Penki Kinijos piliečiai kaltinami nuslėpę kelionę į JAV karinį objektą Mičigane

JAV valdžios institucijos apkaltino penkis Kinijos piliečius melavus ir bandžius nuslėpti įkalčius po to, kai prieš daugiau nei metus jie buvo pastebėti netoli atokios karinės teritorijos Mičigano valstijoje.
John L. Russell / AP
John L. Russell / AP

Penkiems asmenims, kurie tuo metu buvo Mičigano universiteto studentai, kaltinimai buvo pateikti ne dėl to, kas įvyko vieną 2023-iųjų rugpjūčio naktį prie karinių pratybų zonos „Camp Grayling“, o dėl to, kad klaidino tyrėjus dėl savo kelionės ir ištrynė nuotraukas iš savo telefonų, teigiama federaliniam teismui pateiktame ieškinyje.

Antradienį teismui pateiktame dokumente Federalinis tyrimų biuras (FTB) pažymėjo, kad yra buvę atvejų, kai koledžo studentai iš Kinijos fotografavo itin svarbius gynybos objektus Jungtinėse Valstijose.

Dokumente nėra jokių duomenų apie kaltinamų vyrų buvimo vietą.

„Kaltinamieji nėra sulaikyti. Jei jie susidurs su JAV valdžios institucijomis, jie bus sulaikyti ir jiems bus pateikti šie kaltinimai“, – trečiadienį sakė prokuratūros Detroite atstovė Gina Balaya (Džina Balaja).

2023-iųjų vasarą, vieną naktį po vidurnakčio, netoli ežero penketuką pamatė Jutos nacionalinės gvardijos viršila. Vienas iš vaikinų pasakė, kad jie yra žiniasklaidos atstovai, o tada susirinko savo daiktus ir sutiko palikti vietovę, nurodė FTB.

FTB sužinojo, kad likus savaitei iki to, kai buvo pastebėti prie „Camp Grayling“, esančio už maždaug 300 km į šiaurę nuo Detroito, vyrai užsisakė kambarį netoliese esančiame motelyje.

Praėjus keturiems mėnesiams, prieš vienam jų išvykstant iš JAV, Detroito oro uoste pasienio pareigūnai vaikiną apklausė. Tyrėjams jis pasakojo, kad kartu su kitais keturiais vyrais vyko į Mičigano šiaurę stebėti meteorų, sakė FTB.

Pareigūnai pridūrė, kad patikrinus jo išorinį standųjį diską buvo aptiktos dvi karinių transporto priemonių nuotraukos, padarytos tą pačią rugpjūčio naktį, kai grupė susidūrė su Nacionalinės gvardijos viršila.

Kiti keturi vyrai buvo apklausti kovo mėnesį, kai atskrido į Čikagą iš Islandijos. Jie pripažino, kad 2023-iųjų rugpjūtį buvo Mičigano šiaurėje, bet sakė, kad vyko stebėti meteorų lietaus.

Praėjusių metų gruodį vyrai per „WeChat“ kalbėjosi apie nuotraukų ištrynimą iš savo fotoaparatų ir telefonų, sakė tyrėjai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas