Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pentagono atstovas: dalis rusų pajėgų iš Charkivo srities pabėgo per Rusijos sieną

Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) gynybos departamentas mano, kad Rusija atidavė savo pozicijas Ukrainos pajėgoms aplink Charkivą šiaurės rytuose ir kad daug Rusijos karių ne buvo perdislokuoti, o pasitraukė per valstybės sieną.
Rusų kariai Ukrainoje
Rusų kariai Ukrainoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Apie tai pirmadienį, su anonimiškumo sąlyga, pranešė vienas aukšto rango Pentagono pareigūnas, praneša CNN.

„Apskritai manome, kad ukrainiečiai daro pažangą kovodami už teritorijos išlaisvinimą ir jos susigrąžinimą pietuose ir rytuose. Mūsų vertinimais, netoli Charkivo Rusijos pajėgos didžiąja dalimi atidavė savo teritorinius laimėjimus ukrainiečiams ir pasitraukė į šiaurę ir rytus. Daugelis jų kirto Rusijos sieną“, – sakė jis.

Šis pareiškimas paneigia Rusijos propagandos teiginį, kad okupantų pasitraukimas iš Charkivo srities buvo suplanuotas ir skirtas sustiprinti grupuotę Donbase.

Kita vertus, Rusijos Federacija sutelkė dėmesį į fronto ruožą nuo Siversko iki Bachmuto Donecko srityje, mano Pentagonas.

„Bachmutas tebėra centras, kuriame Rusijos pajėgos bando įsitvirtinti. Ir toliau intensyviai naudojama artilerija ir oro antskrydžiai“, – sakė jis.

Ukrainos pasiekimus vertina atsargiai

Jungtinių valstijų valstybės sekretorius Antony Blinkenas pirmadienį pareiškė, kad Ukrainos pajėgos pasiekė reikšmingų laimėjimų per kontrpuolimą prieš įsiveržusią Rusijos kariuomenę, bet pabrėžė, kad prognozuoti šių veiksmų rezultatus dar per anksti.

Panašiai pirmadienį kalbėjo ir Pentagono atstovas spaudai Johnas Kirby. Pranešimus apie Ukrainos kontrpuolimą jis pavadino „įspūdingais“, tačiau kalbėdamas su CNN žurnalistais sakė, kad šiandien dar anksti tvirtai teigti, ar toks spartus šalį ginančių pajėgų pasistūmėjimas taps esminiu posūkiu kare.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Johnas Kirby
AFP/„Scanpix“ nuotr./Johnas Kirby

„Ką mes ketiname daryti, tai toliau užtikrinti, kad suteiktume priemones ir pajėgumus, kurių jiems reikia, kad jie ir toliau sėkmingai veiktų“, – sakė jis.

Nors J.Kirby nesiėmė vertinti, kiek teritorijos ukrainiečiai atgavo, jis sakė, kad operacijos „turėjo įtakos rusams, privertė juos atsitraukti, neabejotinai privertė juos atsisakyti teritorijos.“

Interviu CNN Pentagono atstovas pabrėžė, kad jau nuo pirmųjų karo dienų Rusijos kariai nepasižymėjo nei sutelktumu, nei geru vadovavimu bei morale, „jie bėgo iš kovos, net ir per pirmąsias porą savaičių Kyjive ir jo apylinkėse.“

Pasak J.Kirby, V.Putinui „vis sunkiau sekasi slėpti nuo Rusijos žmonių savo nesėkmių Ukrainoje dydį, mastą ir apimtį.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito