Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Per Izraelio smūgius Damasko oro uostui žuvo 4 kovotojai

Izraelio kariuomenė pirmadienį raketomis smogė Damasko tarptautiniam oro uostui, per šį smūgį žuvo keturi žmonės, įskaitant du Sirijos karius, pranešė karą stebinti organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).
Damasko oro uostas po Izraelio smūgių birželio mėnesį
Damasko oro uostas po Izraelio smūgių birželio mėnesį / „Reuters“/„Scanpix“

Tai jau antras kartas per mažiau nei septynis mėnesius, kai Izraelis smogė Damasko oro uostui, kur veikia Irano remiamos ginkluotos grupuotės ir Libano „Hizbollah“ kovotojai.

Pasak Sirijos valstybinės naujienų agentūros SANA, išpuolis, įvykdytas apie 2 val. nakties (1 val. Lietuvos laiku), nutraukė pagrindinio šalies oro uosto darbą.

Izraelis sudavė smūgį „raketomis, taikydamasis į Damasko tarptautinį oro uostą ir jo apylinkes“, sakė karinis šaltinis agentūrai SANA.

Pranešime nurodoma, kad žuvo du sirų kariai.

Tačiau Jungtinėje Karalystėje įsikūrusi SOHR, kuri remiasi plačiu šaltinių Sirijoje tinklu, teigė, kad per ataką iš viso žuvo keturi žmonės.

Per Izraelio smūgį žuvo „keturi kovotojai, įskaitant du Sirijos karius“, naujienų agentūrai AFP sakė SOHR vadovas Rami Abdul Rahmanas.

Raketos taip pat pataikė į „Hizbollah“ ir proiranietiškų grupuočių pozicijas oro uoste ir jo apylinkėse, įskaitant ginklų sandėlį, sakė R.Abdul Rahmanas.

Nuo 2011 metų, kai Sirijoje prasidėjo pilietinis karas, Izraelis surengė šimtus oro antskrydžių prieš savo kaimynę, taikydamasis į vyriausybines pajėgas ir Libano šiitų karinės grupuotės „Hizbollah“ kovotojus.

Nors Izraelis retai komentuoja konkrečius pranešimus apie savo atakas, jis ne kartą yra sakęs, kad neleis pagrindiniam šalies priešui Iranui įsitvirtinti Sirijoje.

Pirmadienio smūgis buvo suduotas kelios dienos po to, kai Izraelio gynybos pajėgų vadovas generolas majoras Odedas Basiukas pristatė kariuomenės veiklos perspektyvas 2023 metams.

„Matome, kad mūsų... kursas Sirijoje yra pavyzdys, kaip nuolatiniai ir atkaklūs kariniai veiksmai formuoja ir daro įtaką visam regionui, – sakoma Izraelio gynybos pajėgų tviterio žinutėse apie O.Basiuko pranešimą. – Mes nesutiksime su „Hizbollah 2.0“ Sirijoje.“

Daugiau nei dešimtmetį trunkantis karas

Oro uostas yra pietus nuo Damasko esančiame regione, kur nuolat veikia Irano remiamos grupuotės, tarp jų „Hizbollah“.

Praėjusį kartą oro uostas neveikė 2022-ųjų birželį – taip pat dėl Izraelio raketų smūgio.

Per birželio išpuolį buvo smarkiai apgadintas kilimo ir tūpimo takas, valdymo bokštas, trys angarai, sandėliai ir priėmimo patalpos, todėl oro uostas buvo uždarytas maždaug dviem savaitėms.

Kaip ir per pirmadienio išpuolį, SOHR tuo metu teigė, kad smūgiai buvo nukreipti į netoliese esančius sandėlius, kur Iranas ir „Hizbollah“ laikė ginklus.

Konfliktas Sirijoje prasidėjo žiauriomis represijomis prieš taikius protestus, o vėliau išsiplėtė, įtraukdamas užsienio jėgas ir pasaulio džihadistus.

Per karą žuvo apie pusė milijono žmonių, o maždaug pusė šalies gyventojų buvo priversti palikti namus.

Nors per pastaruosius trejus metus karo veiksmai iš esmės nuslopo, kartais kyla pavienių susirėmimų, tęsiasi džihadistų išpuoliai, daugiausia – šalies rytuose.

2022-aisiais Sirijoje žuvo mažiausiai žmonių nuo konflikto pradžios daugiau nei prieš dešimtmetį.

Remiantis SOHR surinktais duomenimis, 2022 metais Sirijos kare žuvo bent 3 825 žmonės. 2021-aisiais Sirijoje žuvo 3 882 žmonės.

2022 metais žuvo 1 627 civiliai gyventojai, įskaitant 321 vaiką, nurodo SOHR.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito