasinaudojo savo šalies nacionalinės dienos švente, kad dar kartą paragintų suvienyti Kiniją ir Taivaną.

„Visiškas nacionalinis susivienijimas yra bendras Kinijos žmonių siekis, – sakė jis. – Tai negrįžtama tendencija, teisingumo reikalas, atitinkantis visuomenės valią. Niekas negali sustabdyti istorijos eigos.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas