Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 03 31 /15:52

Vakarų Krante toliau augant smurtui žuvo dar trys žmonės

Izraelio saugumo pajėgos ketvirtadienį po trijų mirtinų praėjusią savaitę žydų valstybę sukrėtusių išpuolių surengė reidą viename Vakarų Kranto mieste, per kurį buvo nušauti du palestiniečiai ir dar vienas peiliu ginkluotas užpuolikas, siautėjęs autobuse.
Izraelio karys
Izraelio karys / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Naujas smurto proveržis kilo antradienio vakarą automatu M-16 ginkluotam palestiniečiui nušovus penkis Izraelio civilius Bnei Brake, daugiausia žydų ultraortodoksų gyvenamame mieste į rytus nuo Tel Avivo.

Po šio išpuolio žuvusiųjų skaičius per Izraelio arabų ir palestiniečių smurto savaitę pasiekė 11, likus kelioms dienoms iki musulmonų šventojo Ramadano mėnesio pradžios.

Naujausias išpuolis įvyko ketvirtadienio rytą, kai, pasak Izraelio kariuomenės, buvo apšaudyti jos kariai.

Izraelio kariuomenė pranešė, kad jos karius, bandžiusius „sulaikyti įtariamus teroristus“ Džanine, palestiniečiai apšaudė, todėl jie atsakė ugnimi. Taip pat nurodoma, kad vienas karys per operaciją buvo hospitalizuotas.

Palestiniečių Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad „Izraelio okupacinės pajėgos, įsiveržusios į Džaniną“, nukovė du 17 ir 23 metų vyrus.

Jos teigimu, dar 15 žmonių buvo sužeisti.

Vėliau ketvirtadienio rytą į pietus nuo Betliejaus miesto Vakarų Krante vienas peiliu ginkluotas palestinietis autobuse subadė izraelietį, nurodė kariuomenė, tačiau netrukus „vienas autobuse buvęs civilis nušovė teroristą“.

Jeruzalės ligoninė „Shaare Zedek“ informavo, kad į ją buvo atvežtas maždaug 30 metų asmuo su durtinėmis žaizdomis liemens srityje.

Palestiniečių sveikatos apsaugos ministerija identifikavo įtariamą užpuoliką kaip 30 metų Nidalą Jumaa Jafarą.

„Islamo džihado“ perspėjimas

Gazos Ruože įsikūrusios kovotojų grupuotės „Islamo džihadas“ generalinis sekretorius Ziadas Al Nakhala paskelbė pranešimą, kad grupuotės ginkluotasis sparnas aktyvins veiklą, „reaguodamas į priešų sionistų armijos šturmą Džanino stovykloje“.

Smurtas temdo šį savaitgalį prasidėsiantį musulmonų pasninko mėnesį Ramadaną.

Pernai Al Aksos komplekse kilę susirėmimai peraugo į 11 dienų trukusį ginkluotą Izraelio ir Gazos Ruožą kontroliuojančio palestiniečių islamistų judėjimo „Hamas“ konfliktą.

Anksti ketvirtadienį kraštutinių dešiniųjų pažiūrų įstatymų leidėjas Itamaras Ben-Gviras surengė provokuojamą vizitą į Al Aksos mečetės kompleksą Jeruzalėje.

„Visą naktį „Hamas“ grasino man, sakė, kad esu taikiklyje ir liepė čia neiti. Aš „Hamas“ atstovui sakau užsičiaupti“, – sakė jis.

Izraelis Vakarų Krantą, anksčiau kontroliuotą Jordanijos, užėmė per 1967 metų Šešių dienų karą.

Palestiniečiai siekia užbaigti Izraelio valdymą šiose teritorijose ir ten sukurti nepriklausomą valstybę.

Izraelio ir palestiniečių taikos derybos yra įstrigusios jau daugybę metų.

Izraelio premjeras Naftali Bennettas yra nusistatęs prieš palestiniečių valstybės įkūrimą ir teikia pirmenybę ekonominėms padėties gerinimo priemonėms.

Buvęs naujakurių lyderis, rėmęs žydų nausėdijų statybas Vakarų Krante, nekeičia savo nusistatymo, nepaisant labai įvairialypės valdančiosios koalicijos, kurią sudaro nuo nacionalistinių iki musulmonų arabų partijų.

Izraelis Vakarų Krante pastatė virtinę nausėdijų, kuriose gyvena maždaug 475 tūkst. izraeliečių, bet pagal tarptautinę teisę šios gyvenvietės laikomos neteisėtomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas