Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
08 21 /15:04

Per Izraelio smūgį Libane žuvo palestiniečių judėjimo „Fatah“ pareigūnas

Per Izraelio smūgį Libano pietiniame Sidono mieste trečiadienį žuvo „Fatah“ pareigūnas, sakė vienas šio palestiniečių judėjimo lyderių ir saugumo šaltinis.
Palestiniečiai su „Fatah“ vėliavomis / Suhaib Salem / REUTERS
Palestiniečiai su „Fatah“ vėliavomis / Suhaib Salem / REUTERS

Izraelis sakė, kad taikėsi į „Fatah“ vadą, bendradarbiavusį su Iranu.

Tai pirmoji žinoma tokia ataka prieš „Fatah“ per daugiau nei 10 mėnesių trunkančius apsikeitimus ugnimi tarp Izraelio ir Libano, tuo pat metu Gazos Ruože tęsiantis žydų valstybės ir palestiniečių grupuotės „Hamas“ karui.

„Per Izraelio smūgį Sidone žuvo grupuotės pareigūnas Khalilas Makdahas (Chalilas Makdahas)“, – sakė Fathi Abu al Aradatas (Fatis Abu Aradatas), aukšto rango palestiniečių prezidento judėjimo „Fatah“ narys.

Saugumo šaltinis naujienų agentūrai AFP patvirtino šį pranešimą ir pridūrė, kad pataikyta į K.Makdaho automobilį.

Izraelio kariuomenė pranešė, kad per trečiadienį Libane surengtą smūgį taikėsi į „Fatah“ ginkluotojo sparno vadą, ir sakė, kad jis dirbo išvien su Irano revoliucijos gvardija.

„Anksčiau šiandien (...) oro pajėgų orlaivis nusitaikė į (K.Makdahą) Sidono srityje pietų Libane“, – sakoma kariuomenės pareiškime.

Jame taip pat teigiama, kad šis vyras ir jo brolis dirbo Iranui „vadovaudami atakoms ir pervesdami lėšas bei tiekdami ginklus teroristinei infrastruktūrai“ okupuotame Vakarų Krante.

Tuo metu palestiniečių judėjimo „Fatah“ aukšto rango pareigūnas AFP pareiškė, kad Izraelis Libane pietuose nužudė jo partijos narį siekdamas pradėti regioninį karą.

„Fatah“ pareigūno nužudymas yra dar vienas įrodymas, kad Izraelis nori įžiebti plataus masto karą regione“, – AFP sakė „Fatah“ centrinio komiteto narys Tawfiqas Tirawy (Taufikas Tiravis).

AFP korespondentas, apsilankęs išpuolio vietoje, sakė, kad buvo pataikyta į automobilį netoli palestiniečių stovyklų , o gelbėtojai iš apdegusios transporto priemonės ištraukė kūną.

Oficialioji Libano nacionalinė naujienų agentūra pranešė, kad K. Makdahas žuvo „per drono smūgį į jo automobilį“.

Mouniras Makdahas (Muniras Makdahas), vadovaujantis ginkluotojo „Fatah“ sparno – „Al Aksos kankinių brigadų“ – padaliniui Libane, sakė transliuotojui „Al-Mayadeen“, kad jo brolis Khalilas buvo nužudytas.

Jis kanalui sakė, kad jo brolis buvo vienas „Al Aksos kankinių brigadų“ vadų.

Izraelio pareigūnai ir anksčiau yra kaltinę M.Makdahą prisidėjus prie ginklų kontrabandos į Vakarų Krantą.

„Hezbollah“ ir jos sąjungininkai reguliariai apšaudo Izraelį, remdami savo sąjungininką „Hamas“, nuo pat palestiniečių kovotojų grupuotės spalio 7-osios atakos prieš Izraelį, sukėlusios karą Gazos Ruože.

Tačiau nuo susirėmimų pradžios „Fatah“ nebuvo skelbusi apie kokius nors išpuolius prieš Izraelį iš Libano ir nepranešė, kad jos nariai būtų žuvę nuo Izraelio ugnies Libane.

„Hamas“ ir „Fatah“ yra aršūs varžovai nuo tada, kai „Hamas“ kovotojai išstūmė „Fatah“ iš Gazos Ruožo po mirtinų susirėmimų, lydėjusių skambią „Hamas“ pergalę 2006 metų rinkimuose.

„Fatah“ kontroliuoja Palestiniečių administraciją, kuri veikia Izraelio okupuotame Vakarų Krante.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas