Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 27 /20:50

Pentagonas: Kabule ketvirtadienį įvyko tik vieno mirtininko sprogdinimas

Tik vienas mirtininkas išvakarėse įvykdė kruviną išpuolį prie Kabulo oro uosto, penktadienį pareiškė Pentagonas, pataisydamas savo ankstesnį vertinimą, kad buvo du sprogdintojai ir du atskiri sprogimai.
Sprogdinimų vieta prie Kabulo oro uosto
Sprogdinimų vieta prie Kabulo oro uosto / Imago / Scanpix nuotr.

„Nemanome, kad „Baron“ viešbutyje ar šalia jo įvyko antras sprogimas, [manome], kad tai buvo vienas mirtininkas“, – sakė generolas Hankas Tayloras.

Iš pradžių buvo manyta, kad ketvirtadienį šalia viešbučio, esančio netoli oro uosto, driokstelėjo antras sprogimas.

Tačiau Pentagonas penktadienį pranešė, kad išpuolį surengė vienas džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) mirtininkas, detonavęs sprogmenį prie Kabulo oro uosto Abbey vartų, kur būriavosi minia afganų, siekiančių patekti į kompleksą, ir kur JAV kariai vykdė saugumo patikras.

Pasak H.Tayloro, driokstelėjus sprogimui, prie šiaurinės Abbey vartų dalies pasipylė šūviai, ir amerikiečių kariuomenė pavadino tai „kompleksine ataka“.

Generolas sakė neturintis daugiau informacijos apie šaulių tapatybes. H.Tayloras nurodė, kad neteisingas pradinis JAV pranešimas apie antrą sprogimą paskelbtas dėl painiavos.

Savo pareiškime, kuriame prisiėmė atsakomybę už ketvirtadienio ataką, IS sakė, kad vienas jos kovotojas surengė sprogdinimą, ir pasidalijo nuotrauka, kuriame tariamai užfiksuotas mirtininkas su savo sprogmenimis.

Per ketvirtadienio sprogimą žuvo mažiausiai 85 žmonės, tarp jų 13 JAV karių. Remiantis kai kuriais pranešimais, žuvusiųjų yra daugiau kaip 100.

Tuo metu du pareigūnai sakė, kad žuvo 169 afganistaniečiai, tačiau tam, kad būtų galutinai suskaičiuotos aukos, dėl painiavos gali prireikti daugiau laiko.

Ataka buvo įvykdyta prie oro uosto laukiant tūkstančiams afganistaniečių, bandančių ištrūkti iš Talibano kontroliuojamos šalies.

Pentagonas taip pat pareiškė, kad evakuacijai iš Afganistano tebėra iškilusi daugiau galimų išpuolių, tokių kaip vakarykštis sprogdinimas, grėsmė.

„Mes vis dar manome, kad egzistuoja įtikinamų grėsmių... konkrečių, įtikinamų grėsmių“, – sakė JAV kariuomenės atstovas Johnas Kirby.

Kabulo oro uoste evakuacijos iš Afganistano tebelaukia 5400 žmonių, o nuo rugpjūčio 14 dienos iš šalies jau išskraidinta per 100 tūkst. žmonių.

Iki rugpjūčio 31 dienos evakuaciją planuojančios užbaigti Jungtinės Valstijos galės gabenti žmones iš Afganistano „iki paskutinės akimirkos“, žurnalistams sakė H.Tayloras.

Tarp atakos Kabulo oro uoste aukų – du JK piliečiai

Tarp 85 patvirtintų atakos Kabulo oro uoste aukų yra du Jungtinės Karalystės piliečiai ir vienas JK piliečio vaikas, penktadienį paskelbė britų užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas.

„Labai nuliūdau sužinojęs, kad du Britanijos piliečiai ir kito Britanijos piliečio vaikas žuvo per vakar įvykdytą teroro ataką, o dar du [piliečiai] buvo sužeisti“, – sakoma D.Raabo pareiškime.

„Tai buvo nekalti žmonės. Tragiška, kad jiems siekiant išvežti artimuosius į saugią vietą JK, juos nužudė bailiai teroristai“, – sakė užsienio reikalų sekretorius.

Ataka buvo įvykdyta prie oro uosto laukiant tūkstančiams afganistaniečių, bandančių ištrūkti iš Talibano kontroliuojamos šalies.

„Vakar įvykdyta niekinga ataka akcentuoja pavojus, su kuriais susiduria žmonės Afganistane, ir dar geriau paaiškina, kodėl darome visa, ką galime, kad išvežtume žmones. Siūlome konsulinę paramą jų šeimoms“, – sakė D.Raabas.

JT Saugumo Taryba: susijusieji su sprogdinimais Kabule privalo būti patraukti atsakomybėn

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba penktadienį paragino tarptautinę bendriją patraukti atsakomybėn asmenis, susijusius su sprogdinimais prie Kabulo oro uosto.

„Saugumo Tarybos narės pabrėžė, kad reikia patraukti šių smerktinų teroro aktų kaltininkus, organizatorius, finansuotojus ir rėmėjus atsakomybėn“, – bendrame pareiškime sakė 15 narių Taryba.

„Jos paragino visas valstybes, laikantis savo įsipareigojimų pagal tarptautinę teisę ir atitinkamų Saugumo Tarybos rezoliucijų, aktyviai bendradarbiauti su visomis atitinkamomis institucijomis šiuo klausimu“, – priduriama jame.

Ataka dar labiau padidino paniką paskutinėmis JAV vadovaujamos chaotiškos evakuacijos dienomis, tūkstančiams išsigandusių afganistaniečių siekiant pabėgti iš šalies po Talibano sugrįžimo valdžią.

Saugumo Taryba nurodė „griežčiausiai smerkianti šias bjaurias atakas“.

Ji taip pat „pakartojo, jog svarbu kovoti su terorizmu Afganistane ir užtikrinti, kad Afganistano teritorija nebūtų naudojamasi grasinant kitoms šalims ar jas užpuolant ir kad jokia Afganistano grupė ar jokie asmenys neremtų teroristų, veikiančių kokių nors kitų šalių teritorijose“.

Taryba paragino „visas suinteresuotas šalis gerbti saugią civilių evakuaciją ir padėti ją vykdyti“, be to, pakartojo remianti Jungtinių Tautų pagalbos Afganistanui misijos (UNAMA) darbą.

JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas sušaukė pirmadienį įvyksiantį penkių nuolatinių Saugumo Tarybos šalių – JAV, Didžiosios Britanijos, Prancūzijos, Rusijos ir Kinijos – susitikimą.

Britanija ir Prancūzija šiuo metu rengia JT rezoliucijos dėl Afganistano projektą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento