Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pekinas Vašingtonui: Kinija yra galimybė, o ne grėsmė

Kinijos prekybos viceministras Wangas Shouwenas (Vangas Šouvenas) savo JAV kolegei šeštadienį pareiškė, kad šiuolaikinė Kinija Jungtinėms Valstijoms yra ekonominė „galimybė“, o ne „grėsmė“, pranešė prekybos ministerija.
CARLOS BARRIA / REUTERS
CARLOS BARRIA / REUTERS

Prekyba yra viena iš daugelio trinties tarp dviejų pirmaujančių pasaulio galybių sričių, kaip ir varžybos technologijų srityje bei įtampa Pietų Kinijos jūroje ir dėl Taivano.

Wangas Shouwenas šiauriniame Tiandzino uostamiestyje susitiko su JAV prekybos sekretoriaus pavaduotoja tarptautinei prekybai Marisa Lago – tai buvo antrasis jųdviejų susitikimas šiais metais.

Pareigūnai „profesionaliai, racionaliai ir pragmatiškai“ diskutavo politiniais ir prekybos klausimais, kuriuos visų pirma iškėlė abiejų šalių verslo bendruomenės, sakoma prekybos ministerijos pranešime.

Wangas Shouwenas išreiškė Kinijos susirūpinimą dėl daugybės JAV muitų ir sankcijų, nukreiptų prieš Kinijos bendroves ar produktus.

Jis taip pat pabrėžė, kad Pekinas nepritaria Jungtinių Valstijų taikomiems prekybos ir investicijų apribojimams „prisidengiant Kinijos pajėgumų pertekliumi“.

„Šiuolaikinė Kinija su dideliu gyventojų skaičiumi Jungtinėms Valstijoms yra galimybė, o ne grėsmė“, – savo JAV kolegei pareiškė Kinijos pareigūnas, kurį citavo ministerija.

Kinijos bendrovėms ir produktams taikoma daug JAV sankcijų ar apribojimų, kurie buvo nustatyti visų pirma kovojant su nesąžininga konkurencija arba siekiant užtikrinti nacionalinį saugumą.

Ketvirtadienį Vašingtonas paskelbė dar labiau sugriežtinantis pažangiųjų technologijų eksporto kontrolę – ši priemonė, be kita ko, nukreipta prieš Kiniją.

Nepaisant prekybos ir diplomatinės trinties, abi šalys pradėjo ruoštis galimam JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) ir Kinijos vadovo Xi Jinpingo (Si Dzinpingo) pokalbiui telefonu, kuris gali įvykti artimiausiomis savaitėmis, pranešė Baltieji rūmai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi